2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 Līvānu novada aktualitātes 2023.gada 20. aprīlī

Jēkabpils Radio1 Līvānu novada aktualitātes 2023.gada 20. aprīlī

Radio1 Līvānu novada aktualitātes pulksten11.00 un 16.00

Līvānu novada pašvaldība aicina iedzīvotājus piedalīties Lielajā Talkā un atgādina, ka talciniekiem iespējams pieteikt savu talkas vai vides labiekārtošanas vietu Lielās Talkas mājaslapā talkas.lv . Mājaslapā atrodamas trīs interaktīvās kartes: “Lielās Talkas’23 karte” talcinieki aicināti pieteikt trīs veidu talkas – atkritumu savākšanas talkas, labiekārtošanas talkas vai apvienotās talkas labiekārtošanas un atkritumu savākšanas talkas. Savukārt “Solo Talkas’23 karte” savas talkas ir aicināti pieteikt tie, kuri vēlas doties dabā un talkot vienatnē, divatā vai ģimenes ietvaros, lai sakoptu tuvāko apkārtni. Tā ir iespēja individuālajiem talciniekiem pievienoties plašajam Latvijas talcinieku pulkam, lai kopīgi piedalītos pavasara sakopšanas darbos. Bet “Piesārņoto vietu karte” Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja atzīmēt īpaši piesārņotas vietas savos novados un reģionos, tādā veidā norādot, kur sakopšanas darbi būtu īpaši nepieciešami.

Lielās Talkas atkritumu maisus Līvānu novada talcinieki varēs saņemt bez maksas. Lai sakoptu kādu lielāku teritoriju, aicina  sazināties ar Līvānu novada Lielās Talkas koordinatori Gunitu Vaivodi pa tālruni. 29231055. Maisus var saņemt jau iepriekš, bet nodot talkas dienā. Pēc talkošanas lūgums savāktos atkritumu maisus neatstāt mežā vai kādā citā talkošanas vietā, jo meža dzīvnieki, putni vai neatbildīgi cilvēki maisu saturu var izmētāt. Talkas laikā atkritumu vākšana notiek tikai izsniegtajos maisos! Baltos talkas maisus, iepriekš sazinoties ar SIA "Līvānu DZKS" pārstāvi, var nodot komunālajā saimniecībā vai uzglabāt mājās līdz talkošanas dienai 22.aprīlim, kur tos varēs nodot noteiktajās maisu savākšanas vietās, kas tuvākajā laikā tiks publicētas.

Ja talkošanas vietās tiek savākti vairāk kā 10 atkritumu maisi, to izvešanu pēc talkas norises no talkošanas vietas aicina saskaņot ar SIA ,, Līvānu DZKS” atbildīgo kontaktpersonu Gunti Jankovski – tālrunis- 29557905.

Turpinām aktualitātes

Līvānu novada Rudzātu vidusskola saņēmusi atbalstu videi draudzīgas pārtikas audzēšanai! Šogad Pasaules Dabas Fonda izsludinātā grantu konkursā “Ielaid skolā dabu” atbalstu bioloģiskās daudzveidības attīstībai skolu teritorijās saņems septiņas Latvijas skolas, tajā skaitā arī Rudzātu vidusskola. Mācību iestādē ir plānots uzstādīt siltumnīcu, iegādāties notekūdeņu tvertnes, izveidot Latvijai raksturīgu ārstniecības augu dobi - pļavu, kurā augs kliņģerītes, kumelītes, asinszāle, fenhelis un ķimenes. Siltumnīcā paredzēts audzēt dēstus, ievākt un pētīt ražu, attīstot prasmi skolēnos audzēt ekoloģiski tīru pārtiku. Ārstniecības augu dobe veicinās augu daudzveidību skolas teritorijā, tā piesaistīs arī bites, taureņus un citus apputeksnētājus.

Tiek veikta Līvānu novada vēsturē plašākā aptauja jauniešu vecumā no 13 līdz 25 gadiem vidū, lai noskaidrotu jauniešu viedokļus, sajūtas, vērtējumus, vajadzības un domas par Līvānu novadu kā dzīves, darba un brīvā laika pavadīšanas vietu. Kopumā paredzēts aptaujāt vismaz 450 jauniešus – gan tos, kuri dzīvo, mācās, studē vai strādā Līvānu novadā, gan tos, kuri pēc skolas beigšanas jau devušies tālāk - ar domu vēlāk atgriezties,  vai arī varbūt neatgriezties. Aptauju organizē jauniešu iniciatīvu centrs Kvartāls, aicinot ikvienu gados jaunu līvānieti piedalīties aptaujā. Links zu anketu pieejams pašvaldības mājaslapā, kā arī Līvānu novada profilā sociālajā vietnē Facebook. Aptauja ir pilnīgi anonīma, un tās rezutāti apkopotā veidā tiks izmantoti “Līvānu novada stratēģijas darbam ar jaunatni 2024.- 2026.gadam” izstrādei. 

Un vēl

Šodien Līvānos norisinās “Vides dienas”. Pilsētas iedzīvotājiem un viesiem notiek vairākas ar vidi un Eiropas Zaļo kursu saistītas aktivitātes, piedāvājot iespēju apmeklēt dažādus vidi izzinošus aktivitāšu centrus, kas izvietoti teltīs pie Līvānu 1. vidusskolas. Pasākumā dienas pirmajā pusē var iepazīties ar Zivju fonda projektā pašvaldībā iegādāto aprīkojumu - kvadraciklu, laivu, dronu, termokameru, tālskati, kā arī uzklausīt pašvaldības vides inspektoru stāstus par maluzvejnieku ķeršanu un reidiem. Tāpat arī ir iespēja izspēlēt dažādas interaktīvās spēles kopā ar Cūkmenu no Latvijas valsts mežiem, iejusties pētnieka lomā kopā ar Daugavpils Universitātes Demonstrējumu laboratoriju, izmēģināt darbībā dažādas ierīces, apciemot Dabas aizsardzības pārvaldes mobilo busiņu, mācīties šķirot kopā ar Latvijas Zaļo punktu un iesaistīties citās aizraujošas aktivitātes.

No šīs nedēļas pirmdienās uz Līvānu Draudzes kapiem atsācis kursēt Līvānu novada domes mikroautobuss, ko cilvēki izmanto, lai apmeklētu un sakoptu savu piederīgo atdusas vietas. Tāpat kā citus gadus, autobuss kursē pulksten 10. no pieturas "Gaisa tilts" ar apstāšanos katrā pieturvietā. Autobusa nākamie kursēšanas datumi: 24.aprīlis un no 8.maija reizi divās nedēļās. Mikroautobuss kursēs arī kapusvētku un svecīšu vakaru norises laikā, par to informācija tiks sniegta atsevišķi.


Atstājiet komentāru