2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 Līvānu novada aktualitātes 2023.gada 9.februārī

Jēkabpils Radio1 Līvānu novada aktualitātes 2023.gada 9.februārī

Radio1 Līvānu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

2022. gads tika pasludināts par Eiropas Jaunatnes gadu un Latvijas Platforma attīstības sadarbībai īstenoja iniciatīvu ar dažādiem pasākumiem – 20 diskusijas reģionos par Eiropas nākotni “ESi Nākotne” ar Eiropas Komisijas pārstāvniecības atbalstu, kā arī starptautisko projektu RŪPnīca, aktualizējot mežu ilgtspēju, klimata pārmaiņas un atbalstot pašu jauniešu lokālo iniciatīvu īstenošanu.  Arī Līvānu novada jaunieši ir izrādījuši interesi vides tēmā, tāpēc projekta RŪPnīca kampaņā “Jaunieši par klimatu” 10. septembrī devās uz Homo Novus festivālu Rīgā, kur bija iespēja piedalīties iniciatīvā par mežu izciršanas aktualitāti. No šī pasākuma izrietēja vairākas Multifunkcionālā jaunatnes iniciatīvu centra “Kvartāls” organizētās aktivitātes: Jersikas pamatskolā, centra Kvartāls telpas, kā arī Jaunsilavas pamatskolā un Rudzātu vidusskolā. Noslēdzošais pasākums – konference “Iedvesmas RŪPnīca: pilsoniskās iniciatīvas videi un ilgtspējai” norisinājās 27. Janvārī.

Jaunsilavas pamatskolas skolotājām Lienei Kapačai un Sarmītei Ancānei, no 14. līdz 21.janvārim bija lieliska iespēja piedalīties starptautiskajās Erasmus+ apmācībās “Essence: youth work and disability” Horvātijas pilsētā Oroslavje, kas atrodas 42 km attālumā no valsts galvaspilsētas Zagrebas. Kopā ar Polijas, Maltas, Kipras, Horvātijas, Latvijas, Grieķijas un Igaunijas pārstāvjiem iesaistījāmies jaunatnes lietu speciālistu apmācības programmā, līvānietes veidoja dziļāku izpratni par to, kas ir invaliditāte, pētīja individuālās un kopējās vajadzības un aplūkoja tās kontekstā ar īpašajām vajadzībām. Diskutēja par to, kā būt iekļaujošam dažādās dzīves sfērās un dalījās ar labās prakses piemēriem.  

Šogad lielākais izlīdzināto ieņēmumu pieaugums plānots Mārupes un Ropažu novadā, liecina Finanšu ministrijas publicētais pašvaldību finanšu izlīdzināšanas aprēķins. Tas veidots ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa prognozi 1,758 miljardu eiro apmērā un speciālo dotāciju 45,213 miljonu eiro apmērā. Kopumā pašvaldību finanšu izlīdzinātais aprēķins liecina, ka iemaksas fondā veiks astoņas pašvaldības, bet pārējās būs dotācijas saņēmējas. Kopumā pašvaldību izlīdzinātie ieņēmumi šogad augs par 14,6% jeb 256,895 miljoniem eiro.  Līvānu novadam paredzēta 3,288 miljonu eiro dotācija un izlīdzināto ieņēmumu pieaugums par 14,4%.  

Turpinām aktualitātes

Līvānu novadā norisinājās divas veselīga uztura nodarbības – Rudzātos un Līvānu pilsētā. 
Pasākuma laikā apmeklētājiem bija iespēja uzzināt, kā no lētākiem pārtikas produktiem pagatavot veselīgu un gardu maltīti, kā arī uztura speciālista vadībā pagatavot divus ekonomiskus un veselīgus ēdienus. Tika gatavoti veģetārie salāti, kuru pamatā izmantoti turku zirņi, kā arī vegāniskās šokolādes putas ar akvafabu – tas ir turku zirņu ūdens, ko var saputot līdzīgi kā olu baltumu.

Līvānu novads ar Līvānu stikla pūšanas darbnīcā tapušajiem stikla izstrādājumiem no 3. līdz 5. februārim iemirdzējās starptautiskā tūrisma izstādē-gadatirgū “Balttour 2023”. Latgales stendā šogad Līvānu stiklam tika atvēlēta vesela vitrīna un izstādes apmeklētājiem tā raisīja neviltotu interesi. Stendu apmeklēja ekonomikas ministre Ilze Indriksone, bijušais Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, tāpat arī bija daudz gidu un tūroperatoru, kuri interesējās par jaunumiem Līvānu novadā. Līvānos var redzēt daudz - Līvānu stikla amatniecības centru, kur var skatīt, kā tiek pūsts karstais stikls, apmeklēt Eleonoras Pastares keramikas darbnīcu, Ingas Salmiņas kausēšanas darbnīcu "Stikls no Līvaniem", tautas lietišķo studiju "Dubna", mūsdienīgu Latgales amatniecības vērtību mājvietu Latgalē HANDMADE Latgola, kalēja darbnīcu "Metālfabrika", "Bišu namiņu", "Līvānu ķiploku", kā arī apskatīt arhitektūras pieminekļus un vides objektus, brīnišķīgas vietas, kur baudīt kulinārijas gardumus un pēc gara ceļa atpūsties mājīgajās un viesmīlīgajās naktsmītnēs - viesu mājā "Saulpurenes", atpūtas kompleksā "Avotiņš" un vēl daudz citu lietu ar kurām līvānieši lepojas.

Un vēl

19.februārī no pulksten 9 Līvānos, Domes ielā, norisināsies amatnieku tirdziņš. Tajā ar saviem produktiem aicināti piedalīties mājražotāji, amatnieki un rūpniecības preču tirgotāji. Pieteikties dalībai var, zvanot uz tālruņa numuriem: 25 389 814 vai 25 389 837.

Atstājiet komentāru