2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 5.decembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 5.decembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

No Latvijas uz Ukrainu devušies seši autobusi, kuru vidū ir arī Aizkraukles novada iedzīvotāju ar dažādām noderīgām lietām piepildītais autobuss, kas dodas uz novada sadraudzības pilsētu Slavutiču. Atsaucoties Ukrainas iedzīvotāju palīgā saucieniem, lūdzot sagādāt bērniem nepieciešamus mācību piederumus, siltumu un gaišumu nodrošinošas lietas, jo kara skartajā Ukrainā bieži nav elektrības, bet bērni turpina mācīties arī patvertnēs, Aizkraukles novadā novembrī tika uzsākta ziedojumu vākšana Slavutičas un Ukrainas iedzīvotāju atbalstam. Cilvēki sarūpēja silto apģērbu un apavus, lukturīšu un sveces, skolas piederumus, rokdarbnieces adīja siltas zeķes un cimdus.  Tāpat Aizkraukles novada aktīvie ļaudis nopirka ģeneratorus, lukturīšus, sveces, gāzes plīts virsmas, termosus un citas lietas.

Teju vai ārkārtas situācija siltumapgādē šoruden iestājās Drustos, Gatartā un Palsmanē, trīs nelielos lauku ciematos Smiltenes novadā. Īsi pirms apkures sezonas komersants, kas tur uzstādījis šķeldas katlumājas, saprata, ka darbu nespēs turpināt. Šobrīd katlumājas gan darbina pašvaldība, kas tagad meklē līdzekļus, par ko katlumājas pārpirkt un nodrošināt siltumu. Cik ilgi pašvaldībai būs jāpaļaujas, ka uzņēmums nepārdomās, atkarīgs no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, kur vietvara vērsusies, cerot saņemt valsts līdzfinansējumu.

Pagājušās nedēļas nogalē Ikšķiles Tautas namā Ikšķiles estrādes jumta izbūves vizualizācijas autors Māris Mārks prezentēja savu ieceri par šo objektu. Jau vēstīts, ka Ogres novada pašvaldības plānos ietilpst Ikšķiles estrādes pārbūve, virs estrādes izbūvējot jumta konstrukciju. Priekšizpētes gaitā augustā iedzīvotāji varēja balsot par vairākiem Ikšķiles estrādes jumta izbūves vizualizāciju variantiem. No tiem lielāko atbalstu ieguvušais variants tika prezentēts tikšanās laikā Ikšķiles Tautas namā, taču uz tikšanos atnākušo kultūras darbinieku, arhitektūras jomas speciālistu un iedzīvotāju atbalstu vizualizācijas autora piedāvātais estrādes jumta izbūves risinājums neguva. Tāpēc novada pašvaldības Attīstības un plānošanas nodaļai ir jāturpina iesāktais, meklējot jaunus, piemērotākus piedāvājumus.

Turpinām ziņas

Rundāles pils muzejs trešdien, 7. decembrī aicina seniorus uz bezmaksas ekskursiju un sarunu par muzeja jaunāko izstādi “Durvis uz vēsturi”. Kā skaidro muzeja speciālisti, padomju gados Rundāles pils muzejs bija viens no retajiem, kas uzdrošinājās glābt baznīcu iekārtas, priekšmetus un ēku arhitektūras detaļas, un viens no pirmajiem Latvijā, kas nodarbojās ar kultūrvēsturisku objektu padziļinātu izpēti. Tas tika darīts kultūras mantojuma apzināšanas, izpētes un saglabāšanas ekspedīcijās, kurās Rundāles pils muzeja darbinieki devās 20. gadsimta 60. – 80. gados. Izstāde iekārtota piecās telpās, tādējādi to sadalot apakštēmās.

Īstu Ziemassvētku laika dāvanu ir saņēmusi Pušmucovas katoļu baznīcas draudze – par ziedotajiem līdzekļiem atjaunotas un savu skanējumu atguvušas vairāk nekā simts gadus vecās ērģeles. 4. decembrī dievnamā notiks pateicības mise un ērģeļmūzikas koncerts. Pušmucovas baznīcas ērģeļu remontam nepieciešamos līdzekļus ziedoja pārsvarā vietējās draudzes locekļi. Ērģelnieks un ērģeļu meistars Jānis Pelše atklāj, ka Varšavā būvētās nelielās ērģeles, ir saglabājušās diezgan labā stāvoklī un pēc apkopes un sakārtošanas vēl skanēs ilgi.

Un vēl

Preiļu novada pašvaldība ir pieņēmusi saistošos noteikumus, kas ļaus nomedīt bebrus Preiļu muižas parkā. Pašlaik norit pārrunas ar medību klubu. Noteikumi pieņemti, jo Preiļu muižas parka apmeklētāji pauduši neizpratni, kāpēc parkā netiek apturēta bebru darbošanās, kas bojā un likvidē parka kokus. Kopš vasaras sākuma parka komanda saviem spēkiem esot centusies likumā atļautajās iespējās izskaust bebrus no parka teritorijas, taču šie centieni nav vainagojušies ar panākumiem.

Atstājiet komentāru