2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 19.maijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 19.maijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Vakar Ogres Vēstures un mākslas muzejā valsts policija veikusi procesuālas darbības. Pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Nikolajs Sapožņikovs norāda, ka policijas pārstāvji ieradušies muzejā un atvēruši muzeja direktores kabineta durvis, kuras 14. aprīlī pēc darba laika beigām pašvaldības vadība patvaļīgi aizlīmēja ar norādi par aizdomām par dokumentu viltošanu.. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka muzeja krājuma darbiniecei bija liegts piedalīties durvju atvēršanā. Tāpat arī zināms, ka ceturtdien policijas pārstāvji ieradušies arī bijušās muzeja direktores Evijas Smiltnieces mājās un paņēmuši visus personīgos datorus. Savukārt pašvaldības izpilddirektors Pēteris Špakovskis izdevis rīkojumu, ka muzeja direktores kabinetā drīkst atrasties tikai ar viņa rīkojumu nozīmētas personas noteiktu darbību veikšanai un tiesībsargājošo institūciju pārstāvji.

Kā vēstīts, 17. aprīlī īsi pirms Ogres novada domes ārkārtas sēdē, kurā bija plānots lemt par Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktores Smiltnieces atstādināšanu no amata uz laiku, viņa pašvaldībai uzteica darbu. Savukārt Špakovskis uz trijiem mēnešiem no galvenā vēstures speciālista amata atstādināja Ogres muzeja direktores vīru Arno Smiltnieku. Konflikts starp Ogres pašvaldības vadību un Ogres muzeja darbiniekiem sākās gada sākumā pēc tam, kad muzeja darbinieki iebilda pret Ogres novada mēra Egila Helmaņa ieceri izstādīt sankcijām pakļautajam Krievijas oligarham Pjotram Avenam piederošās porcelāna kolekcijas izstādi.

Smiltenes kultūras centrā atklāta izstāde "Čehijas UNESCO mantojums", kas fotogrāfijās un stāstos iepazīstina ar skaistām šīs valsts vietām. Izstādi ceturtdien atklāja Čehijas vēstniece Latvijā Jana Hinkova. Izstādē var aplūkot un uzzināt par 12 tradicionāliem nemateriālās kultūras mantojuma pieminekļiem Prāgā, Brno, Telčā, Kutnā, Horā, kā arī četriem materiālā mantojuma objektiem, kas UNESCO sarakstā iekļauti vien 2019. - 2021.gadā - Rūdu kalni, Kladrubi, Kūrortu trīsstūris un Dienvidčehijas dižskābaržu meži. Izstādi sagatavojusi Čehijas mantojuma kopienu asociācija.

Finanšu ministrija iebilst pret finansējuma piešķiršanu avārijas seku likvidēšanai Daugavpils dūņu laukos "Križi". Kā liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotais valdības rīkojuma projekts, no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem bija plānots piešķirt 159 tūkstoši 459 eiro Daugavpils pašvaldībai, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar avārijas seku novēršanu dūņu laukos "Križi". Taču, kā liecina informācija Tiesību aktu projektu portālā, ņemot vērā Finanšu ministrijas iebildumus, rīkojumu par līdzekļu piešķiršanu pašlaik nolemts nevirzīt skatīšanai valdības sēdē. Finanšu ministrija norāda, ka pašvaldībai bija jāveic iznomātā infrastruktūras objekta apdrošināšana, līdz ar to pašai tagad jāuzņemas atbildība par objektu.

Turpinām ziņas

Pēc rudens – ziemas perioda tehnoloģiskā pārtraukuma SIA “Asfaltbūve” atsākusi darbus daudzfunkcionālā sporta laukuma izbūvē Aizkraukles stadiona teritorijā Draudzības krastmalā 6. Pagājušajā gadā noņemts vecais laukuma segums, nozāģēti koki un krūmi, izbūvēta laukuma pamatne, lietusūdeņu kanalizācijas sistēma, apgaismojuma tīkls, izvietotas novērošanas kameras, apkārt laukumam ierīkots augsts žogs, lai ierobežotu lidojošo bumbu trajektoriju. Norokot daļu piekalnes, paplašināta laukuma teritorija uz novada vidusskolas ēkas pusi un izveidota nostiprinoša pretnobrukuma gabionu atbalsta siena – tērauda sieta karkass, kas pildīts ar granīta akmeņiem. Darbi šogad līdz rudenim ir jāpabeidz – jāturpina laukuma izbūve, jāieklāj mākslīgā zālāja segums futbola laukumā, strītbola laukuma segums, jāiekārto florbola laukums, jāizbūvē ietves posms, jāatjauno kāpnes un jāveic apzaļumošanas darbi. Plānotās būvdarbu izmaksas  1,1 miljons eiro.

Rēzeknes iedzīvotājus satrauc liepu vainagu apgriešana pilsētā, arī nozares eksperti saskata kļūdas koku vainagu veidošanā, taču pašvaldībā uzsver – liepu apgriešanā ņemtas vērā ekspertu rekomendācijas, vēsta Latgales Reģionālā televīzija. Ik pavasari daudzās Latvijas pilsētās notiek liepu vainagu veidošana. Ir vietas, kur to dara profesionāļi, bet ir arī gadījumi, kad kokus cērp amatieri, un tas nenāk kokiem par labu. Eksperti uzskata, lai turpmāk koku aprūpe notiktu veiksmīgāk, nepieciešamas izmaiņas likumdošanā. Ja likums neprasa to darbu veikt arboristam, tad attiecīgi to dara jebkurš cilvēks, kurš māk turēt rokās zāģi un nozāģēt tur, kur gribas priekšniekam, nevis tā, kā būtu labāk kokam. 

Un vēl

Kokneses pamatskolai  piešķirts “eTwinning skola” statuss. “eTwinning” Eiropas skolu sadarbības tīkls 2018. gadā uzsāka iniciatīvu – izglītības iestādes, kuras veiksmīgi īsteno projektus un skolā veicina digitālo pratību un interneta drošību, var pieteikties “eTwinning skola” statusam. Kokneses pamatskola – attīstības centrs jau vairākus gadus aktīvi iesaistās “eTwinning” programmā, kas sekmē izglītības iestāžu sadarbību, izmantojot projektu kā metodi mācību procesā, nodrošinot kompetenču pieeju izglītībā, kā arī pilnveidojot skolotāju tālākizglītību informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā. Jaunais statuss Kokneses pamatskolai piešķirts 3.maijā.

Atstājiet komentāru