2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 23.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 23.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Valsts prezidents Egils Levits šodien apmeklēs Pļaviņu HES, lai ar tā darbību iepazītos klātienē. Savukārt sestdien prezidents apmeklēja Pļaviņas un Jēkabpili. Egils Levits, apmeklējot Pļaviņas, ar Aizkraukles novada domes priekšsēdētāju Leonu Līdumu un Pļaviņu apvienības pārvaldes vadītāju Andri Ambaini pārrunāja, kā Pļaviņas ir sagatavojušās potenciālajai plūdu krīzei. Pašvaldības pārstāvji informēja prezidentu par situāciju, riskiem ko rada Daugavas sašaurinājums pretī karjeram, neļaujot ledus un vižņu masai virzīties tālāk, ko iespējams varētu ietekmēt Pļaviņu HES, attiecīgā brīdī mainot ūdens līmeni. Tāpat aktualizēts jautājums par Daugavas krasta stiprināšanu Lielajā ielā, kur veidojas bīstama situācija. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs jau izstrādājis krasta stiprināšanas projektu šajā vietā, bet valdībā pagaidām tas nav atbalstīts. 

Augšdaugavas novadā jaunie uzņēmēji attīsta stikla šķiedras laivu ražošanu. SIA "Laibas" ar pašvaldības atbalstu īstenoja ieceri par pārdošanas namiņa izveidi. Namiņš ir izvietots Kalkūnes pagastā, vietā, kuru plāno attīstīt kā laivu pārdošanas un apskates vietu. Teritorijā ir dīķis, kas ir pietiekami liels, lai laivas varētu izmēģināt. Pašā pārdošanas namiņā atradīsies laivošanas piederumu veikaliņš, kur pārdos duļļus, airus, vestes, enkurus, kā arī varēs noformēt dokumentus. Tā kā "Laibas" produkcija ir sertificēta un uzņēmumam ir līgums ar Ceļu satiksmes drošības direkciju, laivas varēs reģistrēt turpat pārdošanas namiņā. 

Jelgavas novadā noslēgusies "Gren" rīkotā akcija "Atnes savu Ziemassvētku eglīti un sasildi Jelgavu", kuras laikā iedzīvotāji ar svētku eglītēm ir piepildījuši 34 kubikmetru lielu šķeldas konteineru. Savāktās eglītes tiks nogādātas šķeldas ražotājam, kur eglītēm ļaus izžūt, lai pēc tam tās sašķeldotu un varētu izmantot lietderīgi enerģijas ražošanā. No eglītēm iegūtais siltums nonāks Jelgavas iedzīvotāju mājokļos. "Gren" biomasas koģenerācijas stacijas vadītājs Ingus Kaprāns norāda, ka siltumenerģijas izteiksmē savākto eglīšu apjoms ir neliels, tomēr "gandarījumu sniedz tas, ka jelgavniekiem ir svarīga lietderīga un saudzīga resursu izmantošana, un rūp sakārtota un tīra apkārtējā vide".

Turpinām ziņas

Sestdien, 28.janvārī, Rēzeknē notiks Latvijas amatierteātru iestudējumu Latgales reģiona skate "Gada izrāde 2022". Rēzeknes Kultūras namā būs skatāma Rēzeknes Tautas teātra izrāde "Trakā piezīmes" režisores Māras Zaļaiskalns iestudējumā. Pēc tam Gulbenes Tautas teātris piedāvās izrādi "Cerību ēnā" Inetas Krastiņas režijā. Bet dienas noslēgumā skatītāji būs gaidīti Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā, kur Salaspils teātris aicina uz izrādi "Kaija" no pasaules dramaturģijas klasikas zelta fonda režisores Edītes Neimanes iestudējumā. Reģiona skates dalībniekus Rēzeknē vērtēs Latvijas Nacionālā kultūras centra apstiprinātā teātra mākslas ekspertu žūrija. "Gada izrāde" ir gadskārtējs Latvijas amatierteātru snieguma izvērtēšanas pasākums, kas notiek jau vairāk nekā 25 gadus. 

Tikmēr Daugavpils teātrī top jau otrais iestudējums latgaliski šosezon. Šoreiz tā ir gandrīz krimināla komēdija "Divejis vyrtuvē, naskaitūt nabašnīku" jeb "Divas virtuvē, neskaitot līķi" Oļega Šapošņikova režijā. Tas būs traģikomisks iestudējums par divām sievietēm - māti un meitu, kurām liktenis ir iedalījis neveiksmīgas kārtis un apskaužamu spītu pārvarēt visas grūtības, pat ja tās iegriežas nedaudz kriminālā leņķī. Izrādes pamatā ir ukraiņu dramaturga Aleksandra Mardaņa luga "Mātes un meitas", kuru latgaliski tulkojusi Kristīne Veinšteina. Līdz šim šī luga Latvijā iestudēta arī Valmieras Drāmas teātrī 2012.gadā Ineses Mičules režijā. Pirmizrāde notiks trešdien, 25.februārī.

Un vēl

No 1. februāra Pļaviņu apvienības pirmsskolas izglītības iestāde “Bērziņš” strādās kā patstāvīga iestāde, bet “Jumītis” turpmāk darbosies ar vienu filiāli “Zīļuks” Vietalvā. Aizkraukles novada dome apstiprinājusi arī abu iestāžu vadītājas – “Jumītim” - Līgu Ostrovsku, kas iepriekš bija iestādes vadītājas pienākumu izpildītāja un “Zīļukam” - Ievu Dreimani, kas iepriekš strādāja Jēkabpils novada Dignājas pamatskolā.

Atstājiet komentāru