2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 9.maijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 9.maijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Sestdien, 13.maijā, Likteņdārzā notiks Dziesmu svētku cildinājuma akmens svinīga atklāšana. Dziesmu svētku cildinājuma akmens pēc arhitekta Andra Kronberga idejas uzstādīts Likteņdārza ziedu pļavas augstākajā pacēlumā. Tas ir 37 tonnas smags dižakmens. Dziesmu svētku cildinājuma akmens anotācijas autori ir Reinis un Krista Dzudzilo, tekstu autori - pirmais Latvijas tautas frontes priekšsēdētājs, politiķis un žurnālists Dainis Īvāns un nodibinājuma "Kokneses fonds" padomes priekšsēdētāja Sandra Kalniete. Akmens atklāšanas koncertā piedalīsies Latvijas jauktie kori no Aizkraukles, Jēkabpils, Madonas, Ogres novadiem un Rīgas.

Pagājušajā rakstnieka Jāņa Klīdzēja dzimšanas dienā tika atklāts atjaunotais Kurpinīku krucifikss, kas kādreiz atradies rakstnieka dzimtas māju pagalmā. Atklāšanas pasākumā bija pulcējušies ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī kino filmas "Cylvāka bārns" radošā komanda kopā ar režisoru Jāni Streiču. Atklāšanas pasākuma laikā Streičs dalījās savās atmiņās par filmēšanas laiku. Ilgus gadus Kurpinīku krucifikss ir lūgšanu vieta maija dziedājumos. 2021.gadā vētras laikā koki radīja bojājumus krucifiksa nojumei, salaužot jumtu. 2022.gadā tika atjaunota krucifiksa nojume, kolonnas, žogs, krusts, kā arī restaurēta Jēzus Kristus figūra. Plašāku atpazīstamību krucifikss ieguvis, jo pie tā tika filmēta viena no sirsnīgākajām ainām Streiča filmā "Cylvāka bārns", kas uzņemta pēc Klīdzēja romāna. 

Ķekavas pašvaldība izsludinājusi pieteikšanos konkursam "Ķekavas novada Garšu cīņas".  Konkursā var pieteikt savu unikālo ēdiena recepti, kas turpmāk nestu novada vārdu un vairotu atpazīstamību visā Latvijā. Pieteikšanās konkursam paredzēta līdz 22.maijam. Konkursa uzvarētājs tiks noskaidrots 3.jūnijā, Ķekavas novada Uzņēmēju dienu noslēgumā. Pasākumā aicināti piedalīties pavārmākslas entuziasti, piedāvājot inovatīvu ēdiena recepti, kā pamatā ir novadā ražoti produkti un kas ietver sajūtu par novadu - vai tā būtu unikālā atrašanās vieta, kultūras mantojums, novada personības vai kas cits.

Turpinām ziņas

Ceturtdien atklās dārzu un parku atkritumu kompostēšanas laukumu "Kreiļi". SIA "Eco Baltia vide" pārstāvji skaidro, ka no 2022.gada stājās spēkā nosacījumi, ka bioloģiski noārdāmie atkritumi Pierīgas reģionos jāvāc dalīti no kopējās sadzīves atkritumu plūsmas. Laukums izveidots, lai nodrošinātu Siguldas novada iedzīvotājiem videi draudzīgāku un vienlaikus ekonomiski izdevīgāku risinājumu atkritumu šķirošanā.

Sestdien, 27.maijā, Valmieras novadā norisināsies laivu karnevāls "Rūjas nāras". Organizatori aicina parūpēties par atbilstošu laivu karnevāla vizuālo tēlu un noformēt savu peldlīdzekli. Reģistrēšanās un laivas numura saņemšana norisināsies Naukšēnos pie kūrmājas "Rūjas nāras". Aptuvenais maršruta garums būs 12 kilometri. Karnevāla sākumā norisināsies arī dalībnieku apbalvošana, vērtējot komandas un peldlīdzekļa oriģinālo noformējumu un komandas dalībnieku atraktivitāti. Laivu karnevāls noslēgsies pie Rūjienas estrādes, kur dalībnieki varēs turpināt baudīt Rūjienas Saldējuma svētku norises. Pasākumam iepriekš jāpiesakās, kā arī vajadzības gadījumā jārezervē laiva. Pasākumā drīkst piedalīties arī ar savu peldlīdzekli. Laivu karnevālu organizē Valmieras novada Tūrisma pārvalde.

Un vēl

Līgatnes dabas takās sestdien, 13.maijā, norisināsies Bebru diena, kuras gaitā dažādas aktivitātes palīdzēs ikvienam interesentam iepazīt bebru dzīvesveidu. Bebru dienas īpašais viesis būs dzīvnieku pazinējs Ingmārs Līdaka, kurš pasākuma pirmajā stundā aicinās uz sarunu, daloties pieredzē par bebra audzināšanu. Pasākumā varēs aplūkot īpašo ekspozīciju "Pusdienas - ielūdz Bebrs", kā arī varēs iejusties "bebra ādā", pielaikojot cilvēka augumam atbilstošu bebra asti. Līgatnes dabas takās divi bebri dzīvo kopš pagājušā gada rudens un ir iejutušies un iemācījušies savai sugai tipisku uzvedību un piemērotu ēdienkarti. Līdz šim dzimums bija noteikts tikai Ozijam, bet ar Slovākijas DNS speciālistu palīdzību dzimums tika noteikts arī otram, sauktam par Bobiju. Pasākuma laikā apmeklētāji uzzinās, vai tas ir Bobijs vai Bobija. Dalība pasākumā iespējama ar Līgatnes dabas taku ieejas biļetēm.

Atstājiet komentāru