2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 10.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 10.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Šodien Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts apmeklē Ilūksti, kur svinīgi tiek atklāta daudzfunkcionāla mācību bāze valsts aizsardzības mācības un Jaunsardzes audzēkņu apmācībai. Uzlabotā infrastruktūra sniegs iespēju mūsdienīgā mācību vidē apgūt programmu un iegūt jaunas prasmes, kā arī piedalīties nometnēs un sacensībās. Jaunajās telpās ir izveidota interaktīva klase, kur audzēkņi gūs zināšanas par kibervidi, drošību un medijpratību. Tāpat, atbilstoši mācību programmai, audzēkņi jaunajās telpās varēs droši apgūt šaušanu ar pneimatiskajiem ieročiem. Jaunā daudzfunkcionālā bāze atrodas Raiņa vidusskolā. Projekta kopējās izmaksas ir 61 tūkstotis 71 eiro.

Preiļu pils telpu nomas tiesību izsolei nav pieteicies neviens pretendents. Pašvaldība plāno izsludināt atkārtotu izsoli, bet tā notikšot ne ātrāk kā rudenī. Jau ziņots, ka 7.martā bija plānots izsolīt Preiļu pils pirmā stāva telpu daļas nomas tiesības uz 30 gadiem restorāna izveidei. Iznomājamais objekts ir Preiļu parka pils pirmā stāva telpu daļa 347,43 kvadrātmetru platībā un puse domājamās daļas no koplietošanas telpām 48,42 kvadrātmetru platībā. Izsolei piedāvātā gada nomas maksa ir 1653 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija izvērtējusi un padomes sēdē izskatījusi SIA “Aizkraukles siltums” noteikto siltumenerģijas tarifu, kas no 1. aprīļa būs par 17,2 procentiem zemāks. Regulators, izvērtējot iesniegto pamatojumu, secināja, ka noteiktie tarifi ir pamatoti un atbilstoši metodikai. Līdz ar to SIA “Aizkraukles siltums” aprēķinātais siltumenerģijas tarifs no šī gada 1. aprīļa būs par 17,2% zemāks, un tas būs 102,11 eiro par megavatstundu. Tarifa samazinājums saistīts ar dabasgāzes cenas samazinājumu biržā.

Turpinām ziņas

Līdz šā gada 31.jūlijam tiks likvidēta Lazdonas pamatskola Madonas novadā. Sēdes protokolā skaidrots, ka, sākot no 2018./2019.mācību gada, skolēnu skaits Lazdonas pamatskolā ir samazinājies no 56 skolēniem pamatizglītībā un 26 bērniem pirmsskolas grupās līdz 48 skolēniem pamatizglītībā un 11 bērniem pirmsskolā pagājušā gada 1.septembrī. Turklāt 66% Lazdonas pamatskolas skolēnu faktiskās dzīvesvietas adrese nav Lazdonas pagasts, bet Madonas pilsēta vai cits Madonas novada pagasts.  Pašlaik esošais skolēnu skaits neļauj nodrošināt pilnvērtīgu skolas administrācijas un pedagogu darba apmaksu no valsts mērķdotācijas, papildus tiek piešķirts finansējums no pašvaldības budžeta. Tādēļ nolemts likvidēt Lazdonas pamatskolu, tās īstenotās izglītības programmas nododot Madonas pilsētas vidusskolai un Madonas pilsētas pirmsskolas izglītības iestādei "Kastanītis". 

Kuldīga izpildījusi visas prasības UNESCO nominācijai un gaida komitejas lēmumu. Noslēgumam tuvojas vairāk nekā 20 gadus garais posms, kad Kuldīga mērķtiecīgi virzījusies pretim UNESCO Pasaules mantojuma sarakstam - visi dokumenti Latvijas nominācijas "Kuldīga/ Goldingena Kurzemē" vērtēšanai iesniegti, prasības izpildītas - tagad jāgaida Starptautiskās pieminekļu un ievērojamu vietu padomes ekspertu lēmums, kas ir rekomendācija UNESCO komitejas dalībvalstīm un komitejas dalībvalstu balsojumam. Plānots, ka par Kuldīgas uzņemšanu tiks lemts UNESCO pasaules komitejas sanāksmē, kas notiks šī gada septembrī Saūda Arābijā.

Un vēl

Desmit Latvijas pašvaldībās Lielās talkas laikā plānots apkarot latvāņus. To apkarošanai pieteikušās Augšdaugavas, Gulbenes, Jelgavas, Kuldīgas, Madonas, Rēzeknes, Ropažu, Siguldas, Talsu un Ventspils novadu pašvaldības. Detalizēta informācija par latvāņu talkām būs pieejama arī pašvaldību mājaslapās un laikrakstos. Kā zināms, Sosnovska latvānis ir Latvijas dabai neraksturīga suga, kas apdraud vietējās augus un to dzīvotnes, rada ekonomiskus zaudējumus, kaitējumu videi un cilvēka veselībai.


Atstājiet komentāru