2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 6.decembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 6.decembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pagājušās nedēļas laikā ar Covid-19 inficēto iedzīvotāju skaits ir palielinājies 36 Latvijas pašvaldībās. Tikmēr samazinājums ir reģistrēts 12 pašvaldībās, bet piecās pašvaldībās inficēto skaits nav mainījies. Lielākais saslimušo skaita kāpums ir bijis Dobeles novadā – par 45%. Savukārt vislielākais samazinājums bijis Līvānu novadā – par 32% mazāk nekā pirms nedēļas. Saslimstības līmenis ar Covid-19 augstāks nekā valstī vidēji ir arī Preiļu novadā. Divu nedēļu kumulatīvā saslimstība Latvijā kopumā pašlaik ir 311,5 gadījumi uz 100 tūkstoši iedzīvotāju un šis līmenis tiek pārsniegts 18 Latvijas pašvaldībās.

Uz Ukrainu pirmdien devās Ogres novada domes pārstāvji, nogādājot gan automašīnas, gan novada iedzīvotāju saziedotās preces karavīriem Austrumukrainā, frontes līnijās. Daļai deputātu šis ir pirmais brauciens uz Ukrainu, līdzi paņemts tikai nepieciešamākais vienas mugursomas lielumā. Ogres mēram gan šī nav pirmā vizīte Ukrainā, jau iepriekš viņš vedis humāno palīdzību uz sadraudzības pilsētām Slovjansku un Černihivu. Šoreiz ar Ogres rajona slimnīcas atbalstu sarūpēti arī pieci šobrīd tik ļoti nepieciešamie ģeneratori, ziemas drēbes, kā arī medicīnas materiāli. Plānots, ka Ogres novada domes pārstāvji Ukrainā uzturēsies nedēļu.

Liepājas pašvaldības domes deputāti apstiprināja lokālplānojumu bijušajai rūpnīcai “Liepājas metalurgs” un tai piegulošajai teritorija, kas noteiks turpmākos teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumus. Plānojums paredz radīt priekšnoteikumus līdz šim slēgtās rūpnieciskās daļas attīstībai par “mūsdienīgu, ilgtspējīgu un daudzfunkcionālu teritoriju industriālā parka izveidei”. Pašlaik lielāko daļu platības aizņem nožogots bijušās rūpnīcas ēku komplekss ar ražošanas cehiem un palīgēkām, kā arī plaši izdedžu un dažādu ražošanas blakusproduktu laukumi, vienlaikus turpat blakus ir Liepājas ezers un īpaši aizsargājama dabas teritorija “Natura 2000”. Liepājas pašvaldība un Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas pārvalde plāno teritorijas attīstību kā kvalitatīvu daļu no Liepājas pilsētvides.

Turpinām ziņas

Iespējas jaunajiem autoriem, literatūra reģionos un reakcija uz pasaulē notiekošo – lūk, dažas starptautisko literatūras festivālu "Prozas lasījumi 2022" raksturojošas puses. Laikposmā no 5. līdz 11. decembrim festivāls rīko 13 pasākumus, kuros piedalīsies vairāk nekā 50 autori. Jāatzīmē, ka festivāls ārpus Rīgas iziet ne tikai ar iesildošo pasākumu Ogrē, bet arī ar Latgales prozas lasījumiem Rēzeknē, dzelzceļa stacijā "Rēzekne II" – 8. decembrī klātienē vai vērojot video tiešraidi. 

Jauno mācību gadu ar Vītolu fonda administrētajām stipendijām Latvijas augstskolās sāka 830 studenti. Aptuveni puse — pirmkursnieki, pārējie — esošie stipendiāti, kuri studijas turpinās, saņemot fonda atbalstu. Viņu skaitā ir arī vairāk nekā 40 jauniešu no Aizkraukles novada. Jauno mācību gadu ar Vītolu fonda administrētajām stipendijām Latvijas augstskolās sāka 830 studenti. Aptuveni puse — pirmkursnieki, pārējie — esošie stipendiāti, kuri studijas turpinās, saņemot fonda atbalstu. Viņu skaitā ir arī vairāk nekā 40 jauniešu no Aizkraukles novada. Pateicoties vairāk nekā 200 ziedotājiem no visas pasaules — Latvijas, Austrālijas, ASV, Kanādas, Lielbritānijas, Venecuēlas un Zviedrijas —, gada laikā Vītolu fonda stipendijās būs iespējams izmaksāt aptuveni 1,6 miljonus eiro.

Un vēl

Jūrmala saposusies svētkiem – iedegta galvenā pilsētas egle Jomas ielā, izrotātas egles arī citviet pilsētā. Krāsainu lampiņu gaismā mirdz Dzintaru mežaparks, svētku noskaņu papildina iedegtais svētku apgaismojums un dekorācijas. Pilsētas galvenā Ziemassvētku egle šogad rotāta jūrmalnieku un viesu iecienītajā gājēju ielā – Jomas ielas sākumā, iepretim Majoru stāvlaukumam. Aptuveni divpadsmit metrus augstā egle radīta no desmitiem mazāku eglīšu. Svētku rotā mirdz arī Dzintaru mežaparks. Krēslas stundās tas pārvēršas Gaismas parkā, kuru rotā Ziemassvētku gaismas dekori, veidoti no vairākiem tūkstošiem krāsainu LED lampiņu. Lielākais no dekoriem – jūras viļņa formā veidotais parka tiltiņš, parku apdzīvo no gaismas virtenēm veidoti lāči, eži, vāveres un citi meža iemītnieki.

Atstājiet komentāru