2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 20.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 20.februārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00-16.00

Šonedēļ notiks Latgales reģiona biškopju konference, kas tiek rīkota, lai analizētu biškopības produktu izmantošanu dažādu ēdienu receptēs, kā arī demonstrētu jauno pārtikas tehnologu zināšanas par biškopības produktu pielietojumu. Konferencē piedalīsies Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes eksperti, kas nozares speciālistus iepazīstinās ar jaunākajām tendencēm medus pārstrādē. Tāpat konferencē SIA "Meduspils" saimnieks, biškopis Jānis Vainovskis stāstīs par medus siltumizturību, bet Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma struktūrvienības "Preiļi", kā arī Rēzeknes tehnikuma pārstāvji informēs par biškopības produktu izmantošanu izglītības programmās. Latgales reģiona biškopju konference notiks 25.februārī Daugavpilī.

Pļaviņu bibliotēkā 25. februārī pulksten 13 ikviens interesents aicināts uz pasākumu “Muzikantu stāsti atmiņās un fotogrāfijās”. Lai tikšanās būtu interesantāka un dzīvāka, bibliotēka aicina atsaukties visus esošos un bijušos vietējos muzikantus, kuri būtu gatavi dalīties ar stāstiem par savu skatuves pieredzi un piedzīvojumiem.

Bauskas novada svētki šogad notiks 13. maijā Mežotnes pilskalnā. Bauskas novada domē skaidro, ka katru gadu novada svētki notiks citā vietā un laikā, tādējādi ikviens to dalībnieks un viesis tiks iepazīstināts ar vērtīgākajām Bauskas novada kultūras tradīcijām, vēsturi, cilvēkiem un vietām. Šogad tas ir Mežotnes pilskalns Rundāles pusē, bet 2024. gadā svētki notiks Bauskā un būs veltīti pilsētas 415. jubilejai, un tā turpinās savu ceļu, ik gadu piestājot citur, lai izstāstītu kādu jaunu stāstu. Bauskas novada svētkos šogad ceļos senā pagātnē: apskatīs, sataustīs, sadzirdēs, sajutīs un iepazīs no jauna. Dienas garumā gaidāmas laikmetīgas izklaides visai ģimenei, Vīna kalna rituālu iedarbināšana un vakarā – koncerts Lielupes krastā. Aizraujoši būs gan lielam, gan mazam, tā sla Bauskas novada pašvaldība un aicina sekot līdzi aktuālajai informācijai.

Turpinām ziņas

Subatē seno koka māju īpašniekiem pirmo reizi pasniegta koka arhitektūras balva "Goda zīme". To saņēma 10 māju īpašnieki, kas cenšas saglabāt un atjaunot senās koka ēkas. Subates kultūras un tūrisma darba organizatore Gunta Okmane stāsta, ka pirmajam konkursam bija izraudzītas 28 koka ēkas. Tās vērtēja konkursa komisija, ņemot vērā dažādus kritērijus, piemēram, vai ēka ir saglabāta autentiska vai atjaunota. Šī konkursa mērķis bija dot stimulu iedzīvotājiem, lai viņi izvērtē savas mājas un piedomā pie tā, kā tās saglabāt un pareizi atjaunot. Iespējams, šāds konkurss kļūs par tradīciju un tiks rīkots regulāri. Goda zīmes autore ir māksliniece Inta Paulsone. Zīme simboliski ataino seno logu ar sešām rūtīm, kurās spoguļojas Sēlijas karoga krāsas, tā paredzēta piestiprināšanai uz mājas fasādes.

Cenšoties noskaidrot patiesību par savas dzimtās puses nacionālajiem partizāniem, vēsturnieks Haralds Bruņinieks vairāk nekā 20 gadus ir vācis materiālus pētījumam, kas nesen rezultējies grāmatā "Nāvi mānot. Sēlijas – Aknīstes, Biržu, Elkšņu, Gārsenes, Saukas, Susējas un Viesītes pagasta – nacionālie partizāni. 1944.–1952. gads". Pētījumā iekļauti 132 Sēlijas partizānu dzīvesstāsti – viņu nozīmīgākās akcijas pret padomju varu un pārsvarā traģiskie likteņi. No 1944. līdz 1952. gadam Sēlijas apkārtnē ir notikušas spraigas nacionālo partizānu cīņas. Grāmatas autors ir izgaismojis šo cīņu procesu, kā arī to dalībnieku un atbalstītāju ikdienu un biogrāfijas, veidojot detalizētu ieskatu pretošanās kustības gaitā šajā reģionā.

Un vēl

Šodien, 20. februārī pulksten 17.30 Seces kultūras namā tiek rīkota iedzīvotāju tikšanās ar Aizkraukles novada pašvaldības vadību un vadošajiem speciālistiem, uz kuru aicināti iedzīvotāji gan no Seces, gan Staburaga pagasta. Tiem, kas no Staburaga uz tikšanos nevarēs nokļūt ar savu transportu, būs organizēts autobuss, kurš izbrauks pulksten 17 no daudzdzīvokļu māju pagalma Parka ielā. Jau ziņots, ka Aizkraukles novada pašvaldība regulāri rīko tikšanās pasākumus ar iedzīvotājiem pagastos.

Atstājiet komentāru