2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 17.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 17.februārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Šonedēļ Latvijas Reģionu apvienībā uzņemts Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns. Viņš par Preiļu novada mēru tika ievēlēts pēc 2021.gada vasaras pašvaldību vēlēšanām, kurās viņš kandidēja no saraksta, kurā bija apvienojušās Latvijas reģionu apvienība, "Apvienība "Iedzīvotāji"" un Jaunā konservatīvā partija. Līdz tam viņš domē darbojās opozīcijā. Pašvaldību vēlēšanu laikā Latvijas reģionu apvienība bija Saeimā nepārstāvēta partija, bet pašlaik tā ir nonākusi valdošajā koalīcijā. Vucāns norāda, ka vadot Latgales reģiona pašvaldību, vēlas iekļauties politiskajā spēkā, kas izprot un veicina vienmērīgas valsts reģionālās attīstības nozīmi.

Rēzeknes novada Lipuškos demontēs padomju režīmu slavinošu pieminekli. Mākoņkalna pagasta pārvalde ir informējusi, ka Lipuškos atrodas padomju režīmu slavinošs objekts. Pildot likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu eksponēšanas aizliegumu un demontāžu Latvijas Republikas teritorijā", Mākoņkalna pagasta pārvaldei ir pienākums demontēt pieminekli. Kā informēja novada pašvaldībā, šī piemiņas plāksne nebija iekļauta 69 objektu sarakstā, kas bija obligāti jānojauc līdz 15.novembrim. Rēzeknes novada pašvaldība pēc savas iniciatīvas apsekoja piemiņas plāksnes, kas atrodas pašvaldības administratīvajā teritorijā, rezultātā tika konstatēta minētā piemiņas plāksne, kuru lemts demontēt.

Plašu rezonansi Daugavpilī izraisījusi Daugavpils pilsētas pašvaldības Tūrisma attīstības un informācijas aģentūras vēlme atteikties no Daugavpils cietokšņa kompleksa izpētes, saglabāšanas un iekļaušanas aktīvā tūrisma apritē. Iniciatīva paredz no amata atbrīvot cietokšņa pārvaldnieku un viņa vietnieku. Daugavpils iedzīvotāji ir neizpratnē par šādu pašvaldības soli, jo uzskata, ka tikai saglabājot Daugavpils cietokšņa kompleksa izpēti, saglabāšanu un iekļaušanu aktīvā tūrisma apritē un ar to saistītās amata vienības paturēšana nodrošinās šī objekta attīstību. Iespēja paust savu viedokli saistībā ar plānotajām izmaiņām iedzīvotājiem ir vēl līdz 20. februārim.

Turpinām ziņas

Aizkraukles novada pašvaldība izsludinājusi pieteikšanos pašvaldības dibinātai stipendijai – šogad to nolemts piešķirt divām ģimenes ārsta specialitātes rezidentūras studentēm vai studentiem, kuri būtu gatavi pēc rezidentūras beigām vismaz trīs gadus strādāt par ģimenes ārstiem Aizkraukles novadā. Lai iedzīvotājiem nodrošinātu veselības aprūpes pakalpojumu  pieejamību,  šobrīd nepieciešami divi ģimenes ārsti – pa vienam Jaunjelgavā un Koknesē.  Stipendijām var pieteikties līdz 1. martam.

Apstiprināts Ogres novada pašvaldības 2023. gada budžets - ieņēmumos plānoti 90 miljoni 685 tūkstoši 36  eiro un izdevumos – 116 miljoni 563 tūkstoši  911 eiro. Ogres novada pašvaldības 2023. gada budžetu ir ietekmējuši vairāki faktori: energoresursu sadārdzināšanās; minimālās darba algas paaugstināšana; pedagogu darba algas likmes paaugstināšana valstī, līdz ar to pašvaldības budžetā palielinās izmaksas to pedagoģisko darbinieku darba algām un darba devēja sociālā nodokļa maksājumiem, par kuriem netiek saņemtas valsts mērķdotācijas; strauji ir pieaugušas aizņēmumu procentu likmes; izmaiņas normatīvajos aktos sociālajā jomā, līdz ar to pašvaldības budžetā palielinās izdevumu apjoms maznodrošināto iedzīvotāju sociālajai aizsardzībai; palielinās arī pašvaldības atbalsts mazajām lauku skolām, lai bērni varētu iegūt izglītību pēc iespējas tuvāk viņu dzīvesvietai.

Un vēl

Brīvdienās - 18. un 19. februārī Madonas novada Cesvaines, Biksēres un Dzelzavas apdzīvoto vietu teritorijā notiks Zemessardzes 26. kājnieku bataljona lauka taktiskās mācības, kuru laikā zemessargi pilnveidos lauka kaujas iemaņas, kā arī attīstīs spēju veikt uzdevumus konvencionālā un nekonvencionālā apdraudējuma gadījumā. Militāro mācību laikā Madonas novadā pārvietosies militārā tehnika, karavīri un zemessargi formas tērpos ar ieročiem. Iespējama arī zemessargu pārvietošanās civilajās drēbēs ar ieročiem, tiks lietota mācību munīcija un kaujas imitācijas līdzekļi, kas rada troksni, bet neapdraud cilvēku veselību un dzīvību, tāpēc iedzīvotāji aicināti neuztraukties.

Atstājiet komentāru