2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 Novada ziņas 2023.gada 12.maijā

Jēkabpils Radio1 Novada ziņas 2023.gada 12.maijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Valkas novada domē ir savākts astoņu deputātu vairākums, lai no amata gāztu ilggadējo novada vadītāju Ventu Armandu Kraukli, kas ievēlēts no Vidzemes partijas. Iesnieguma iniciators ir deputāts Viesturs Zariņš, kas ievēlēts no apvienotā Jaunās Vienotības un Latvijas zemnieku saraksta, un to bez viņa parakstījuši vēl septiņi pašvaldības deputāti. Kopumā Valkas novada domē ir 15 deputāti - astoņi tika ievēlēti no Vidzemes partijas un "Latvijas attīstībai" apvienotā saraksta, pieci - no "Jaunās vienotības" un Latvijas Zemnieku savienības apvienotā saraksta, bet divi - no Nacionālās apvienības. 2021.gada 1.jūlijā Krauklis piekto reizi tika ievēlēts par Valkas novada domes priekšsēdētāju, balstoties tikai uz sava saraksta astoņām balsīm. Toreiz uz mēra amatu kandidēja arī Zariņš. Kraukļa gāšana kļuvusi iespējama, jo valdošās koalīcijas rindas pametuši Gita Avote un Jānis Anže, kuri bija ievēlēti no Vidzemes partijas un Latvijas attīstībai saraksta, bet tagad parakstījuši iesniegumu par Kraukļa atbrīvošanu. 

Kultūras ministrijas Lielajā zālē šodien norisināsies godināšanas pasākums, kurā tiks atzīmēta Gaujas plostnieku amata prasmju iekļaušana UNESCO Cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma reprezentatīvajā sarakstā. Pasākumā pulcēsies Gaujas plostnieki, Valmieras pašvaldības, Strenču pārvaldes, Latvijas Nacionālā kultūras centra, Latvijas Kultūras akadēmijas, Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji. Pagājušā gada 1.decembrī, Marokā, Rabātā, UNESCO Starpvaldību komiteja nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanai nolēma iekļaut UNESCO Cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma reprezentatīvajā sarakstā vairāku valstu mantojuma elementu "Koku pludināšana", kurā ietilpst arī Latvijas Nacionālā nemateriālā kultūras mantojuma vērtība - Gaujas plostnieku amata prasmes.

9.un 10.jūnijā, Cēsis notiks devītais Sarunu festivāls "Lampa", piedāvājot vairāk nekā 300 pasākumus. Šogad programma tapusi, sadarbojoties ap 260 dažādām organizācijām un iedzīvotājiem - sabiedriskajām organizācijām, valsts pārvaldes un pašvaldību iestādēm, uzņēmumiem, medijiem, augstskolām, politiskām partijām un citiem. Festivāla teritorijā atradīsies 55 skatuves un teltis. Kā ierasts, "Lampas" programmā būs daudz diskusiju. Rūpējoties par festivāla pieejamību visām sabiedrības grupām, daļai pasākumu tiks nodrošināts tulkojums zīmju valodā un teksta reāllaika transkripcija. Savukārt tuvāk festivāla norisei tā mājaslapā būs iespējams iepazīties ar vides pieejamības aprakstu apmeklētājiem ar kustību traucējumiem.

Turpinām ziņas

Liepājā būvēs jaunu ražotni metālapstrādes uzņēmuma "ICS Steel" vajadzībām. Informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā liecina, ka SIA "ICS Property" iepirkumā par jaunas ražotnes būvniecību Liepājā, Meldru ielā, uzvarējusi SIA "UPTK" ar piedāvāto līgumcenu 2 miljoni 239 tūkstoši 971 eiro. Patlaban uzņēmuma ražotne atrodas nomātās telpās biznesa parkā Kapsēdes ielā, un šīs telpas kļuvušas par šauru. Tādēļ izlemts būvēt jaunu ražotni uzņēmumam "ICS Property". Līdz šī gada beigām plānots uzbūvēt 3 tūkstoši 200 kvadrātmetrus plašas ražošanas telpas, kurās paredzēts izveidot 36 darbavietas. "ICS Steel" jaunajās telpās nodarbosies ar metāla izstrādājumu dažāda veida pārklājumu uzklāšanu. 

Ventspilī sākta ziedu skulptūru veidošana no vasaras ziediem. Pirmie ziedu skulptūru apstādīšanas darbi ar vasaras puķēm tika sākti Zaķu ģimenei pie mazbānīša stacijas "Kalns", pakāpeniski turpinot apstādījumu ierīkošanu arī pārējās ziedu skulptūrās. Ventspils ziedu skulptūrās tiks izmantoti 27 tūkstoši 890 vasaras puķu stādu. Tiks izmantotas leduspuķes, kalocefāļi, krustaines, samtenes un citas puķes. No 15.maija tiks sākta arī Ventspilī lielākās ziedu skulptūras "Puķu govs" sagatavošana vasaras puķu stādīšanai. Tās vasaras tērps tiks veidots no 8 tūkstoši 690 puķu stādiem.

Un vēl

Daugavā jau pilnā sparā rit zivju nārsts. Šogad zivis sākušas nērst ikrus agrāk nekā iepriekšējos gados. Aprīļa beigās un maija sākumā Daugavā salika mākslīgās zivju nārsta ligzdas, un tajās jau ir ikri. Daugava pie Kaibalas, Ikšķiles un Klintaines ir vietas, kur zivis nārstojot vislabāk. Tāpēc biedrības "Mēs – zivīm" pārstāvji tur ievietoja 450 mākslīgās nārsta ligzdas. Tās izgatavoja "Latvenergo" darbinieki. Šo ikpavasara tradīciju uzņēmums sāka pirms 13 gadiem, lai mazinātu ietekmi uz ūdenskrātuves ekosistēmu, ko rada ūdenslīmeņa svārstības, ražojot elektroenerģiju. Egļu zaru saišķos nārsto raudas un brekši, arī līņi un asari. Kamēr mazuļi uzturas ligzdu tuvumā, zemūdens norises var vērot tiešraides kamerā "Latvenergo" mājas lapā. 

Atstājiet komentāru