2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 21.aprīlī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 21.aprīlī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pa Latviju sāk kursēt ar "taureņu uzbrukumu" vagonos un ziedošiem ķiršiem to logos izrotāts AS "Pasažieru vilciens" elektrovilciena sastāvs, kas tapis projektā "Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni", atzīmējot latviešu dzejnieka Imanta Ziedoņa 90.jubilejas gadu. Projektu īsteno Tukuma novada pašvaldība sadarbībā ar partneriem - Jūrmalas pašvaldības Kultūras nodaļu, Engures Saieta namu, Lapmežciema Kultūras namu un Lapmežciema muzeju. Ar īpašo dizainu rotātais vilciens kursēs visās Latvijas elektrovilcienu dzelzceļa līnijās, aicinot atklāt Ziedoni dabā, koncertos, pasākumos un kultūrtūrisma maršrutā.

Kuldīgā 1905.gada parkā atklāta par 173 tūkstoši eiro atjaunotā tēlnieces Līvijas Rezevskas strūklaka "Meitene ar ūdens trauku".  Strūklaka restaurēta gada laikā. Atjaunots strūklakas baseins un podests, mainīts strūklakas vadības mehānisms un ūdensapgādes sistēma. Ierīkots papildu apgaismojums skulptūras un baseina izgaismošanai, sakārtota arī teritorija ap strūklaku - tā aprīkota ar jauniem soliņiem un apstādījumiem. Savukārt baseina malu turpmāk rotās vēstījums par skulptūras autori, Kuldīgas Goda pilsoni Rezevsku. Apstādījumi veidoti tā, lai pavasarī un vasarā dominētu ziedi viegli rozā un violetā nokrāsā ar graudzāļu un krūmu zaļo toni, bet rudenī un ziemā ķieģeļu oranžais dižskābāržu dzīvžoga tonis papildinātu Kuldīgas vecpilsētas noskaņu.

Stājušās spēkā izmaiņas vairāku reģionālo autobusu maršrutos Preiļu, Varakļānu novados un Pļaviņās, kā arī mainīsies vienas pieturvietas nosaukums Varakļānu novadā, bet vairākos reģionālās nozīmes maršruta Pļaviņas-Vietalva-Pļaviņas reisos turpmāk tiks iekļautas divas pieturas Vietalvā. Atsaucoties Preiļu novada Aizkalnes pagasta iedzīvotāju ierosinājumam, lai viņi varētu doties uz darbu AS “Preiļu siers” un pēc darba uz mājām, tika veiktas izmaiņas reģionālās nozīmes maršrutā Preiļi-Aizkalne-Preiļi autobusu kursēšanas grafikos. Atsaucoties Varakļānu novada pašvaldības rosinājumam, tiek mainīts nosaukums pieturai “Stirnienes skola” – turpmāk tā būs “Stirnienes muiža”. Reģionālā sabiedriskā transporta pakalpojumus minutas maršrutos nodrošina SIA “Tukuma auto”.

Turpinām ziņas

Konkursā "Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2022" šogad uzvarējusi Ropažu novada pašvaldība, iegūstot naudas balvu 30 tūkstoši eiro. Svinīgajā ceremonijā, ko organizēja Sabiedrības integrācijas fonds, Ropažu novada domes priekšsēdētājas pirmais vietnieks Ainārs Vaičulens pauda prieku par saņemto balvu un iedzīvotāju augsto novērtējumu. Latvijas iedzīvotāju vērtējums Ropažu novada pašvaldībai piecu baļļu sistēmā ir 4,45.

Bērzciemā bēguma dēļ jūras krastā atsedzies koka kuģa vraks. Vietējie iedzīvotāji par to jau zinājuši no laika gala, taču līdz šim koka “ribas” atradušās zem ūdens, tādēļ nav bijušas labi saskatāmas. Versijas par kuģa izcelsmi ir vairākas, tajā skaitā netiek izslēgta vikingu klātbūtne. Viens stāsts ir par to, ka Kārļa Ulmaņa laikā ar šādiem koka kuģiem eksportēja malku. Otra versija – 1920. gadā tā bijusi kaimiņu ciema zvejnieku laiva, kas noslīkusi. Trešā, ka tā ir vikingu laiva. 

Un vēl

Augšdaugavas novadā palu ūdeņi atkāpjas. Lielākā ūdens masa ir beigusies, ūdens līmenis Daugavā ir pazeminājies, aizplūdis no zemākajām vietām un tikai palienēs vēl palikušas lielas peļķes. Kooperatīvā "Maļutki", kur pirms nedēļas applūda ap 100 mājām, patlaban tikai aptuveni no desmit mājām nepieciešams atsūknēt ūdeni. Kooperatīvā ugunsdzēsēji sāka pumpēt ūdeni pirms nedēļas - ceturtdien, un viņiem izdevās pazemināt līmeni par vairāk nekā 1,2 metriem. Otrdien no rīta pieņemts lēmums dambī izrakt tranšeju, lai ūdens var ātrāk aizplūst atpakaļ uz Daugavu, jo dambis jau tāpat bija bojāts un remontējams. Dambja remonts varētu izmaksāt vairāk kā desmit tūkstošus eiro. Ūdens vēl palicis arī uz lauksaimniecības platībām, sējumiem. Arī ne visi pašvaldības ceļi Dvietes un Bebrenes pusē ir brīvi no ūdens. Pirmdien "Latvijas valsts ceļi" greiderēs un sakārtos ceļu Dviete -Zariņi - Bebrene. Pašlaik vēl neesot iespējams pilnībā novērtēt plūdu radītos zaudējumus, ir jāsagaida, līdz tie beidzas pavisam.

Atstājiet komentāru