2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils radio1 Novadu ziņas 2023.gada 25.aprīlī

Jēkabpils radio1 Novadu ziņas 2023.gada 25.aprīlī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas 33.gadadienu, 4.maijā Alūksnē norisināsies Nacionālo bruņoto spēku diena. Pasākums sāksies pulksten 9 ar dievkalpojumu Alūksnes Evaņģēliski luteriskajā baznīcā, bet pulksten 11 pie Alūksnes Jaunās pils notiks Latvijas un ārvalstu bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas un Jaunsardzes vienību un tehnikas parāde, kuru pieņems Valsts prezidents Egils Levits. Parādi papildinās aviācijas pārlidojumi. Pēc parādes, līdz pulksten 16, Pilssalas stadionā būs iespēja aplūkot militārās tehnikas, ieroču un ekipējuma stendus, kā arī dažādus paraugdemonstrējumus un Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra defilē programmu un Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas orķestra defilē programmu. Savukārt pulksten 14.20 sāksies Latvijas un ārvalstu bruņoto spēku un Alūksnes pārstāvju sadraudzības spēles futbolā.

Latgales vēstniecība "Gors" savas jubilejas svinības "10 kā 1" sāks sestdien, 29.aprīlī, ar pirmatskaņojumu dziesmuspēlei latgaliski "Trasuns. Fabulas". Idejas autore ir "Gora" mākslinieciskās un pasākumu nodaļas vadītāja Ilona Rupaine, kura skaidro, ka "Gora" jubilejā nolemts radīt jaunu muzikāli skatuvisku darbu latgaliešu valodā, iedvesmojoties no Latgales novadnieka Franča Trasuna fabulām. Šis jaundarbs savā ziņā atsauks atmiņā pirms desmit gadiem koncertzāles atklāšanas koncertos pirmatskaņoto dziesmuspēli "Ķēniņmeita. Latgales pasaka".

Rīgas Tehniskās universitātes Liepājas studiju un zinātnes centrs 27.aprīlī rīkos atvērto durvju dienu. Atvērto durvju dienā topošie reflektanti un viņu vecāki varēs konsultēties ar mācībspēkiem, uzdot jautājumus studentiem un iepazīties ar studiju vidi RTU Liepājas studiju un zinātnes centrā, varēs aplūkot 3D printerus, frēzes, robotus, kā arī dažādas citas laboratoriju iekārtas. Tāpat atvērto durvju dienā varēs arī uzzināt par iespējām darboties robotikas un ātrās prototipēšanas darbnīcā.

Turpinām ziņas

Dabas aizsardzības pārvalde par 120 tūkstoši eiro iepirks lāču monitoringu 2023.- 2025.gadam, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Lāču monitoringa veicēju uzdevums noteiktajā laika periodā būs veikt lāču uzskaiti septiņās "Natura 2000" teritorijās - dabas liegumos "Lielais Pelēčāres purvs", "Ziemeļu purvi", "Stompaku purvi", "Lubāna mitrājs", dabas parkos "Vecumu meži" un "Kuja" un "Teiču dabas rezervāts", kur pēc iepriekšējo gadu monitoringa datiem brūnie lāči konstatēti visbiežāk. Tāpat lāču monitorings tiks veikts vismaz piecās vietās ārpus "Natura 2000" teritorijām, tajā skaitā valsts pierobežā ar Baltkrieviju. Monitorings tiks veikts ar divām paralēlām metodēm. Dabā plānots izvietot matu lamatas un slēpņu kameras, veikt veco ābeļdārzu un dravu postījumu vietu apsekošanu. Tā rezultātā tiks ievākti DNS saturoši materiāli, kam pēcāk tiks veikta analīze ar molekulārās ģenētikas metodi.  

Lai atjaunotu kādreizējo mazo zīriņu populāciju, Dabas aizsardzības pārvalde arī šogad no 1. maija līdz 31. jūlijam apmeklētājiem slēgs Gaujas upes grīvu. Tāpat slēgs arī Irbes un Ķikana grīvu. Šajā periodā cilvēki aicināti atpūtai un pastaigām pludmalē izvēlēties citas atpūtas zonas un maršrutus. Kā skaidro Dabas pārvalde, kādreiz Latvijā bija lielas mazo zīriņu populācijas, bet tagad palikuši 70–100 pāru, kas ligzdo Latvijā, tāpēc nepieciešams slēgt šo trīs upju grīvas. Ierobežojumu ievērošanu kontrolēs Dabas aizsardzības pārvalde, kuras inspektori pievērsīs papildu uzmanību šīm vietām. Dabas pētnieki cer, ka zīriņi šajās vietās varētu atgriezties 3–4 gadu laikā, un atsaucās uz ornitologu vērtējumu, kuri secināja, ka pēc pirmā gada, kad bija ieviests līdzīgs ierobežojums, šajās vietās parādījās arī vairākas citas putnu sugas.

Un vēl

Turpinot sarunu ciklu “Tikšanās ar personībām” ielūdz uz tikšanos ar 4. Maija deklarācijas kluba prezidenti, žurnālisti un sabiedrisko darbinieci Veltu Čebotarenoku, Likteņdārza jaunajā Saieta namā 28. aprīlī pulksten 19.  Sarunu vadīs Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāre Lauma Paegļkalna. Pasākumā “Tikšanās ar personībām” ieeja ir bez maksas, vienlaikus Likteņdārza veidotāji arvien ir pateicīgi par apmeklētāju ziedojumiem dārza uzturēšanai un izaugsmei.

Atstājiet komentāru