2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 17.aprīlī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 17.aprīlī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Aizkraukles novada Seces un Staburaga pagasta pakalpojumu centru no šodienas, 17.aprīļa vadīs seciete Gundega Zarāne. Viņai ir pieredze pašvaldības darbā, un tas bija viens no galvenajiem nosacījumiem, kāpēc tieši viņa šim amatam izvēlēta no četriem pretendentiem, kas pieteicās vakancei. Zarāne līdz šim bija Aizkraukles novada pašvaldības Attīstības nodaļas projektu vadītāja. Pirms tam 11 gadus viņa strādāja par Jaunjelgavas novada domes Attīstības un projektu nodaļas vadītāju, bet vēl iepriekš vairākus gadus bija Seces pagasta projektu vadītāja un lauku attīstības speciāliste.

Latgales reģiona kopienu iniciatīvu konkursā finansiālais atbalsts plānoto aktivitāšu īstenošanai tiks piešķirts 12 organizācijām. Konkursam tika iesniegti 42 pieteikumi. Pēc iniciatīvu izvērtēšanas finansiālo atbalstu lemts piešķirt 12 Latgales organizācijām un aktīvo iedzīvotāju grupām no Krāslavas, Preiļu un Rēzeknes novadiem un Daugavpils. Finansiālu atbalstu aktivitāšu īstenošanai saņēma arī Preiļu novada biedrība "Jaunie spārni" un nodibinājums "Viduslatgales pārnovadu fonds". Kopienu iniciatīvu konkursu "Darbīgās kopienas Latgalē - 2023" biedrība organizēja sadarbībā ar "British Council" pārstāvniecību Latvijā.

No 18. līdz 19.maijam Vidzemes Augstskolas telpās norisināsies koksnes tehnoloģiju hakatons. Pieteikties dalībai hakatonā iespējams līdz 15.maijam. Uzņēmēji, studenti, pētnieki un nozares pārstāvji tiek aicināti pieteikties hakatonam un cīnīties par iespēju piedalīties pieredzes apmaiņas braucienā uz Norvēģiju, kā arī citām balvām. Hakatona laikā dalībnieki ar mentoru palīdzību radīs idejas risinājumiem trīs tematiskajās vertikālēs, proti, esošo nozares procesu digitalizācija un optimizācija, jaunu, inovatīvu produktu un/vai materiālu attīstība un ilgtspējība un aprites ekonomika. Hakatons ir ideju sprints, kas ilgst 24 stundas un tā laikā tiek veidoti jaunu risinājumu prototipi, ko vēlāk iespējams īstenot dzīvē.

Turpinām ziņas

"Latvijas valsts mežu" dabas parkā Tērvetē svētdien, 30.aprīlī, notiks Valpurģu nakts pasākums "Meža sirdspuksti". Pasākumā skanēs koncerts un tiks rīkots "rūķu salidojums". Svinības turpināsies no pulksten 21 līdz 23, kad pastaigu takas veidā būs izvietoti dažādi vides gaismu objekti, spēlēs mūziķi, būs gaismu šovi. Multimediju mākslinieka Jāņa Pētersona vides gaismu instalācija "Meža sirdspuksti" simboliski sasauksies ar pavasara iestāšanos, meža atmodu un auglību. Raganu silā raganas veiks enerģētisko pavasara pēršanu, zīlēs nākotni, aicinās uz tējkaroti mīlestības, veselības un burvestības dzērienaPulksten 22 norisināsies Raganu masku parāde un konkurss. Pastaigu takas noslēguma punkts būs Atrakciju laukums, kur strādās ēdinātāji un varēs vērot mākslinieka Jāņa Pētersona radīto lāzeru šovu, kas tiks izrādīts vairākos seansos.

Aprīļa nogalē Kārķos notiks tradicionālās Meža dienas un 10.Koka auto sacensības. Meža dienu ieskaņas pasākumi sāksies piektdien, 28.aprīlī, kad notiks izglītojošs, atraktīvs seminārs "Par eglēm", bet vakarā lauku mājas "Stimperi" lielajā šķūnī - gruzīnu kantrī dziedātāja Šotas Adamašvili koncerts un gruzīnu ēdienu baudīšana. Sestdiena, 29.aprīlis, būs galvenā diena, kurā notiks dažādas aktivitātes un arī 10.Koka auto sacensības. Visiem pasākuma dalībniekiem būs kopīgas pusdienas, kuru laikā uzstāsies mūziķi Nikolajs Puzikovs un Gatis Mūrnieks. Koka auto sacensību nolikums pieejams Valkas novada mājaslapā.valka.lv. Sestdien notiks arī dažādas izstādes, tajā skaitā arī kustīgu koka rotaļlietu un baseinā izvietotu laivu un motorlaivu modelīšu, izstāde.

Sestdien, 22.aprīlī, Bauskā piekto reizi notiks "Vimbu svētki". Ar grupas "Dzelzs Vilks" un turbo folka orķestra "Oranžās Brīvdienas" dzīvo mūziku, kūpinātu vimbu garšu, Labas gribas makšķerēšanas sacensībām un izglītojošām aktivitātēm par dabas aizsardzību jau piekto reizi Mūsas krastā pie Bauskas stadiona notiks izzinošs pasākums visai ģimenei "Vimbu svētki".

Un vēl

Rundāles pils muzejs šogad piedāvās vairākus dārza tematikai veltītus notikumus - tradicionālus un jaunus pasākumus pils dārzā, franču gobelēnu izstādi "Ziedošie gobelēni" Rundāles pilī, kā arī starptautisku konferenci par vēsturisko dārzu pārvaldību un uzturēšanu. Pasākumu sezona pils dārzā sāksies ar tradicionālo pavasara stādu tirgu, kas gaidāms sestdien, 13.maijā. Tirdziņā varēs iegādāties gan augļu koku, gan rožu un peoniju, gan citu daudzgadīgo un arī viengadīgo puķu stādus. Visu dienu darbosies stādu novietne, lai apmeklētāji varētu apvienot iepirkšanos ar pastaigu dārzā, apbrīnojot ziedošās tulpes.

Atstājiet komentāru