2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 18.aprīlī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 18.aprīlī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam situācija Ogrē "nav pieņemama", un premjers aicinās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Māri Sprindžuku izskatīt šo lietu pēc būtības.kariņš uzsver, ka Latvija ir demokrātiska valsts, un demokrātiskās valstīs ir zināma lietu secība un lietas, kuras var un kurām vajag notikt, un ir arī tādas, kas nav vēlamais virziens. Savukārt Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jurģis Klotiņš uzskata, ka tas ir samilzis konflikts starp Ogres novada priekšsēdētāju Egilu Helmani un Ogres muzeja vadītāju, kam nav izdevies rast risinājumu. Tikmēr "Progresīvo" Saeimas frakcija aicinājusi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Māri Sprindžuku no amata atstādināt Ogres novada domes priekšsēdētāju Egilu Helmani.

Jau vēstīts, ka jau dažus mēnešus izveidojies konflikts starp Ogres pašvaldības un Ogres muzeja pārstāvjiem. Īsi pirms Ogres novada domes pirmdienas ārkārtas sēdē, kurā bija plānots lemt par Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktores direktores Evijas Smiltnieces atstādināšanu no amata uz laiku, viņa pašvaldībai uzteikusi darbu. Kā ziņots, arī tiesībsargs, vērtējot Ogres novada pašvaldības lēmumu februārī aizliegt "Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrībai" plānoto sapulci, kuras mērķis bija paust atbalstu Ogres vēstures un mākslas muzejam un tā darbiniekiem, secinājis, ka pastāv pamatotas bažas par veidu, kādā Ogres pašvaldība ierobežo iedzīvotāju pulcēšanās brīvību.

Preiļu novadā šonedēļ sākti autoceļu uzturēšanas darbi. Pašvaldībā pašvaldībā noslēdzies iepirkuma konkurss par Preiļu novada pašvaldības autoceļu un ielu grants seguma planēšanas, profilēšanas un līdzināšanas darbu veikšanu šī gada vasarā, un piektdien, 14.aprīlī, noslēgti līgumi ar darbu veicējiem. Preiļu pagasta, Aizkalnes pagasta, Pelēču pagasta, Saunas pagasta un Preiļu pilsētas autoceļu un ielu grants seguma planēšanas, profilēšanas un līdzināšanas darbus veiks VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs". Šis pats uzņēmums šos darbus veiks arī Aglonas, Vārkavas, Upmalas un Rožkalnu pagastos. Savukārt Riebiņu un Stabulnieku pagastā autoceļu un ielu grants seguma planēšanas, profilēšanas un līdzināšanas darbus veiks ZS "Ozoli", Rušonas un Silajāņu pagastā - SIA "Neitrino", Galēnu un Sīļukalna pagastā - SIA "LV ROADS".

 Aizkrauklē maksa par siltumu no jūnija būs par 24% zemāka, paredz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātie jaunie SIA "Aizkraukles siltums" siltumenerģijas tarifi. Patlaban Aizkraukles pilsētā un pagastā apkurei piemēro tarifu 102,11 eiro par megavatstunduh, bet no 1.maija tas būs par 20,08% mazāks jeb 81,61 eiro par megavatstundu. Jau ziņots, ka pērn novembrī un decembrī "Aizkraukles siltums" siltumenerģijas gala tarifs sasniedza sezonas augstāko cenu - 159,19 eiro par megavastundu, bet no šī gada janvāra cena pakāpeniski tiek samazināta.

Turpinām ziņas

Dzīvespriecīgas, nedaudz vieglprātīgas un aizraujošas piezīmes par personīgo dzīvi, gan arī valdošo varu maiņu pagājušajā gadsimta 30.–60. gados vairākās atmiņu burtnīcās fiksēja kāds Varakļānu iedzīvotājs. Nesen jaunu zinātnieku komanda piezīmes izdeva grāmatā, un nupat aizvadīta tās atvēršana. Lasītāju vidū gan ir karstas diskusijas par grāmatas nosaukuma "Cilvēks običnij" un valodas stila izvēli, taču autori uzsver, ka tas ir bijis ar nodomu aktualizēt arī šī brīža ģeopolitisko situāciju. Tā ir unikāla sava laika liecība – uzsver vēsturnieks Kaspars Strods un viņa domubiedri, kas ir grāmatas "Cilvēks običnij" autori. Lai arī vietējie iedzīvotāji piezīmju autoru zina un atpazīst, cienot un sargājot viņa ģimeni, kā arī pieredzi, grāmatā identitāte šifrēta ar iniciāļiem J.S.

Zvejniekiem par 2022.gadā roņu nodarītajiem zaudējumiem pieejams kopējais atbalsts 300 tūkstoši eiro. Nauda aizsargājamo jūras zīdītāju radīto zaudējumu segšanai tiks piešķirta no Eiropas Savienības Eiropas Jūrlietu, zvejniecības un akvakultūras fonda un orogrammas zivsaimniecības attīstībai 2021.-2027.gadam. Lauku atbalsta dienestā atbalstam pirmajā kārtā var pieteikties no 17.maija līdz 15.jūnijam.

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 23 mežacūkām, kamēr nedēļu iepriekš saslimšana tika konstatēta astoņām mežacūkām, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta publiskotā informācija. Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta astoņām mežacūkām Ventspils novadā, piecām mežacūkām Alūksnes novadā,  četrām mežacūkām Cēsu un divām mežacūkām Valmieras novadā. Tādējādi mežacūku populācijā Āfrikas cūku mēris šogad Latvijā konstatēts kopumā 181 mežacūkai 22 novadu 58 pagastos.

Un vēl

SIA "BG Būve" veidos energoefektīvu privātmāju ciematu "Rezidences UPE" Ropažu novada Garkalnes pagasta Upesciemā, kura izveidei kompānija saņēmusi "Industra Bank" aizdevumu 500 tūkstoši eiro apmērā. Dažu gadu laikā ciematā plānots uzbūvēt 28 privātmājas. Pirmajā posmā, izmantojot "Industra Bank" aizdevumu, tiks uzbūvētas piecas mājas Elenburgas, Plūmju un Upeņu ielas kvartālā. Attiecīgās ēkas varēs iegādāties šogad. Privātmājas tiks būvētas, ievērojot prasības A klases energosertifikāta saņemšanai. Plānots būvēt divstāvu privātmājas, kuru platība būs no 228 līdz 310 kvadrātmetriem. Zemesgabalu platība būs no tūkstoš 200 līdz tūkstoš 800 kvadrātmetriem.

Atstājiet komentāru