2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 20.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 20.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Daugavpilī ar tramvajiem pārvadāto pasažieru skaits pagājušajā gadā pieaudzis par 29,6% salīdzinājumā ar 2021.gadu, savukārt Liepājā ar tramvaju pārvadāto pasažieru skaits palielinājies par 47,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie dati. 2022.gadā Daugavpilī ar tramvajiem pārvadāti kopumā 4,48 miljoni pasažieru, savukārt Liepājā - 2,016 miljoni pasažieru. Daugavpilī tramvajs kursē četros maršrutos, bet Liepājā iedzīvotajiem ir pieejams tramvajs vienā maršrutā.

Siguldas novada pašvaldība sadalīs 12 tūkstoši eiro konkursam "Māmiņa. Uzņēmēja". Konkurss izsludināts, lai motivētu Siguldas novada māmiņas saskatīt sevī uzņēmējas potenciālu un sākt komercdarbību, kā arī veicinātu jaunu produktu attīstību un pilnveidotu pakalpojumu veidošanu, sekmējot esošās uzņēmējdarbības paplašināšanu. Konkursā var pieteikties sievietes, kuras audzina bērnu vecumā līdz 10 gadiem, ja viņas deklarētā dzīvesvieta ir novada teritorijā. Tāpat pieteikumus var iesniegt juridiskas personas, kuru apgrozījums gadā nepārsniedz 150 tūkstoši eiro, un kas veic saimniecisko darbību Siguldas novadā, uzņēmuma dibinātāja ir sieviete vai pašnodarbināta persona, kura reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicēja. Maksimālais viena projekta idejas īstenošanai pieejamais līdzfinansējums ir līdz 3000 eiro. 

Talsu novada pašvaldība izsludinājusi atklātu projektu konkursu līdzfinansējuma saņemšanai valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļu teritorijās esošo vēsturisko ēku restaurācijai un konservācijai. No 3.aprīļa varēs iesniegt pieteikumus Talsu novada pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļu "Talsu pilsētas vēsturiskais centrs", "Sabiles pilsētas vēsturiskais centrs", "Valdemārpils pilsētas vēsturiskais centrs", Košraga un Sīkraga ciemu pilsētbūvniecības pieminekļu vēsturisko ēku restaurācijai un konservācijai, kas ir pieejamas sabiedrības apskatei īpašnieka vai valdītāja noteiktajā kārtībā. Pieteikumus līdzfinansējuma saņemšanai var iesniegt līdz 30.aprīlim. 

Turpinām ziņas

Aktīvie Bebru pagasta iedzīvotāji pamanījuši, ka līdzās Vecbebru estrādei esošajā meža teritorijā, ko vietējie sauc par Meža parku un kur izveidota atpūtas zona ar pastaigu takām un dažādām sporta stacijām, koki iezīmēti ar sarkanu krāsu un ar mietiņiem iezīmēta noteikta meža teritorija, kas liecina, ka tur plānoti ciršanas darbi. Ar lūgumu skaidrot situāciju par mežā plānotajiem darbiem Bebru iedzīvotāji vērsās gan Aizkraukles novada domē, gan arī laikrakstā “Staburags”. Aizkraukles novada Koku ciršanas atļaujas izsniegšanas komisijas priekšsēdētājs un domes ģeogrāfiskās informācijas sistēmas speciālists Didzis Grundulis skaidro, ka Aizkraukles novada pašvaldība ir izvērtējusi savu saimniecību, tajā skaitā meža platības, un, balstoties uz dokumentiem, meža taksācijas informāciju, atlasījusi cirsmas, kuras būtu cērtamas. Tajā skaitā Bebru pagasta teritorijā bija atlasītas divas cirsmas, kurās koki ir sasnieguši ciršanas vecumu un tie būtu jānocērt. Tomēr, ņemot vērā to, ka šī teritorija ir tuvu pagasta centram, tajā vietā izveidota atpūtas zona, un arī cilvēku iebildumus, pašvaldība esot pārvērtējusi savu ieceri un pagaidām ciršanas darbi esot atlikti. 

Valsts Kultūrkapitāla fonds pirmajā šī gada projektu konkursā atbalstīja Pļaviņu bibliotēkas projektu “Iedvesma. Redzēt, dzirdēt un just”, piešķirot 600 eiro tā īstenošanai. Projekta kopējās izmaksas ir 905 eiro. Projekta mērķis ir veicināt bibliotēkas apmeklētāju lasītprieku un radošumu, piedāvājot literārus sarīkojumus – tikšanos ar latviešu mūsdienu rakstniekiem.  Laika posmā līdz 2023. gada jūlijam bibliotēkā notiks trīs literārie sarīkojumi, kuros lasītājiem būs iespēja klātienē satikt rakstnieces Lauru Vinogradovu, Andru Manfeldi un Loti Vilmu Vītiņu. Pasākumi iecerēti dažādu vecumu bibliotēkas apmeklētājiem – pirmskolas un sākumskolas bērniem, pusaudžiem  un arī pieaugušo auditorijai. Rakstnieces iepazīstinās ne tikai ar saviem literārajiem darbiem, bet arī  ar radošo procesu, stāstot, kā top literārie teksti, zīmējumi un ilustrācijas, kāds ir ceļš līdz grāmatai. Paralēli tiks izsludināts radošo darbu konkurss visu vecumu lasītājiem. 

Un vēl

Iecavas jauniešu centrs 24.marta vakarā aicina ģimenes un draugus uz Zemes stundas spēli. Pasaulē Zemes stundas akcija norisināsies 16.reizi. Iecavas Jauniešu centrs to atbalsta sesto gadu. Zemes stundas spēle notiks 24.marta vakarā no pulksten 19 līdz 22 pie Iecavas Jauniešu centra Grāfa laukumā 1. Piedalīties spēlē aicinātas ģimenes un draugu komandas – ikviens Iecavas pagasta iemītnieks vai viesis bez dalības maksas. Šogad dalībnieki tiks iedalīti divās grupās – draugu jeb jauktās jauniešu un pieaugušo komandas ar 2-3 dalībniekiem un ģimenes komandas ar 2-5 dalībniekiem. Pēc spēles dalībnieki varēs cienāties ar gardu ugunskura zupu, dalīties piedzīvojumos un piedalīties diskusijās. Vairāk informācijas par Zemes stundas spēli nolikumā vietnē iecava.lv.

Jau ziņots, ka šogad Zemes stunda norisināsies 25.martā pulksten 20.30, kad ikviens cilvēks, pašvaldība, uzņēmums vai organizācija ir aicināti veltīt vienu stundu Zemei, simboliski izslēdzot gaismu. Akcijas mērķis ir apvienot pasauli, lai izgaismotu dabas izzušanas un klimata krīzi un iedvesmotu cilvēkus atbalstīt steidzamas pārmaiņas.

Atstājiet komentāru