2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novada ziņas 2023.gada 13.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novada ziņas 2023.gada 13.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Rēzeknes domes opozīcijas deputāti iesnieguši pieprasījumu, lai domes sēdē sarīkotu balsojumu Aleksandra Bartaševiča gāšanai no pilsētas mēra amata. Iesniegumu parakstījuši visi pieci pašvaldības opozīcijas deputāti. Rēzeknē koalīciju veido astoņi deputāti, kuri tika ievēlēti no partijas "Saskaņa" saraksta. Pašlaik vēl nav oficiāli zināms, vai visi no šī saraksta ievēlētie paliks lojāli Bartaševičam pēc viņa izslēgšanas no "Saskaņas" rindām, vai arī kāds varētu atteikties no atbalsta.

Jau ziņots, Bartaševičs un līdzšinējie "Saskaņas" biedri Andrejs Klementjevs, Jekaterina Ivanova un Karina Bartkeviča izplatījuši paziņojumu par jauna politiskā spēka veidošanu. 

Smiltenes novadā Ukrainas iedzīvotāji tiešsaistē sākuši apgūt latviešu valodu. Ņemot vērā, ka Ukrainas iedzīvotāji dzīvo dažādos novada pagastos, nodarbības latviešu valodā notiek tiešsaistē. Patlaban vēlmi apgūt latviešu valodu pauduši aptuveni 15 cilvēki. Nodarbības notiks reizi nedēļā.

Reģistrēts Rudbāržu pagasta ģerbonis. Kuldīgas novada dome 26.janvārī apstiprināja heraldikas mākslinieka Edgara Sima izstrādāto Kuldīgas novada Rudbāržu pagasta ģerboni. Ģerbonī izmantoti trīs Rudbāržiem raksturīgi simboli. S-veida dalījums, zaļš ar sudrabu esot labi zināma emblēma daudzās paaudzēs, kas attēlo pagastam raksturīgo ainavu. Četras ozola lapas ir veltījums četru Oskara Kalpaka bataljona vienību piemiņai. Savukārt sarkanais ozols ir Rudbāržu lepnums, kas Rudbāržu meža parkā sastopams neraksturīgi spicām lapām un apaļām zīlēm.

Turpinām ziņas

Piensaimnieka Jāņa Jansona rīkotajā akcijā, lai pievērstu uzmanību kritiskajai situācijai piena nozarē, sestdien Liepājā izdalītas divas ar pusi tonnas piena vairāk nekā tūkstotim cilvēku, bet vairākiem desmitiem jau vakarpusē tomēr piena pietrūcis. Piensaimnieks akcijas laikā skaidrojis savu nostāju, un tagad vēros, vai uz to būs kāda reakcija. Jansons uzsver, ka veikalos piena produktu uzcenojums ir pārlieku liels, bet no lauksaimniekiem piens tiek iepirkts par nesamērīgi zemu cenu, un patērētājiem būtu jāpiedomā, kur un par cik piena produktus pirkt.

Par to, ka Latvijā lāči arī vairojas, liecina kāds video ar lāču mazuļiem, kas sacēlis komentāru un viedokļu vētru sociālās saziņas vietnē "Facebook". Latvijas Radio uzrunātais biologs gan pauda skepsi par to, ka iztraucētie lācēni varētu būt izdzīvojuši. Tikmēr dabas aizstāvji aicina lāču vairošanās vietas īpaši aizsargāt un parūpēties par katru retās sugas indivīdu, kā arī izglītot sabiedrību par lāču uzvedību. Mednieku skola "Taurs" vietnē "Facebook" ievietojusi video, norādot, ka filmēts Limbažu pusē; filmiņā redzams lāču midzenis ar trim pavisam maziem, nevarīgiem lācēniem. Video fonā dzirdamas zāģu skaņas. Dabas aizstāvji ceļ trauksmi: viņuprāt, Dabas aizsardzības pārvaldei bijis jānovērš tas, ka kāds tuvojas brūnā lāča – Eiropas nozīmes īpaši aizsargājamas sugas pārstāvja – migai vai tās tuvumā veic meža darbus.

Un vēl

"Pelēču ezera purvs" ir valsts nozīmes īpaši aizsargājama dabas teritorija – dabas liegums, kas atrodas Preiļu novada Pelēču pagastā. Kad daba modīsies, ar dabas retumiem, kas šeit sastopami, varēs iepazīties ikviens, kurš apmeklēs nupat Pelēču ezera purvā izveidoto pastaigu taku un uzkāps jaunajā skatu platformā. Taču jaunais tūrisma objekts ir interesants un skaistiem dabas skatiem bagāts ikvienā gadalaikā, pat šobrīd – ziemā. Ap purva taku izvietoti atpūtas soliņi, informatīvās zīmes, drīzumā tiks izvietoti materiāli par tieši te sastopamajiem unikālajiem un retajiem augiem un dzīvniekiem. Preiļu novada pašvaldība jau kaļ plānus, kā šo taku vēl pagarināt, lai būšanu dabā un šajā reģionā reto ezeru purvu apskati Pelēčos darītu vēl ilgāku un patīkamāku.

Atstājiet komentāru