2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2023.gada 10.maijā

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2023.gada 10.maijā

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, 4. maijā, Rīgas pilī notika valsts augstāko apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta – pasniegšanas svinīgā ceremonija. Par ilggadēju nozīmīgu ieguldījumu tautsaimniecībā Atzinības krustu saņēma AS “Preiļu siers” ražošanas direktore Anita Ciša. Preiļu novada pašvaldība sirsnīgi apsveic ar augstā apbalvojuma saņemšanu un izsaka pateicību par ieguldīto darbu! 

Pagarināts mazo un vidējo komercsabiedrību un saimnieciskās darbības veicēju projektu līdzfinansēšanas pieteikumu iesniegšanas termiņš. Konkursa mērķis ir sniegt atbalstu projektiem, kas saistīti ar uzņēmējdarbības, izņemot lauksaimniecības, attīstību un jaunu darba vietu veidošanos Preiļu novadā, radot inovatīvus, ar paaugstinātu pievienoto vērtību produktus un pakalpojumus. Projekta pieteikumus elektroniski uz Preiļu novada pašvaldības e-adresi vai parakstītus ar drošu elektronisko parakstu, nosūtot uz e-pasta adresi dome@preili.lv, var iesniegt līdz 31. maijam. Sīkāka informācija zvanot pa tālruni 20610484 vai rakstot inguna.bramane@preili.lv.

13. maijā Preiļu pilsētā notiks Zemessardzes sacensības “Kājnieki 2023”. Šis būs jau otrais gads, kad šāda veida sacensībās dalībniekiem ir iespēja izaicināt sevi un iejusties zemessarga lomā, gūstot kopēju ieskatu par zināšanām un prasmēm, kuras apgūst katrs zemessargs, lai krīzes situācijā aizsargātu gan savu ģimeni, gan Latviju. Sacensību laikā komandām būs jāizpilda 10 teorētiski un praktiski uzdevumi, kas ir pietuvināti zemessarga reālajiem uzdevumiem dienestā.  Sestdien, 13. maijā, no plkst. 8.30 līdz 17.00 laukumā pie Preiļu novada domes, Preiļu iedzīvotāji un pilsētas viesi tiek aicināti uz militārās tehnikas un ekipējuma izstādi, bet no pulksten 15.30 – apmeklēt Zemessardzes orķestra ansambļa un Preiļu novada muzikālo mākslas kolektīvu koncertu. Uzreiz pēc koncerta visiem interesentiem būs iespēja vērot Zemessardzes 35. kājnieku bataljona taktisko uzdevumu paraugdemonstrējumus.

Turpinām aktualitātes

Sestdien, 13.maijā no pulksten septiņiem vakarā Preiļu novadā norisināsies muzeju nakts. Ieeja uz visiem pasākumiem ir bez maksas. Preiļos aicina “Pliča sāta” pagalmā, Raiņa bulvārī 9, apmeklēt Igora Pliča, Latgales fotogrāfu biedrības, Preiļu novada un Rēzeknes novadu pašvaldībām sadarbībā ar Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeju organizēto pasākumu “Ceļā uz Jāņa Gleizda simtgadi”. Apmeklētājus iepriecinās Rožupes pagasta kultūras nama folkloras kopa “Rūžupis veiri”, būs apskatāma Jānim Gleizdam veltīta ekspozīcija un Jāņa Gleizda fotogrāfiju izstāde “Sievietes skaistums”.

Roberta Mūka muzejā Galēnos, Skolas ielā 11C, muzeju nakts iesāksies ar “Pīcu čemodanu stòsts” kopā ar Ivetu Seimanovu, turpinājumā Vidsmuižas draudzes koristu muzikālo priekšnesumu, visa pasākuma garumā apmeklētāji radīs kopgleznu “Šī nav Mūka pīpe”, kā arī veidos instalāciju - Iznīcināšana un radīšana jaunās formās – “Radīšanas dievs lotosa pozā”.

Raiņa muzejs “Jasmuiža” Aizkalnē aicina uz Muzeju nakts pasākumu “Latgale. Kuozys”, kurā būs iespēja gan aplūkot jauno izstādi, kas veltīta kāzām Latgalē, gan arī piedalīties radošajā darbnīcā, kas saistītas ar pūra darināšanu. Šajā sezonā Raiņa muzejs “Jasmuiža” īpaši pievērsies kāzu tēma – to tradīcijām un paražām Latgalē, Raiņa vāktajiem materiāliem par šiem godiem –, tāpēc arī Muzeju naktī apmeklētāji aicināti izzināt kāzas Latgalē. Muzeju nakts sāksies ar radošo darbnīcu “Pūra cimdu raksti”, kur apmeklētāji varēs izgatavot savu papīra cimdiņu, veidojot grafisko nospiedumu rakstus, pēc kā notiks izstādes “Kuozys”(Kāzas) atklāšana. Pēc izstādes atklāšanas līdz pusnaktij apskatei būs pieejamas ekspozīcijas “Latgales keramika”, “Rainis un Jasmuiža”, kā arī vizuālās mākslas darbu konkursa “Raiņa dzejas atklātne” laureātu darbu izstāde.

Vārkavas novadpētniecības muzejs Vārkavas Tautas namā atklās izstādi “Košums ikdienā un svētkos”. Tajā būs apskatāmas gleznotājas Vēsmas Ušpeles gleznas un podnieka Aivara Ušpeļa keramikas darbi. Izstādes atklāšanā apmeklētājiem būs arī iespēja satikt māksliniekus klātienē. Turpinājumā ar muzikāli teatrāliem priekšnesumiem priecēs Salnavas pagasta kapela “Sveicinojam, vielejam” un Salnavas amatierteātris. Pēc tam būs pieejama arī Muzeju nakts svētku zupa. 

Un vēl

Svētdien, 14. maijā pulksten 11. Preiļu parkā pie staļļiem norisināsies Ģimeņu sporta diena 2023. Pasākuma programmā: Vingrojumi fiziskai labsajūtai “Vairojam Laimes hormonu savā Ģimenē” (Paraugdemonstrējums); Veselības telts un nātru pesto degustācija; Radošā darbnīca bērniem ar pasaku terapijas elementiem; Orientēšanās aktivitāte ģimenēm Preiļu parkā; Jautras stafetes ģimenēm; kā arī tiks pasniegtas veicināšanas balvas ģimenēm.

Atstājiet komentāru