2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 24.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 24.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Jūrmalas muzejā apskatāma ceļojošā izstāde "Sibīrijas bērni" - izsūtīto bērnu atmiņu fragmenti, bērnības fotogrāfijas un fotogrāfijas no izsūtījuma vietām Sibīrijā. Kopš 2001.gada režisore Dzintra Geka un operators Aivars Lubānietis Latvijā, Sibīrijā, Izraēlā un Amerikā uzrunāja un intervēja vairāk nekā 740 izsūtītos bērnus, kuri no Latvijas izvesti 1941. un 1949.gada deportācijās. Ceļojošajā izstādē atainota informācija par 1949.gada 25.marta izsūtījumu, Sibīrijas bērnu atmiņu fragmenti, bērnu fotogrāfijas un unikālas fotogrāfijas no izsūtījuma vietām Sibīrijā. Sibīrijas bērnu fotogrāfijas ir lakoniskas un tiešas, uzsver pašvaldībā. Raugoties portretos, uzkrītoši pamanāma atšķirība bērnu acu skatienā, Latvijā esot un pārdzīvojot laiku Sibīrijā. 

SIA "Bauskas slimnīca" valdes locekļa amata pienākumus turpinās pildīt līdzšinējā valdes locekle Margarita Epermane. Kā ziņots, 2022.gada beigās Epermane izteica vēlmi atstāt Bauskas slimnīcas vadītājas amatu pēc nepilnu piecu mēnešu darba. Aģentūrai LETA Epermane sacīja, ka amata atstāšanai ir personiski iemesli. Tika izsludināts konkurss, uz kuru tika saņemti septiņi pieteikumi, no tiem pieci tika virzīti tālāk vērtēšanai atlases otrajā kārtā. Apkopojot kandidātu vērtēšanas rezultātus, nominācijas komisija pieņēma lēmumu par atbilstošāko atzīt un sabiedrības valdes locekļa amatam virzīt kandidātu, kurš ieguvis augstāko vidējo punktu skaitu abās konkursa kārtās kopā. Taču nominācijas komisijas izvirzīto SIA "Bauskas slimnīca" valdes locekļa amata kandidātu Bauskas novada izpilddirektors Ivars Romānovs amatā neapstiprināja, apšaubot viņa kompetenci.

Kā ziņots, Bauskas slimnīcu Epermane vadīja no 2022.gada septembra, iepriekš viņa bijusi valdes priekšsēdētāja Jēkabpils Reģionālajā slimnīcā, bet pirms tam strādājusi Nacionālā veselības dienesta Kontroles un uzraudzības departamenta direktores amatā.

Liepājas domē nolemts pašvaldībā veidot jaunu mikrorajonu ar aptuveni 400 dzīvokļiem. Arvien vairāk iedzīvotāju izvēlas dzīvot ārpus Rīgas, taču viens no būtiskiem šķēršļiem citās lielākajās pilsētās ir dzīvokļu pieejamība – dzīvokļi ir gan dārgi, gan arī piedāvājums ir ļoti mazs. Liepājā pēdējo gadu laikā uzceltas vairāk nekā 10 jaunas rūpnīcas, kuru īpašniekiem nereti ir problēmas piesaistīt nepieciešamo darbaspēku no citām pašvaldībām, jo Liepājā trūkst cenu ziņā pieejamu, labā stāvoklī esošu dzīvokļu. Salīdzinoši normālā stāvoklī esošs divistabu dzīvoklis ar visām ērtībām Liepājas nomalē maksā no 15 līdz 30 tūkstošiem eiro. Savukārt centrā un tam tuvākajos mikrorajonos – no 35 līdz 65 tūkstošiem.  Īres cenas Liepājā divistabu dzīvokļiem ir vidēji no 120 līdz 300 eiro mēnesī, neskaitot komunālos maksājumus. Savukārt rindā uz nesalīdzināmi lētāko pašvaldības dzīvokļu īri gaida 179 ģimenes. Liepājas domes lēmumam par plānoto apbūvi vēl nepieciešams Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atzinums.

Turpinām ziņas

No 22. līdz 28. aprīlim ar koncertiem, izstādēm un pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko oriģināldarbu jaunās ekspozīcijas atklāšanu tiks svinēta Daugavpils Marka Rotko mākslas centra 10 gadu jubileja. Svētku programma sāksies 22. aprīlī ar Latvijas Lielās mūzikas balvas laureātu Antras un Normunda Vīkšņu radošā dueta "AnNo" koncertprogrammu klavierēm "Alūzijas". Tās pašas dienas turpinājumā paredzēta vairāku laikmetīgās keramikas izstāžu un mākslas objektu atklāšana, tajā skaitā Daugavpils cietokšņa ainavas jaunākajā papildinājumā – laikmetīgās keramikas kolekcijas atvērtā tipa krātuvē 7. bastiona kazemātos. Šīs norises simboliski iezīmēs Rotko centra paspārnē pērn atklātās Martinsona mājas viena gada jubileju. Dažādie svētku pasākumi noslēgsies jubilejas dienā, 28.aprīlī, kad ieeja centrā būs bez maksas.

Divās vietās Aizkrauklē – pie katoļu baznīcas un bērzu birzītes – novietotas speciālas tvertnes suņu atkritumu savākšanai, kurās ir arī speciāli maisiņi atkritumu savākšanai. Aicinām suņu saimniekus izmantot jaunās tvertnes un kopā rūpēties par kārtību pilsētā. Jaunās tvertnes ir specifiskas, jo tajās atsevišķā nodalījumā ievietoti speciāli maisiņi atkritumu savākšanai – suņu saimniekiem tas jāpaņem un jāsavāc suņu izkārnījumi, turpat tvertnē maisiņu arī izmetot. Iecerēts, ka nākotnē Aizkrauklē varētu novietot vēl dažas šādas atkritumu tvertnes.

Un vēl

SIA “Sertifikācijas un testēšanas centrs” 18. aprīlī aicina lauksaimniekus uz  “Zaļās lapiņas” semināru, kas notiks Aizkraukles kultūras centrā. Seminārā iekļautas aktuālas tēmas: riski bioloģiskajā lauksaimniecībā un piesardzības pasākumi; augu maiņa; sēklas izmantošanas nosacījumi bioloģiskajā lauksaimniecībā; prasības ganāmpulku paplašināšanai ar nebioloģiskiem dzīvniekiem. Dalība seminārā ir bez maksas. Vairāk informācijas rakstot - macibucentrs@stc.lv vai zvanot pa tālruni 28810789.

Atstājiet komentāru