2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 19.aprīlī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 19.aprīlī

Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

13. aprīlī darba vizītē SIA “Preiļu slimnīca” apmeklēja Veselības ministre Līga Meņģelsone, Nacionālā veselības dienesta direktors Āris Kasparāns, Veselības aprūpes departamenta direktore Sanita Janka un Veselības ministres biroja vadītāja Evita Vītola, lai tiktos ar valdes priekšsēdētāju Skaidrīti Žukovu, pašvaldības pārstāvjiem un SIA “Preiļu slimnīca” mediķiem un darbiniekiem.  Vizītē ministre vispirms iepazinās ar SIA “Preiļu slimnīca” darbu visās medicīnas iestādes nodaļās, kā arī to infrastruktūru. 

Turpinājumā ministre Līga Meņģelsone uz sarunu aicināja gan slimnīcas darbiniekus un ģimenes ārstus, kā arī Preiļu novada pašvaldības pārstāvjus. Viesojoties Preiļos, Līga Meņģelsone pauda gandarījumu, ka SIA “Preiļu slimnīca” telpās vienuviet ir gandrīz visas ģimenes prakses. Šāds modelis, kur ir slimnīca, ģimenes ārstu prakses un poliklīnika vienuviet, būtiski atvieglo pacientiem pakalpojumu pieejamību, kā arī ieekonomē laiku. 

Šī gada sākumā stājās spēkā izmaiņas likumā “Par kultūras pieminekļu aizsardzību”, kas paredz, ka pašvaldību pārraudzībā tiek nodoti vietējās nozīmes kultūras pieminekļi. Preiļu novadā kopumā ir 142 pieminekļi, no tiem 13 vietējās nozīmes. Turpmāk pašvaldības kompetencē būs izdot vispārīgus administratīvos aktus – norādījumus; izsniegt atļaujas; pieņemt lēmumus administratīvā pārkāpuma gadījumos; izskatīt priekšlikumus par objektu iekļaušanu/izslēgšanu no saraksta, kā arī sniegt atzinumus mežistrādei un tehniskos noteikumus kultūras pieminekļu teritorijās. 

15. aprīlī norisinājās jau tradicionāli SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” Atkritumu apsaimniekošanas daļas organizētās privātmāju pavasara talkas pirmā daļa. Privātmāju iedzīvotājiem, kuri ir noslēguši līgumu ar SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” par atkritumu izvešanu, talkas ietvaros bija iespēja bez maksas atbrīvoties no dārza un lielgabarīta atkritumiem. Kopā dalībai šajā datumā bija pieteiktas 28 adreses. Iedzīvotāji atbrīvojās no dažādiem atkritumu veidiem, sākot no zariem un citiem dārza atkritumiem, līdz nolietotai sadzīves tehnikai un mēbelēm. Zari kopā tika izvesti 10 traktortehnikas reisos, kas arī bija lielākais īpatsvars attiecībā pret pārējiem izvestajiem atkritumiem. 

Lai piedalītos pavasara talkas otrajā dienā, kas norisināsies 29. aprīlī, aicina veikt iepriekšēju pieteikšanos SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” Atkritumu apsaimniekošanas daļā, zvanot pa tālruni 29420721. Atgādina, ka iedzīvotājiem talkas ietvaros ir iespēja izmest tikai zaļos dārza atkritumus  un lielgabarīta atkritumus, kuriem nav piemēroti 240 litru sadzīves atkritumu konteineri – nolietoto sadzīves tehniku un vecās mēbeles.

Turpinām aktualitātes

Ir pienācis pavasaris ar tam atbilstošiem laikapstākļiem, līdz ar to SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” informē par apkures sezonas tuvošanos noslēgumam. Preiļos daudzdzīvokļu māju siltummezgli darbojas automātiskā režīmā, pielāgojoties āra gaisa temperatūrai. Centrālās apkures atslēgšana pilnībā notiek, ja āra diennakts vidējā gaisa temperatūra trīs dienas pēc kārtas ir virs +8°C. Taču gadījumos, ja apkures atslēgšana nepieciešama ātrāk, ir jāvēršas SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” ar iesniegumu vai zvanu no daudzdzīvokļu māju pilnvarotās personas, vai arī saņemot 50 % + 1 balss dzīvokļu īpašnieku piekrišanu.

Preiļu novada pašvaldība izsludina projektu konkursu mazo un vidējo komercsabiedrību un saimnieciskās darbības veicēju projektu līdzfinansēšanai. Konkursa mērķis ir sniegt atbalstu projektiem, kas saistīti ar uzņēmējdarbības attīstību un jaunu darba vietu veidošanos Preiļu novadā, radot inovatīvus, ar paaugstinātu pievienoto vērtību produktus un pakalpojumus, kas veicinātu esošās saimnieciskās darbības attīstību vai dažādošanu, lai attīstītu alternatīvus ienākumu avotus un palielinātu ienākumu līmeni Preiļu novada teritorijā. Projekta konkursa nolikums un pieteikuma veidlapa pieejami preili.lv. 

Un vēl

Sestdien, 22.aprīlī, Preiļu novadā norisināsies Lielā Talka. Tā ir lielākā Latvijas nevalstiskā kustība, kas balstās uz brīvprātīgu līdzdalību vides sakopšanā, atveseļošanā un labiekārtošanā, radot saliedētību, pozitīvismu un labi padarīta darba sajūtu.  Kā ik gadu, arī Preiļu novadā visi kopā vienosies darbos, lai padarītu novadu tīrāku un zaļāku. Lai iepazītos ar talkas vietu sarakstu novada teritorijā un darāmajiem darbiem, aicina aplūkot pašvaldības tīmekļvietni preili.lv. Preiļu pilsētas iedzīvotāji ir aicināti talkot Preiļu muižas parkā, kur vāks zarus, lapas, atkritumus un kops teritoriju pie atjaunotās hidrobūves.

Atstājiet komentāru