2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 30.maijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 30.maijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Brīvdienās Preiļu novadā izcēlās plašs ugunsgrēks kādā saimniecības ēkā ar graudkopības un kokapstrādes iekārtām. Sestdien ap pieciem pēcpusdienā ugunsdzēsēji saņēma izsaukumu uz Preiļu novada Rušonas pagastu, kur dega saimniecības ēka. Notikuma vietā VUGD darbinieki konstatēja, ka deg saimniecības ēka ar kokapstrādes iekārtām, graudu priekšapstrādes iekārtas, graudu kalte, kombains un graudi, kā arī dažāda lauksaimniecības tehnika un rezerves daļas. Kopējā degšanas platība bija 600 kvadrātmetri. Notikumā strādāja 12 ugunsdzēsēji. Cilvēki tajā fiziski necieta.

Savukārt Valmieras novada Rencēnu pagastā sestdien bija aizdegusies dzīvojamā ēka sociālterapeitiskās kopienas "Camphill Rožkalni" teritorijā, cilvēki ugunsnelaimē nav cietuši. Dega divstāvu ēka, tajā skaitā ēkas jumts 400 kvadrātmetru platībā, otrais stāvs 400 kvadrātmetru platībā un blakus esošās ēkas jumts desmit kvadrātmetru platībā. Pirms VUGD ierašanās no ēkas evakuējās 12 cilvēki.  "Camphill Rožklani" ir sociālterapeitiska kopiena Latvijā, kas sniedz pakalpojumus cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Ciematā kopā dzīvo un strādā cilvēki ar īpašām vajadzībām, apstrādājot 30 hektārus auglīgas zemes, ražo veselīgu pārtiku un veido rokdarbus no dabas materiāliem.

Rēzeknes novada Nautrēnu pagasta Rogovkas ciemā pazudušās septiņus gadus vecās Justīnes Reinikovas meklēšanas pasākumi līdz šim nav vainagojušies panākumiem. Sestdien Rogovkā un tās apkārtnē notika meitenes meklēšana, iesaistoties gan valsts policijas darbiniekiem, gan brīvprātīgajiem, gan personām no organizācijas "Bezvests.lv". Tika pārmeklēti tie sektori Rogovkā un tās apkārtnē, kuri līdz šim nebija pārmeklēti. Neraugoties uz pūliņiem, Justīni atrast neizdevās. Jau ziņots, ka "Bezvests.lv" bija cerējusi sestdien Justīnes meklēšanai sarīkot organizācijas vēsturē plašāko meklēšanas operāciju ar tūkstoš 500 brīvprātīgajiem, tomēr ieradās tikai ap 100 cilvēku, tāpēc bija iespējams pārmeklēt krietni mazāku teritoriju, nekā sākotnēji plānots.

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts divām mežacūkām, kamēr nedēļu iepriekš saslimšana tika konstatēta septiņām mežacūkām, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta publiskotā informācija. Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta vienai mežacūkai Alūksnes novada Pededzes pagastā un vienai mežacūkai Tukuma novada Džūkstes pagastā.

Turpinām ziņas

Lai gan Aizkraukles novada Seces pagasts atkal palicis bez sava ģimenes ārsta, tāpat kā līdz šim, pagastā turpina darboties feldšerpunkts, kurā ilggadējā un zinošā ārsta palīdze Jadviga Bakute atbilstoši savai kvalifikācijai  ikvienam nodrošina dažādus bezmaksas un maksas primārās veselības aprūpes pakalpojumus. Feldšerpunktā divas reizes nedēļā ir iespēja nodot analīzes, tāpat blakus darbojas arī aptiekas filiāle. Jau ziņots, ka no 1. maija ģimenes ārste Vija Pelčere, kuras pārziņā bija arī lielākā daļa Seces un Staburaga pagasta iedzīvotāju, pārtrauca darba gaitas. Daudzi secieši jau pārreģistrējušies pie citiem ģimene ārstiem, bet daļa vēl ir sava ārsta meklējumos.

Viena no Latvijas izcilākajām teritorijām bioloģiskās daudzveidības ziņā – Slīteres Nacionālais parks – šogad atzīmēs savu simtgadi, aicinot uz dažādiem jau par tradīciju kļuvušiem notikumiem, kuru laikā Slīterē pulcējas kukaiņu, sikspārņu un citu dzīvo radību pētnieki, kā arī Slīteres ceļotāju dienu apmeklētāji. Svētku notikumiem saposusies arī Šlīteres bāka, kas atsākusi savu sezonu un piedāvā vairākas ekspozīcijas gan par nozīmīgo kultūrvēsturisko mantojumu, gan dabas vērtībām.

Un vēl

No 3. līdz 15. jūnijam diennakts gaišajā laikā norisināsies Zemessardzes 3. Latgales brigādes 36.kaujas atbalsta bataljona mācības - bataljona lauka taktiskais vingrinājums ”GRIFS 4 ”.  Vingrinājumā piedalīsies bataljona karavīri un zemessargi, kuri mācībās pārvietosies gan ar kājām, gan ar militāro transportu Līvānu novada, Jersikas pagasta, Rožupes pagasta teritorijās pa koplietošanas ceļiem. Iepriekš minētajās teritorijās mācības notiks ar ieročiem, netiks izmantota nekāda veida munīcija vai imitācijas līdzekļi. Pēc nodarbībām mācību vietas tiks sakoptas. Iedzīvotāji aicināti neuztraukties, redzot karavīru pārvietošanos, un ar izpratni izturēties pret mācībām, kas vērstas uz valsts aizsardzības stiprināšanu. Civilo iedzīvotāju dzīvība, veselība un privātīpašums netiks apdraudēts.

Atstājiet komentāru