2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 8.martā

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 8.martā

Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

23. februāra domes sēdē deputāti izskatīja un apstiprināja saistošos noteikumus “Preiļu novada pašvaldības sabiedrības līdzdalības budžeta nolikums”. Šie noteikumi nepieciešami, lai veicinātu pašvaldības iedzīvotāju iesaisti teritorijas attīstības jautājumu izlemšanā. Paredzēts, ka konkurss tiks rīkots reizi gadā un viena attīstības projekta realizācijai piešķiramo finanšu līdzekļu apjoms būs ne vairāk kā 10 tūkstoši eiro. Kopējais kalendārajā gadā piešķirto finanšu līdzekļu apjoms būs 40 tūkstoši eiro. Summās iekļauts arī pievienotās vērtības nodoklis. Noteikumi šobrīd nosūtīti atbildīgajai ministrijai, konkurss ideju iesniegšanai tiks sludināts tiklīdz būs saņemts pozitīvs atzinums. 

Aicina iepazīties ar izstrādē esošiem saistošajiem noteikumiem “Par Preiļu novada pašvaldības iedzīvotāju konsultatīvajām padomēm”. Saistošo noteikumu projekti ir atrodami pašvaldības tīmekļvietnē preili.lv sadaļā “Saistošo noteikumu projekti”. Priekšlikumi jāiesūta līdz 20. martam uz pašvaldības e-pasta adresi dome@preili.lv. Padomes ir sabiedriski aktīvas cilvēku grupas, kas darbojas uz brīvprātības principiem un tiek veidotas pašvaldības administratīvo teritoriju vienībās: Preiļu pilsētā, Aglonas, Aizkalnes, Galēnu, Pelēču, Preiļu, Riebiņu, Rožkalnu, Rušonas, Saunas, Silajāņu, Sīļukalna, Stabulnieku, Upmalas, Vārkavas pagastos, ar mērķi veicināt vietējās sabiedrības saikni ar pašvaldību.

Viduslatgales pārnovadu fonds sadarbībā ar Preiļu novada un Līvānu novada pašvaldībām izsludina projektu konkursu “Iedzīvotāji veido savu vidi – 2023”. Projektu konkursa mērķis ir atbalstīt radošus un inovatīvus vietējo iniciatīvas grupu un sabiedrisku organizāciju projektus. Konkursa kārtībā tiks atbalstīti projekti, kuri īsteno kultūras, izglītības, sporta, brīvā laika, uzņēmējdarbības veicinošas aktivitātes un vides sakopšanu vietējā teritorijā, sekmē minēto aktivitāšu popularizēšanu un lauku iedzīvotāju iesaistīšanos šajās aktivitātēs. Projektu pieteikumu iesniegšanas termiņš ir līdz 31. martam. Projektu īstenošanas laiks no 24. aprīļa līdz 31. oktobrim.

Grantu summa Preiļu novada projektiem ir 11 tūkstoši 200 eiro, Līvānu novada projektiem 4 tūkstoši 900 eiro. Viena projekta maksimālā granta summa ir 700 eiro,00 EUR. Projekta iesniedzējam jāparedz līdzfinansējums vismaz 10 % apmērā no pieprasītā granta. Projekta pieteicējs var būt biedrība, nodibinājums vai iedzīvotāju iniciatīvas grupa. Plašāka informācija, konkursa nolikums, pieteikuma un atskaites veidlapa pieejama preili.lv.

Turpinām aktualitātes

Martā Pakalpojumu centrā “Līči” ir atbrīvojušās vairākas brīvas vietas, ko piedāvāt iedzīvotājiem, ja radušies apstākļi, kuru dēļ jāmaina dzīves vieta. Ja jūtaties gana spēcīgs, lai varētu sevi aprūpēt – nomazgātos, sagatavotu sev ēst un pats apmeklētu savu ģimenes ārstu – izmantojiet pašvaldības piedāvāto mājokļa pakalpojumu. Tālrunis informācijai 29298830 - Inta Pelše. 

Pārskatot pašvaldības lietošanā esošās zemes nomas līgumus, kas pārņemti pēc administratīvi teritoriālās reformas no iepriekšējām pašvaldībām - Aglonas, Riebiņu, Vārkavas novadiem, konstatēts, ka pašvaldības teritorijā ir 276 pašvaldības zemes vienības, par kurām noslēgti nomas līgumi ar personām, kurām zemes pastāvīgās lietošanas tiesības izbeigušās, jo zeme likumā noteiktajā termiņā nav izpirkta, un ir izmantotas zemes nomas pirmtiesības, paredzot nomas maksu 0,5 % no kadastrālās vērtības gadā. 30 nomniekiem šis nomas maksas apmērs ir zemāks par vienu eiro gadā, vairāk kā 100 nomniekiem nomas maksas apmērs gadā ir zemāks par 5 eiro. Tādēļ pašvaldības interesēs ir lietderīgi noteikt minimālo nomas maksu gadā, lai pašvaldībai kā iznomātājam nerastos zaudējumi, kas saistīti ar tās valdījumā esošo zemesgabalu iznomāšanu.

Iznomājot pašvaldības lietošanā esošu zemi, nomas maksai jāsedz nomas līguma sagatavošanas, noslēgšanas, uzturēšanas un administrēšanas izmaksas. Pamatojoties uz Preiļu novada domes šī gada 28. februāra no 1. aprīļa noteikta minimālā zemes nomas maksa ir 28 eiro gadā plus PVN  par vienā nomas līgumā paredzēto zemi. Maksas apmēra noteikšanā ņemti vērā VAS “Valsts nekustamie īpašumi” un Latvijas Pašvaldību savienības izmaksu aprēķini nomas līguma sagatavošanai, noslēgšanai, uzturēšanai un administrēšanai. Minimālā nomas maksa neattieksies uz mazdārziņu nomas līgumiem, kā arī nomas līgumiem, kuros nomas maksa noteikta saskaņā ar pašvaldībā apstiprināto cenrādi.

Un vēl

Preiļu novada Kultūras un tūrisma pārvalde izsludinājusi pieteikšanos Vārkavas tautas un Rožkalnu kultūras nama vadītāja amatam. Ar amata pienākumiem, prasībām pretendentiem un konkursa nolikumu var iepazīties preili.lv. Pieteikumu jeb motivācijas vēstuli ar dzīves aprakstu jeb CV, izglītību apliecinošu  dokumentu kopijas lūdz sūtīt uz e-pasta adresi: kulturas.parvalde@preili.lv vai pa pastu: Preiļu novada Kultūras un tūrisma pārvaldei, Raiņa bulvāris 28, Preiļi, Preiļu  novads, LV-5301 līdz 10. martam pulksten 12. Tālrunis uzziņām: 28001177.

18. martā pulksten 14. Vārkavas muižas pilī Upmalas, Vārkavas un Rožkalnu pagastu pārvaldes, Viduslatgales pārnovadu fonds un biedrība “Jaunvide” aicina trīs pagastu ļaudis uz Mecenātu vakaru “Līdzdalība rada brīnumus!”. Mecenātu vakarā svētku gaisotnē tiks sumināti vietējās kopienas ziedotāji, labo darbu atbalstītāji un brīvprātīgā darba veicēji. Pasākumā biedrības “Jaunvide” biedri izstāstīs par īstenotā kapacitātes projekta “Speram soli uz priekšu!” sasniegtajiem rezultātiem, nākotnes plāniem un tuvākajām aktivitātēm. 

Apmeklētāji baudīs Vanagu vokālā ansambļa “Dziedi līdzi” muzikālo sveicienu un iluzionista Vadim Master burvju mākslas priekšnesumus. Rīkotāji vēlas pulcināt Vārkavas puses iedzīvotājus, lai stiprinātu kopības sajūtu un novērtētu katra vietējā iedzīvotāja iesaistes nozīmi savas kopienas dzīves uzlabošanā.

Atstājiet komentāru