2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 14.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 14.februārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Madonas novada budžeta izdevumi šogad plānoti 46,90 miljoni eiro, kas būs par 4 miljoniem eiro vairāk nekā pērn, liecina domes deputātu apstiprinātais pašvaldības budžets. Tiek prognozēts, ka novada pamatbudžeta ieņēmumi būs 42 miljoni 204 tūkstoši 326 eiro, bet izdevumos plānoti 46 miljoni 902 tūkstoši 618 eiro. Salīdzinot ar 2022.gada sākumu, plānotie ieņēmumi pieauguši par 2 miljoniem 590 tūkstoši 248 eiro, bet izdevumi pieauguši par 4 miljoni 22 tūkstoši 847 eiro. No pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda Madonas novada pašvaldība šogad saņems dotāciju 8 miljoni 53 tūkstoši 44 eiro. Plānotais budžeta ieņēmumu pieaugums šogad skaidrojams ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa un pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda dotācijas pieaugumu.

Labklājības ministrija kopā ar Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociāciju 3.martā Preiļos rīkos informatīvu pasākumu par sociālo uzņēmējdarbību "Muzejs tumsā, suņu terapija un muiža - kas tiem kopīgs?". Tas norisināsies Preiļu galvenajā biliotēkā.  Pasākumā varēs uzzināt par sociālās uzņēmējdarbības aktualitātēm un būs iespēja iepazīties ar trīs sociālajiem uzņēmējiem, uzklausot atklātus un personiskus stāstus par biznesu, ikdienas izaicinājumiem un vēlmi padarīt pasauli labāku. Lai piedalītos pasākumā, interesentiem līdz 28.februārim jāaizpilda elektroniska pieteikuma anketa, kas atrodama Preiļu pašvaldības mājaslapā. 

Plānots reorganizēt Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolu un Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolu, izveidojot apvienotu Latgales Mūzikas un mākslas vidusskolu, izriet no Kultūras ministrijas izstrādātā rīkojuma projekta anotācijas, kas atrodama Tiesību aktu projektu portālā. Kultūras ministrija norāda, ka Rēzeknes valstspilsētā patlaban darbojas divas tās padotības profesionālās vidējās izglītības iestādes - Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskola un Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskola. Lai optimizētu līdzekļus, plānots abas interešu izglītības iestādes apvienot.

Turpinām ziņas

Pēc sociālajos medijos izskanēšanas informācijas par lācenes uzmodināšanu no ziemas guļas meža kopšanas darbu laikā Dabas aizsardzības pārvalde ir uzsākusi administratīvā pārkāpuma procesu, lai vērtētu apzinātu aizsargājamās sugas traucēšanu. Brūnie lāči visā Eiropas Savienībā, tajā skaitā Latvijā, ir aizsargājami dzīvnieki. Savulaik no Latvijas izzuduši, taču pēdējos gados mērķtiecīgu un zinātniski pamatotu lēmumu un rīcības rezultātā, tajā skaitā medību lieguma, lāču populācija stabili atjaunojas, sasniedzot 60-70 īpatņu skaitu. Nesen medijos izskanējušais gadījums ar lācenes uzmodināšanu no ziemas guļas, liekot tai pamest migu ar lācēniem, ir skumjš, taču no sugas populācijas viedokļa nav vērtējams kā kritisks, skaidro eksperti. Pašlaik Dabas aizsardzības pārvaldē tiek gaidīti visi nepieciešamie paskaidrojumi no situācijā iesaistītajiem, un lieta vēl ir izskatīšanas procesā.

Svētdienas naktī ap pulksten pusvieniem valats ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma izsaukumu uz Līvāniem, kur dega trīsstāvu neapsaimniekota ēka 305 kvadrātmetru platībā. Šī ēka kādreiz piederēja Līvānu stikla fabrikai, bet patlaban ir pamesta un neapsaimniekota. Pulksten 4.35 ugunsgrēks tika likvidēts. Līvāniešiem ugunsgrēka dzēšanā palīdzēja arī ugunsdzēsēji no Jēkabpils.

Un vēl

Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā apskatāma divu gleznotāju - jelgavnieku Mārča Stumbra un Gunāra Ezernieka - piemiņas izstāde "Pa dzīves tiltu”. Izstāde būs atvērta līdz svētdienai, 26.martam, bet piektdien, 10.martā, plkst.15 mākslinieku daiļrades cienītāji aicināti uz tikšanos muzejā. Stumbris un Ezernieks bija ainavas meistari, bet pievērsās arī citiem glezniecības žanriem - portretiem, klusajai dabai, karikatūrām. Ja Ezernieka tehnika glezniecībā galvenokārt ir eļļa, tad Stumbris veiksmīgi strādājis arī pasteļglezniecībā.

Atstājiet komentāru