2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 25.novembrī

Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 25.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Daugavpilī apgānīts piemineklis, kas veltīts 500 poļu karavīriem, kuri 1919.-1920. gadā krita Latvijas Brīvības cīņās, vēsta medijs chayka.lv un aculiecinieku ieraksti sociālajos tīklos. Piemineklis appūsts ar baltu krāsu, un uz tā uzrakstīti rupji vārdi krievu valodā. Kā liecina informācija visitdaugavpils.lv, Polijas armijas I Leģiona brigādes pulka karavīru kapi Slobudkā pie Satiksmes ielas bija Latvijā lielākā poļu karavīru kapsēta, kurā tika apbedīti 500 Latvijas Brīvības cīņās 1919. -1920.gadā kritušie. Saistībā ar notikušo Valsts policijā sākts kriminālprocess.

Bez vēsts pazudis – ieraksts pie simtiem latviešu karavīru, kuri gājuši bojā Pirmā pasaules kara laikā. Kaspars Špēlis, kurš ikdienā vada Tīnūžu Kultūras mantojuma centru, vairākus gadus neskaitāmas stundas pavadījis Latvijas un ārvalstu arhīvos un apkopojis informāciju par daļu no šiem latviešu karavīriem. Tagad tā ikvienam pieejama unikālā datu bāzē nesen atklātajā digitālajā stendā Tīnūžos. Pašlaik publiskotajā datu bāzē apkopota informācija par 2 tūkstoši 500 gūstā saņemtajiem, bez vēsts pazudušajiem un kritušajiem latviešu karavīriem Pirmā pasaules kara laikā. Datu bāze tiek papildināta joprojām. 

Salacgrīvas nēģi ierakstīti Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā, pavēstīja Zemkopības ministrija. Līdz ar to lietot nosaukumu "Salacgrīvas nēģi" un izmantot marķējumā Eiropas Savienības logo drīkstēs tikai tie ražotāji, kuri iesaistījušies ražotāju grupā "Salacgrīvas nēģi" un saņēmuši sertifikātu no Pārtikas un veterinārā dienesta. Produktu "Salacgrīvas nēģi" un tā ģeogrāfisko apgabalu vieno cēloniskā saikne, kuras pamatā ir produkta reputācija un īpašības. Arī Gaujā pie Carnikavas noķertie nēģi iekļauti Eiropas Savienības nacionālo produktu reģistrā, un tiem piešķirta aizsargāta ģeogrāfiskās izcelsmes norāde – "Carnikavas nēģis", tāpat kā sklandraušiem un baltajam sviestam.

Turpinām ziņas

Svētku sajūtu radīšanā Ogres novada pašvaldība aicina piedalīties visus novada iedzīvotājus, nevalstiskās organizācijas un uzņēmējus. EGLĪŠU STĀSTS projektā novadā – katrā pilsētā un pagastā dalībniekiem būs iespēja izrotāt savu svētku egli, kura novada iedzīvotājus un tās viesus priecēs no 7. decembra līdz 8. janvārim.  Pieteikšanās dalībai projektā līdz 30. novembrim. Projekta dalībnieku svētku egles varēs novērtēt iedzīvotāji, par tām balsojot. Mākslinieki, kuru egles dekori iegūs visvairāk iedzīvotāju simpātiju, varēs iegūt dažādas balvām no EGLĪŠU STĀSTS atbalstītājiem: Fazer, Māris&Co, Latvijas pērles, Ogres novada Kultūras centrs.

Bauskā šogad tiks organizēts Ziemassvētku tirdziņš, kas piepildīs pilsētas Rātslaukumu 11. decembrī no pulksten 10 līdz pat pēcpusdienai. Tirgotāji aicināti pieteikties līdz 29. novembrim. Bauskas Rātslaukuma Trešās adventes svētku tirdziņā tiek gaidīti mākslinieki, dizaineri, amatnieki un mājražotāji, eglīšu un adventes vainagu tirgotāji, Bausku prezentējošu zīmolu un suvenīru ražotāji, nišas produkcijas pārtikas preču tirgotāji. Tāpat, atmosfēras rosināšanai Bauskas Rātslaukumā, aicināti pieteikties arī sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji. Plašāka informācija par pieteikšanos tirdziņam pieejama Bauskas novada pašvaldības mājaslapā.

Un vēl

Aizkraukles novada sporta skolas direktora amatā apstiprināts sporta skolotājs, florbola treneris Kaspars Židovs. Jaunos pienākums viņš sāks pildīt 5. decembrī. Sporta skolas direktora vakancei pieteicās trīs pretendenti, visi saistīti ar sporta jomu. Vērtēšanas komisija par piemērotāko atzina Kasparu Židovu, kurš sporta jomā strādā 11 gadus. Piecus gadus aizkrauklietis bija sporta skolotājs Daudzeses pamatskolā, pēdējos sešus — sporta skolotājs Aizkraukles novada vidusskolā. Viņš ir arī sporta skolas treneris, vada florbola nodarbības. Kaspars vairākus gadus vadīja novada sporta skolotāju metodisko darbu.Viena no nākotnes vīzijām, ko jaunais direktors cer realizēt, ir izveidot fiziskās attīstības grupu pirmsskolas vecuma bērniem.

Atstājiet komentāru