2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 8.maijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 8.maijā

Radio1 Novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Aizkraukles novada Jaunjelgavas apvienības pārvaldi no šodienas vada Gunta Zvaigzne-Avakova. Viņa absolvējusi Vadības un sociālā darba augstskolu "Attīstība", iegūstot bakalaura grādu sociālajā darbā un sociālā darbinieka ar specializāciju sociālajā pedagoģijā kvalifikāciju. Šajā pašā augstskolā viņa ieguvusi arī maģistra grādu sociālo institūciju vadībā. Līdz šim viņas darba pieredze lielākoties bijusi saistīta ar sociālo jomu un darbu bāriņtiesā. Kā ziņots, līdzšinējais Jaunjelgavas apvienības pārvaldes vadītājs Uldis Albiņš nolēmis doties pensijā, tādēļ Aizkraukles novada pašvaldība izsludināja pieteikšanos vakantajam amatam. 

SIA “Pļaviņu Komunālie pakalpojumi” apstiprināšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā iesniegusi ūdenssaimniecības sabiedrisko pakalpojumu sniedzēja noteiktos tarifus – no 1. jūnija maksa par ūdeni un kanalizāciju samazināsies vēl par 3,68 procentiem, salīdzinot ar tarifu, kāds ir spēkā no 1. maija. Šomēnes ir spēkā tarifs 1,36 eiro bez PVN par kubikmetru ūdens. Savukārt kanalizācijai tarifs samazināts par 3,10 procentiem un no 1. maija noteikto 2,26 eiro bez PVN par kubikmetru vietā ir jāmaksā 2,19 eiro bez PVN par vienu kubikmetru kanalizācijas ūdeņu.  Vēl viens tarifa samazinājums no jūnija  iespējams, pateicoties energoresursu cenu kritumam. SIA “Pļaviņu Komunālie pakalpojumi” speciālisti veikuši pārrēķinu sniegtajiem pakalpojumiem un rasta iespēja tos samazināt vēl vairāk. Ūdensapgādes tarifs no 1. jūnija būs par 3,68 procentiem mazāks un turpmāk būs 1,31 eiro bez PVN par kubikmetru. 

Aprīļa beigās notikušajā Preiļu novada domes sēdē deputāti neatbalstīja Preiļu pilij ziedoto iedzīvotāju līdzekļu pārvirzīšanu zirga galvu izgatavošanai. Saskaņā ar deputātiem sniegto informāciju "Viduslatgales pārnovadu fonds" lūdza uzkrātā iedzīvotāju ziedojuma Preiļu pils atjaunošanai 2 tūkstoši 877 eiro novirzīšanai biedrības "Boksa klubs 13th Round", lai izgatavotu un uzstādītu koka zirgu galvas. Trīs zirgu galvas plānots uzstādīt Preiļu muižas kompleksa un parka Zirgu stallim virs centrālās ieejas. Daļa deputātu iebilda, ka pašvaldībai nav tiesību iedzīvotāju ziedotos līdzekļus pils atjaunošanai, novirzīt citam mērķim. Savukārt kā pretarguments tika norādīts, ka lielās inflācijas dēļ šī nauda zaudējot vērtību un labāk esot to tagad izmantot, nekā gaidīt, kad par šo summu nevarēs paveikt pils kompleksam vairs neko.

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Babītes novada atdalīšanu no Mārupes novada. Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Dace Krastiņa. Viņa aicina mainīt administratīvi teritoriālās reformas laikā notikušo "negodīgo sadalījumu", kā rezultātā Mārupes novada attīstība, kā apgalvots iniciatīvā, notiek uz Babītes novada iedzīvotāju rēķina, piemēram, maksājot Mārupes novada iepriekšējos gados ņemtos vērienīgos kredītus. Pēc reformas bijušais Mārupes novads turpina attīstīt savus projektus, savukārt Babītes novadā pēc Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma, kas stājās spēkā 2020.gada 23.jūnijā, nav īstenots neviens attīstības projekts.

Turpinām ziņas

19.maijā Jaunmoku pilī tiks atzīmēta dzejnieka Imanta Ziedoņa 90. dzimšana. Pasākumā piedalīsies dzejnieka draugi un domubiedri - Māra Zālīte, Nora Ikstena, Kaspars Znotiņš, Vestards Šimkus, Aurēlija Šimkus. Māra Zālīte solījusi atklāt kādu ilgi glabātu noslēpumu, tikmēr Nora Ikstena, lasot kopīgi tapušās grāmatas fragmentus, atsauks zudušo laiku, kā tikai laba literatūra to spēj - izsakot neizsakāmo. Šis pasākums turpinās paša dzejnieka pirms 20 gadiem iesākto mūzikas un dzejas saspēli "Atsaukšanos", kā arī pirms 10 gadiem izskanējušo Epifāniju uzmirdzējumu, kurā draugi un domubiedri kopā svinēja dzīvi Imantam Ziedonim par godu un sev par prieku.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs pieņems divus ziedojumus no ASV vēstniecības Latvijā un Monako bāzētā fonda "Basil Alkazzi Purchase Fund". Par atļauju centram pieņemt ziedojumus lēma Daugavpils dome. ASV vēstniecība Latvijā ziedo Rotko centram 2 tūkstoši 727 eiro poligrāfijas pakalpojumu apmaksai, kas radušies,  nodrukājot katalogu.  Savukārt Monako bāzētais fonds ziedos centram 20 tūkstoši 500 eiro mākslas darbu iegādei.

Un vēl

Uz vasaras sezonu darbu atsācis viens no iecienītākajiem tūrisma objektiem Jūrmalā - Ķemeru ūdenstornis. Tas atrodas vēsturiskā Ķemeru kūrorta parka teritorijā. Apmeklētājiem tas pieejams bez maksas līdz 29.oktobrim katru dienu no pulksten 10 līdz 18. Ūdenstornī ir apskatāmas vēsturiskās ekspozīcijas par Ķemeru apkaimi un izcilām personībām, kā arī pieejami divi skatu laukumi - 12 un 42 metru augstumā. Augstāko skatu laukumu var apmeklēt, tikai iepriekš rezervējot.

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru