2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 16.maijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 16.maijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Militārie sakari, izdzīvošanas iemaņas, šaušana ar pneimatisko ieroci – tie ir tikai daži no uzdevumiem, ko nedēļas nogalē Preiļos pildīja Zemessardzes izaicinājuma "Kājnieki 2023" dalībnieki Sacensību mērķis ir iepazīstināt sabiedrību ar karavīru un zemessargu ikdienu, kā arī sekmēt orientēšanos pilsētvidē un veicināt komandu sadarbību ģimeņu, radu, draugu un kolēģu vidū. Zemessardzes izaicinājumā "Kājnieki 2023" piedalījās astoņas komandas. Pavisam sacensību piedzīvojumā piedalījās vairāk nekā 30 dalībnieki ne tikai no Preiļiem, bet arī Krāslavas un Rīgas. Sportotāji gan atzīst, ka vēlētos vēl lielāku konkurenci.vIzaicinājuma "Kājnieki" idejas autori ir Zemessardzes 3. Latgales brigādes 35. kājnieku bataljons, un pērn sacensības notika Līvānos, bet nākamgad tās iecerēts organizēt Krāslavā.

Bauskas muzejā 19.maijā notiks atjaunotās ekspozīcijas "Ebreji Bauskā" atklāšana.  Bauskas muzeja Vēstures nodaļas vadītājs Aigars Urtāns informē, ka 19.gadsimta otrajā pusē divas trešdaļas no visiem baušķeniekiem bija ebreji. Arī pēc Pirmā pasaules kara neatkarīgajā Latvijā 20.gadsimta 20.-30. gados Bauskā līdzās latviešiem un vāciešiem ebreji bija nozīmīga pilsētas iedzīvotāju kopiena. Taču mūsdienās par to visu Bauskā vairs tikpat kā nekas neliecina, tāpēc muzeja jaunā ekspozīcija ir stāsts par pilsētas ebreju kopienas vēsturi no tās pirmsākumiem līdz traģiskajai bojāejai nacistu okupācijas laikā 1941.gada vasarā.

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts astoņām mežacūkām. Saslimšana pagājušajā nedēļā atklāta trim mežacūkām Madonas novadā, tajā skaitā divām mežacūkām Indrānu pagastā un vienai mežacūkai Ošupes pagastā, kā arī divām mežacūkām Gulbenes novadā, tajā skaitā vienai mežacūkai Galgauskas pagastā un vienai mežacūkai Stāmerienas pagastā. Tāpat mēris pagājušajā nedēļā konstatēts vienai mežacūkai Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā, vienai mežacūkai Tukuma novada Džūkstes pagastā un vienai mežacūkai Valmieras novada Kocēnu pagastā. Tādējādi mežacūku populācijā Āfrikas cūku mēris šogad Latvijā konstatēts kopumā 202 mežacūkām 22 novadu 62 pagastos.

Turpinām ziņas

Sestdien, 20.maijā Salacgrīvā notiks jau sestais Reņģēdāju festivāls. Šī pavasara festivāla devīze ir "Rozā sapņi un melnbaltā dzīve". Notikuma galvenie uzdevumi ir reģiona sociālās un ekonomiskās rosības aktivizēšana un identitāti apliecinošu simbolu, šajā gadījumā - reņģu un to patērētāju daudzināšana. Ap desmitiem sestdienas rītā Salacas labajā krastā pie Jahtu laukuma piestātnēm tauvosies pirmā laiva ar stāvvadā smeltajām reņģēm. Pasākumā paredzētas reņģu gatavošanas meistarklases, sarunas ar pavāriem un Vidzemes piekrastes zivju kulinārijas meistariem. Savu prasmi rādīs beķereja "Dabas maize". Darbosies tirdziņš.

Valmieras vasaras teātra festivālā būs astoņas pirmizrādes. Festivāls šogad būs veltīts ģimenēm, bet īpaši - bērnu un jauniešu auditorijai, un runās par tēmu "Pieņemšana". Šogad, astotajā festivālā būs skatāms iestudējums bērniem no divu gadu vecuma. Visas piedāvātās izrādes būs jaundarbi. Paralēli izrāžu programmai visu festivāla nedēļas nogali būs atvērts arī festivāla centrs zaļajā zonā pie Kultūras centra, kur pulcēties gan izrāžu starplaikos, gan uzzināt visu ar festivālu un tā norisi saistīto informāciju.

Un vēl

Jūlijā notiks Bauskas Senās mūzikas festivāls "Vivat Curlandia!". Plānots, ka 15. un 16.jūlijā Bauskas pilī, Bauskas kultūras centrā un Bauskas Svētā Gara baznīcā izskanēs plaša desmit pasākumu programma - astoņi koncerti, īpaši mazajiem klausītājiem veltīts bērnu koncerts "Senie mūzikas instrumenti" un festivāla "Vivat Curlandia!" gaidītākais notikums - slavenā franču baroka komponista Žana Batista Lulli operas "Acis et Galatee" uzvedums vēsturiskajā sveču apgaismojumā. Atklāšanas koncerts būs viena no pirmajām publiskajām reizēm, kad klausītāji varēs dzirdēt unikālo Bauskas pils jaunieguvumu - meistara Kristiana Fuksa pēc īpaša pasūtījuma darināto mūzikas instrumentu dubultvirdžinālu jeb īpašu klavesīna paveidu.

Atstājiet komentāru