2024.gada 8. septembris

Ilga

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 12.jūnijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 12.jūnijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Turpmāk Kuldīgas novada pašvaldības ceļu uzturēšanu ziemā SIA "ZZ Dats" sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti īstenotā projektā uzraudzīs mākslīgais intelekts. Sākoties snigšanai un apledojumam, pie ceļiem izvietotās meteostacijas, novērošanas kameras un citi datu avoti automātiski fiksēs situāciju, lai pieņemtu lēmumu par nepieciešamību turp doties ceļu tīrītājam vai kaisītājam. Līdz šim pašvaldības atbildīgie darbinieki veica ceļu apsekošanu un tad lēma par tālākajiem darbiem. Turpmāk aktuālie dati automātiski tiks apkopoti SIA "ZZ Dats" izveidotajā "Iwirom" platformā, kurā būs iespēja reālajā laikā saņemt datus par ceļu stāvokli ziemas apstākļos. Projekta mērķis ir paaugstināt ziemas ceļu uzturēšanas procesu efektivitāti. Tāpat tiks izveidota datu koplietošanas dalībnieku ekosistēma, un apstrādei tiks izmantoti RTU radītie mākslīgā intelekta modeļi. Projektā paredzēti šādi jaunās sistēmas izplatīšanas kanāli - uzņēmumu resursu sistēmas, monitoringa sistēmas, mobilās lietotnes un ziņapmaiņa.

Kolkas vasaras estrādi par 364 tūkstoši 696 eiro pārbūvēs par tirdzniecības vietu. Pašvaldība projektu īsteno sadarbībā ar Lauku atbalsta dienestu un biedrību "Ziemeļkurzemes biznesa asociācija". Projekta mērķis ir pārbūvēt esošo Kolkas vasaras estrādi, to pārvēršot par mūsdienu prasībām atbilstošu, sabiedrībai ērti izmantojamu, estētiski un tehniski pievilcīgu vietējo mājražotāju un zivju produkcijas tirdzniecības vietu. Īstenojot projektu, tiks iekārtotas astoņas tirdzniecības vietas, vienlaikus paredzot iespēju palielināt āra tirdzniecībai paredzēto vietu skaitu. Tiks izveidota inventāra noliktavas telpa un sabiedriskā tualete, apkārt esošā teritorija tiks labiekārtota, nodrošinot piekļuvi autobraucējiem un gājējiem.

Noslēgusies Vidzemes Plānošanas reģiona izsludinātās un administrētās “Vidzemes vēsturiskās zemes kultūras programmas 2023” projektu vērtēšana. Tā kā šogad projektu pieteikumi bija jāiesniedz atbilstoši Vēsturisko zemju likuma teritoriālajam dalījumam, tad Aizkraukles novadā Daugavas labajā krastā esošās biedrības, iestādes un uzņēmumi projektu pieteikumus varēja iesniegt šajā programmā. Apstiprināti 59 projekti, kuru īstenošanai kopā piešķirti 172 tūkstoši 50 eiro. Apstiprināti arī trīs projekti Aizkraukles novadā. Pļaviņu Mūzikas skola ieguvusi tūkstoš eiro lielu finansējumu Kamermūzikas dienu rīkošanai “Pļaviņas 2023”. Biedrība “Pērses krasts” ieguvusi 3 tūkstoši eiro lielu finansējumu projekta “Daugavas sama stāsts” īstenošanai. Aizkraukles novada Kultūras pārvalde ieguvusi 2 tūkstoši 400 eiro lielu finansējumu projekta “Daugavas lībiešu pēdas Aizkrauklē” īstenošanai. 

Turpinām ziņas

Sestdien, 15.jūlijā, un svētdien, 16.jūlijā, Bauskā astoto reizi notiks senās mūzikas svētki – astotais Kurzemes-Zemgales hercogu Ketleru laika mūzikas un mākslas festivāls "Vivat Curlandia!". Festivāla dienās Bauskas pilī, Bauskas kultūras centrā un Bauskas Sv. Gara baznīcā izskanēs astoņi koncerti, bērnu koncerts "Senie mūzikas instrumenti" un festivāla "Vivat Curlandia!" centrālais notikums - franču baroka komponista Žana Batista Lulli operas "Acis et Galatee" (1686) uzvedums vēsturiskajā sveču apgaismojumā. 

Atzīmējot Saulkrastu vēsturiskā kūrorta dibināšanas 200.jubilejas gadu, šovasar Saulkrastu estrādes Neibādes parkā notiks izglītojošs kultūras pasākumu cikls "Neibādei 200". Šis gads iezīmē nozīmīgu jubileju Saulkrastu novada dzīvē - pirms 200 gadiem, 1823.gadā, dibināta Neibāde - vācbaltu muižniecības un inteliģences vasaras atpūtas vieta. Kultūras pasākumu ciklā "Neibādei 200" Saulkrastu kultūras centrs iepazīstinās ar kūrorta veidošanās pirmsākumiem, tā attīstības pavērsieniem un ietekmi uz Saulkrastu kā kūrortpilsētas veidošanos. Ieeja visos pasākumos ir bez maksas.

Un vēl

Alūksnes novada ezeros zivju resursus papildinās ar līdakām un zandartiem. Zivju fonda padome pieņēmusi lēmumu atbalstīt divus Alūksnes novada pašvaldības iesniegtos projektus par zivju resursu pavairošanu. Viens no atbalstītajiem projektiem ir "Līdaku pavairošana Alūksnes ezerā". Projektā plānots Alūksnes ezera līdaku krājumu papildināt ar 32 tūkstošiem līdaku mazuļiem. Savukārt otrs atbalstītais projekts ir "Zandartu pavairošana Sudala un Indzera ezerā. Paredzēts, ka Sudala ezerā zivju resursi tiks papildināti ar 16 tūkstoši 400 zandartu mazuļiem, Indzera ezerā - ar 13 tūkstoši  zandartu mazuļiem.

Atstājiet komentāru