2024.gada 18. oktobris

Erlends, Rolanda, Rolands, Ronalds

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 9.jūnijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 9.jūnijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Piena pārstrādes uzņēmums AS "Preiļu siers" pagājušajā gadā strādāja ar 77,749 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 32,7% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 41,9% un bija 1,703 miljoni eiro, liecina informācija "Firmas.lv". Kompānijas gada pārskata vadības ziņojumā minēts, ka pērn "Preiļu siers" iepirka 123 tūkstoši 136 tonnas piena un 9 tūkstoši 677 tonnas vājpiena. Pagājušajā gadā kompānija saražoja 11 tūkstoši 651 tonnu siera un 6 tūkstoši 769 tonnas sūkalu pulvera. "Preiļu siera" vadība norāda, ka patlaban uzņēmumā notiek dabasgāzes degļu pārregulēšana uz propāna gāzes degļiem. Savukārt, lai vēl precīzāk un ātrāk varētu iesūknēt pienu, piena pieņemšanā plānots nomainīt vecos piena pieņemšanas mezglus uz jauniem. 

Rēzeknē triju dienu plenēra dalībnieku idejas tiks apkopotas un izmantotas Rēzeknes upes promenādes attīstības koncepcijas pamatam. To izstrādās Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Ainavu arhitektūras un plānošanas katedras speciālisti. Koncepcija tiks izvirzīta sabiedrības pārstāvju un profesionāļu apspriešanai projekta noslēguma konferencē, kas paredzēta šī gada oktobra sākumā. Plenērs noritēja Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra "Zeimuļs" semināru zālē un promenādē gar Rēzeknes upi. Attīstāmais krastmalas posms no Latgales vēstniecības "Gors" līdz Rēzeknes Olimpiskajam centram ir aptuveni 3 kilometrus garš.

No 16. līdz 18.jūnijam Raunas viduslaiku pilī notiks Eiropas Arheoloģijas dienas. Arheoloģiskos izrakumus drīkst veikt vienīgi nozares profesionāļi, taču ikgadējās Eiropas Arheoloģijas dienās to kopā ar arheologiem var izmēģināt ikviens, kurš vēlas izzināt darba specifiku un arī praktiski iemēģināt roku senākās vēstures pētniecībā. Pasākuma dalībniekus speciālisti no Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes iepazīstinās ar arheoloģiskā lauka darba procesu no laukuma iemērīšanas līdz izrakumu vietas sakārtošanai, kā arī izklāstīs kāda informācija jāzina par izrakumu vietu pirms darba uzsākšanas un noslēgumā prezentēs gūtos atklājumus. Pasākums paredzēts visiem interesentiem, bet jo īpaši aicināti jaunieši, kuri apsver savu nākotni saistīt ar arheologa profesiju. 

Turpinām ziņas

29.jūlijā Rendas estrādē notiks Austras biedrības rīkotais dziesminieku konkurss "Tīrradnis". Dalībai konkursā jāiesniedz divas paša sacerētas un izpildītas dziesmas, vienai no kurām jābūt ar dzejnieka Imanta Ziedoņa tekstu. Konkursā pieteiktajām dziesmām jābūt latviešu valodā. Dziesmas radīšanas gads šī gada konkursā nav būtisks, taču jaunradītas dziesmas tiekot vērtētas augstāk. Galvenā balva konkursā būs vienas dziesmas studijas ieraksts.

Iestājoties siltākam laikam, Aizkrauklē labiekārtotas iecienītākās atpūtas vietas pie ūdens. Kā ik gadu, pludmalē pie “Kapteiņa krodziņa” ierīkoti volejbola tīkli divos laukumos, tīkls uzlikts arī volejbola laukumā pie Aizkraukles karjera. Daugavā, peldēšanas vietā lejpus Aizkraukles pilsētas kultūras centra, ierīkota pontonu laipa. Turpat vietējais uzņēmējs koplietošanai izveidojis arī volejbola laukumu.

Un vēl

Rundāles pilī no 18.jūnija līdz 17.septembrim varēs aplūkot izstādi "Ziedošie gobelēni", kurā būs eksponēti seni gobelēni no Francijas Nacionālā mēbeļu fonda. Izstādē būs apskatāmi 15 dārza tēmai veltīti gobelēni, kas tapuši Gobelēnu, Bovē un Obisonas manufaktūrās no 16.gadsimta sākuma līdz 20.gadsimta vidum. Tie veidoti pēc flāmu un franču gleznotāju, arī Pola Sezana un Eduāra Manē, metiem. Francijas Nacionālā mēbeļu fonda Gobelēnu, Bovē un Savonrī manufaktūrām ir ilga vēsture. Par to uzplaukuma laiku uzskatāms 17.gadsimts, kad Francijas monarhi veicināja ražošanas attīstību savā zemē. Izpildot karaliskos pasūtījumus, tika sasniegta mākslinieciska un tehniska izcilība, kas saglabāta daudzās paaudzēs.

Atstājiet komentāru