2024.gada 8. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 27.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 27.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pēc vairāku mēnešu ilga darba, Preiļu novads pievienosies valsts un pašvaldību iestāžu vienotajai tīmekļvietņu platformai. No 31. marta aktuālā informācija būs pieejama mūsdienīgākā un ērtāk lietojamā vietnē preili.lv. “Atšķirīgs saturs – vienota pieeja” – šis sauklis precīzi raksturo Valsts kancelejas izstrādātās platformas būtību. Visās nu jau vairāk nekā 100 valsts un pašvaldību tīmekļa vietnēs, kas izvietotas vienotajā platformā, saturs izvietots vienādi, tādējādi palīdzot lietotājiem atpazīt vietnes piederību valsts pārvaldei un vieglāk orientēties saturā. Vietņu dizains nodrošina ērtu lietošanu no dažādām ierīcēm un pieejamību cilvēkiem ar redzes, dzirdes un kustību traucējumiem.

Skanot kokles melodijām un dziesmām par mūsu likteņupi un ieklausoties sendienu stāstos, 23. marta vakarā Aizkraukles novada Kokneses tūrisma informācijas centrā sirsnīgā gaisotnē noritēja interaktīvā informācijas stenda “Daugavas laivinieka stāsts” atklāšanas pasākums. Stendi atklāti arī Jaunjelgavā un Staburagā. Interaktīvie informācijas stendi, kas novietoti trijās vietās – Koknesē, Jaunjelgavā un Staburagā, izgatavoti projektā “Dzīve pie upēm: tūrisma produktu attīstība, balstoties uz seno un mūsdienu Baltijas valstu vēsturi (Living rivers)”.  Ar interaktīvo stendu palīdzību ir iespēja doties virtuālajā ceļojumā pa Daugavas senleju no Vīgantes parka līdz Jaunjelgavai, iekļaujot ievērojamākos objektus abos Daugavas krastos pirms Daugavas uzpludināšanas, kā arī Jaunjelgavu kā seno tirdzniecības pilsētu.

Degvielas mazumtirgotāja SIA "Circle K Latvia" pārtrauc ilggadēju sadarbību ar franšīzes ņēmēju SIA "Vega P", un tāpēc no 16.maija Preiļos un 1.jūnija Krāslavā slēgs "Circle K" degvielas uzpildes stacijas. Ņemot vērā pēdējo gadu sociālekonomiskās tendences valstī, kā arī to ietekmi uz mazumtirdzniecības sektoru un komersantu iespējām nodrošināt pastāvīgi augstus klientu apkalpošanas standartus, uzņēmums ir nolēmis pārtraukt līdzšinējo franšīzes līgumu. Degvielas uzpildes stacija Preiļos darbojās 17 gadus. 

Turpinām ziņas

Jūrciemu iedzīvotāju biedrība izveidojusi pirmo audio gidu Lapmežciema pagastam. No marta vidus ikvienam pieejams audio gids jeb klausāmtakas latviešu un angļu valodās, kuru pavadībā doties izzinošās pastaigās pa pludmali un cauri piejūras ciemiem. Lai piekļūtu audio gidam, viedtālrunī jālejupielādē bezmaksas aplikācija "izi.travel" un meklētājā jāatrod Lapmežciema pagasts vai arī jānoskenē maršrutu QR kodi. Jūrciemu audio gids šobrīd piedāvā trīs maršrutus jeb klausāmtakas: "Bigauņciems - Lapmežciems", "Lapmežciems-Ragaciems" un "Kino pieturvietas". Tos iespējams izstaigāt gan atsevišķi, gan apvienot vienā 12 km pārgājienā. 

No 11. līdz 23.aprīlim Jelgavā un tās apkārtnē notiks "Baudēšanas dienas". Akcijā iesaistījušies 15 ēdinātāji, ar savu šefpavāru un saimnieču virtuozitāti virtuvē aicinot iedzīvotājus doties pusdienot vai vakariņot ārpus mājas. Šogad akcijā iesaistās ne tikai restorāni, bet arī kafejnīcas, krodziņi un muižas. Piedāvājuma būtība - katra no vieta ir izvēlējusies konkrētus ēdienus, kas būs nobaudāmi par īpašu cenu, skaidro tūrisma centrā. Tāpēc akcijas organizatori apmeklētājiem iesaka izpētīt un noskaidrot katra akcijas dalībnieka īpašo piedāvājumu, dodoties izgaršot pēc iespējas dažādāku virtuvi atšķirīgās vietās pilsētā un tās apkārtnē.

Un vēl

Liepājā trīs vidusskolnieces pašas pēc savas iniciatīvas sarīkojušas latviešu valodas kursus vienaudžiem no kara skartās Ukrainas. Lielākā uzmanība pievērsta ikdienas sarunās izmantojamo vārdu apgūšanai, jo tieši valodas barjera tiek minēts kā viens no svarīgākajiem iemesliem, kādēļ ukraiņu skolēniem ir grūti iekļauties Latvijas izglītības sistēmā. Tāpēc liela daļa Latvijā šobrīd dzīvojošo skolas vecuma ukraiņu mācības turpina attālināti savas valsts izglītības iestādēs. Tieši tas, ka svešo valodu māca gandrīz vienaudzis, dod lielāku drošību. Latviešu meitenes Amanda, Marta un Elizabete divarpus mēnešus mācīja valodu astoņiem Ukraiņu pusaudžiem un viņu mammām. Liepājā šobrīd uzturas aptuveni 230 bērnu no Ukrainas, no kuriem skolās mācās 78, un bērnudārzus apmeklē 46.

Atstājiet komentāru