2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 15.maijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 15.maijā

Radio1 Novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Cēsu novada Veselavas pagastā un Madonā atrastiem mirušiem ķīriem arī konstatēta putnu gripa. Par Veselavas pagastā un Madonā mirušiem ķīriem Pārtikas un veterinārajā dienestā bija saņemti iedzīvotāju ziņojumi. Nu zinātniskā institūta "Bior" laboratorijas rezultāti apstiprinājuši putnu gripu. Slimības patogenitāte jeb lipīgums laboratorijā vēl tiek noskaidrots un varētu būt zināms šodien. Iedzīvotāji par atrastiem mirušiem savvaļas putniem, īpaši – ūdensputniem, var ziņot, zvanot uz  PVD uzticības tālruni – automātisko atbildētāju  67027402 vai informējot tuvāko PVD pārvaldi.

Putnu gripas izplatības dēļ Latvijā varētu pagarināt pastiprināto biodrošības prasību periodu līdz mēneša beigām. Patlaban tas noteikts līdz šodienai – 15.maijam. Putnkopības nozares asociācija norāda, ka putnu gripas izplatības reģionā lielu putnu saimniecību nav, taču aicina ikvienu mājputnu turētāju joprojām rūpīgi ievērot biodrošības pasākumus, tajā skaitā – nelaist mājputnus brīvi ārā un neizmantot mājputnu dzirdināšanai ūdeni no dīķiem vai upēm. 

Latvijā savākta valstī lielākā bērnu ratiņu kolekcija, un tās īpašniece Agita Metla no Jaunpils lēš, ka, iespējams, tik liela kolekcija ir viena no lielākajām Eiropā.  Topošajā muzejā ir pat tādi ratiņi, kuros gulējis arī kāds nākamais muižnieks. Agitas Metlas 100 ratiņu kolekcija iemājojusi ģimenes kādreizējā kūtī ar cerību, ka tur kādreiz varētu būt muzejs. Bērnu un leļļu ratiņi Agitas kolekcijā nonāk no dažādām Latvijas vietām. Pašiem vecākajiem ratiem viņas kolekcijā ir aptuveni 100 gadu. Katrs priekšmets tur ir ar savu stāstu un vēsturi. Piemēram, pēckara gados rati bija zemi, tikmēr vācu ratiem – laba amortizācija. Cilvēku interese sākusi tā pieaugt, ka Agitu aicina veidot izstādes. Nu skatāma viņas ratu kolekcijas izstāde Jaunpils pils pagalmā.

Turpinām ziņas

Sestdien, 20.maijā, no pulksten 9.30 Raunas pilsdrupu teritorijā norisināsies Viduslaiku diena. Pasākuma laikā sadarbībā ar vēstures izpētes un rekonstrukciju klubu "Rodenpois" norisināsies dažādas aktivitātes viduslaiku gaumē - pavasara gadatirgus, meistarklases, bruņinieku cīņas, seno amatu darbnīcas. Tāpat pasākuma apmeklētāji varēs pils tornī uzņemt fotogrāfijas fotokastē, izklaidēties karuseļos, aplūkot rokdarbu izstādi, doties zirgu izjādēs un baudīt viduslaiku virtuves maltīti, par kuru parūpēsies Raunas uzņēmēji.

Savukārt, 10.jūnijā Liepājā Karostas festivālā notiks Seno spēkratu diena. Pasākumā iecerēta retro auto apskate laukumā Katedrāles ielas galā un parādes brauciens pa Karostu. Šogad pasākumā aicināti pieteikties tie seno spēkratu cienītāji, kuri nav auto īpašnieku organizāciju biedri. Šogad Karostas festivālā būs vēl viens jaunums - uz elektromobīļu sacensībām šogad tiek aicināti arī mazie liepājnieki. Mazie autobraucēji piedalīsies sacīkstēs ar saviem personīgajiem braucamajiem. Pēcpusdienā senie spēkrati pulcēsies Redanā, kur notiks spēkratu apbalvošana dažādās nominācijās, Karostas un Neatkarības kara muzeja apskate, radošās darbnīcas bērniem, Karostas festivāla mākslas darbu atklāšana, performances un grupas "Magone" koncerts.

Un vēl

Jau 16 gadus Jelgavā mājvietu raduši savvaļas zirgi – pirmie iemītnieki tika atvesti no Nīderlandes, un šobrīd ganāmpulka skaits pieaudzis līdz 80 dzīvniekiem. Zirgi dzīvo pēc dabas likumiem, tos uzrauga gans, kurš rūpējas par zirgu labsajūtu. Taču raizes sagādā apmeklētāji, kuri mēģina piebarot un traucēt zirgiem. Savaļas zirgi savu ikdienu aizvada Jelgavas pilsētas palienes pļavās.  Pērno ziemu tie pārcietuši salīdzinoši labi, jo nekādu ekstremālu apstākļu, tai skaitā pavasara plūdu, nav bijis. Arī tuvumā esošā urbānā vide zirgiem nav traucēklis. Zirgu ir ap 70–80, precīzu skaitu pašlaik mēģina noskaidrot – zirgus čipo un taisa viņiem "pases". Pēc Jelgavas pašvaldības tūrisma informācijas centra datiem savvaļas zirgus ik gadu apmeklē ap 100 tūkstošiem interesentu. 

Atstājiet komentāru