2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 3.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 3.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Laikā, kad naudas valsts budžetā visām prioritātēm nepietiek, Zemkopības ministrija pieprasījusi 90 tūkstoši eiro kapelas būvniecībai Likteņdārzā un citiem mērķiem sadaļā "Kultūra". Tas raisījis diskusijas gan par budžeta prioritātēm, gan licis vaicāt – kamdēļ šādiem mērķiem naudu lūgusi tieši Zemkopības ministrija, kuras pārziņā ir pavisam cita nozare? Un vai šim mērķim jātērē valsts budžeta nauda? Kā zināms, Likteņdārza zeme pieder valstij Zemkopības ministrijas personā un Zemkopības ministrija finansē dārza uzturēšanu. Zemkopības ministrija norāda, ka naudu kapelai prasīja Kokneses fonds un tā atrasta, pārskatot izdevumus. Zemkopības ministrijas Budžeta departamenta vadītājs atzīst, ka nozarē ir citas problēmas, bet izdevumu pārskatīšanā atbalstīta šī iecere.  Lēmums par kapelas būvniecību pagaidām vēl nav pieņemts.

Neirozinātnes olimpiādē "Latvian Brain Bee" pirmo vietu ieguva Aizkraukles novada vidusskolas skolniece Madlēna Keiša. Viņa atzīmē, ka olimpiāde bijusia lieliska iespēja paplašināt zināšanas par nervu sistēmu, jo viņu ļoti aizrauj gan neiroloģija, gan neirozinātne. Tā devusi iespēju mācīties atpazīt dažādu nervu slimību pazīmes. Savukārt uzvara sniegusi pārliecību, ka medicīna un tieši neiroloģija ir nozares, kas viņu interesē un ar ko viņa vēlas saistīt savu nākotni. Kopumā dalībai pieteicās vairāk nekā 100 skolēni no visas Latvijas. Labākie 50, kuri piedalījās nacionālajā atlases posmā, tika noskaidroti jau janvāra izskaņā. Nacionālās kārtas uzvarētāja pārstāvēs Latviju "International Brain Bee 2023", kas šogad notiks ASV galvaspilsētā Vašingtonā.

Aizkraukles novada Sērenes tautas nams aicina ikvienu putnu draugu iesaistīties putnu māju kooperatīva veidošanā. Izmantojot dažādus materiālus, cilvēki aicināti veidot mākslinieciski un arhitektoniski interesantus putnu būrīšus, kuri līdz 25. martam jānogādā Sērenes tautas namā. Laikā līdz 29. martam tie tiks izlikti pagasta bērzu birztalas kokos, un cilvēki varēs doties apskatīt neparasto izstādi. Tautas nama vadītāja Gunita Krievāne stāsta, ka būrīši vairāk domāti kā mākslinieciski vides objekti, ne pastāvīgi mājokļi putniem. Radošāko putnu māju autoriem paldies teiks Lieldienu pasākumā 9. aprīlī. 

Turpinām ziņas

Preiļu 2. vidusskola un Riebiņu vidusskola pakāpeniski pārtaps par pamatskolām - tā kārtējā domes sēdē 23.februārī lēma Preiļu novada deputāti. Izglītības pakāpes maiņa notiks šogad un turpmākajos divos gados, respektīvi, šogad 1.septembrī skolās netiks atvērta 10.klase, un no 2025.gada 1.septembra skolas tiks reorganizētas par pamatskolām. Preiļu novadā vispārējo vidējo izglītību pašlaik var iegūt Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā, Preiļu 2.vidusskolā, Riebiņu vidusskolā un Aglonas vidusskolā.

Par Preiļu muižas kompleksa un parka vadītāju izraudzīta pilsētas vēstures un lietišķās mākslas muzeja speciāliste Ilona Vilcāne. Viņa līdz šim bijusi Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja speciāliste vēstures jautājumos, kur viņas pienākumi bijuši tieši saistīti ar kultūras mantojuma aizsardzības jomu. Šajā laikā Vilcāne padziļināti pievērsusies arī Preiļu muižas un pils vēstures izpētei, sekojusi līdzi kompleksa un pils attīstībai. Raugoties uz to, kā vērtē turpmāko darbību muižas kompleksā un parkā, Vilcāne stāsta, ka pēdējos gados jau ir paveikts ļoti liels darbs Preiļu muižas kompleksa un parka apsaimniekošanā. Tāpēc arī turpmāk, attīstot parku un muižas kompleksu kā vietu cilvēkiem - gan tūristiem, gan vietējai kopienai -, liela uzmanība, viņasprāt, jāpievērš muižas kompleksa unikalitātes saglabāšanai un izcelšanai. Īpaši aktuāls esot jautājums par pils tālāko attīstību, kura risināšanā Vilcāne gatava aktīvi iesaistīties.

Un vēl

Divās marta nedēļas nogalēs - 11.martā un 12.martā, kā arī 18.martā un 19.martā - Pļaviņu apkārtnē notiks Zemessardzes 55.kājnieku bataljona zemessargu praktiskās mācības. Mācību norise plānota Juču karjera apkārtnē un apkārtējos mežos, ar AS "Latvijas valsts meži" un Aizkraukles novada pašvaldību saskaņotās teritorijās. Mācību laikā nav paredzēta zemessargu pārvietošanās Pļaviņu pilsētā. Iespējama militārā transporta un zemessargu pārvietošanās, kā arī paaugstināts troksnis. Šīs darbības nepieciešamas zemessargu prasmju pilnveidošanai un kopējo valsts aizsardzības spēju stiprināšanai.

Foto: Gita Losāne

Atstājiet komentāru