2024.gada 8. septembris

Ilga

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 16.jūnijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 16.jūnijā

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Bez pacienta vai tuvinieku piekrišanas kāds Liepājas slimnīcas pacients saņēmis medikamentu, kas paredzēts tikai kā "placebo" zāles kāda klīniskā pētījuma dalībniekiem. Turklāt medikaments bijis ar beigušos derīguma termiņu. Slimnīcas vadība šo situāciju solījusi izmeklēt, bet pacienta tuvinieki norāda – viņi runā publiski, lai šādus gadījumus nepieļautu nākotnē. Pirms trim nedēļām Karinas Kalerijas Kostrjukovas tuvinieks ar smagu sirds mazspēju nokļuva Liepājas reģionālās slimnīcas reanimācijas nodaļā. Karina Kalerija, slimnīcā pavadot laiku ar smagi slimo radinieku, nolēmusi apskatīt viena nozīmētā medikamenta devu. Taču ieraudzījusi arī negaidītu informāciju, ka tas ir "placebo" medikaments. Kas nozīmē, ka šo medikamentu var lietot tikai klīniskajā pētījumā. Un medikamentu bija jāizlieto līdz 1. maijam. Karina Kalerija Kostrjukova ir docētāja Rīgas Stradiņa Universitātē, un viņai ir skaidrs, ka tuvinieks nedrīkstēja saņemt šādu medikamentu. Veicot pārbaudes konstatēts, ka saņemtais medikaments pacienta veselības stāvokli nav pasliktinājis. Taču viennozīmīgi, šāda situācija, kad medicīnas iestādē tiek pārkāpta zāļu aprites kārtība, ir nepieņemama. Saņemta sākotnējā informācija no iesaistītām ārstniecības personām un notiek darbs pie situācijas izvērtēšanas, lai  turpmāk nepieļautu līdzīgu pārkāpumu atkārtošanos.

Lai ikvienam dabas draugam dotu iespēju iepazīt noslēpumainos un apmeklētājiem maz pieejamos Teiču un Krustkalnu dabas rezervātus, Dabas aizsardzības pārvalde no jūnija līdz pat oktobra beigām organizē Teiču un Krustkalnu dabas rezervātu apmeklējumus. Dabas rezervāti ir īpaši aizsargājamas dabas teritorijas, kas nav ikdienā pieejamas. Šī būs iespēja ikvienam bez maksas apmeklēt un atklāt vismazāk skarto īpaši aizsargājamās dabas teritoriju unikalitāti. Interesentiem, kas vēlas apmeklēt Sildu taku un Siksalas skatu torni Teiču dabas rezervātā, kā arī Krākas avotu taku Krustkalnu dabas rezervātā, tiek organizēti apmeklējumi līdz 15 cilvēku grupās dabas aizsardzības parvaldes darbinieka pavadībā. Sava dalība tajos jāpiesaka savlaicīgi, vismaz trīs dienas pirms katra pasākuma. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Rēzeknes ūdenstilpēs atļauts peldēties. Jūnija sākumā Rēzeknes peldvietās tika veikta kārtējā ūdens kvalitātes pārbaude. Kā informē pašvaldībā, analīžu rezultāti ir iepriecinoši - gan Kovšu ezerā, gan Rēzeknes upē ūdens kvalitāte neapdraud peldētāju veselību un peldēties ir atļauts. Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūta "BIOR" speciālisti 7.jūnijā paņēma paraugus, lai noteiktu ūdens kvalitāti Rēzeknes upē Dzirnavu ielas rajonā un Stacijas ielas rajonā. Analīžu rezultāti uzrāda, ka abās upes peldvietās cilvēka veselībai kaitīgo zarnu nūjiņu un eternokoku saturs kopš 10.maijā veiktās pārbaudes ir krietni samazinājies un atbilst normai. Līdz ar to Rēzeknes upē peldēties šobrīd ir droši. Nākamā pārbaude paredzēta 5.jūlijā.

Turpinām ziņas

Rīt, 14.jūnijā, pulksten sešos Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā norisināsies septītie Vēsturisko ērģeļu svētki. Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā krāšņu latviešu mūzikas koncertprogrammu "Saullēkta gaismā" sniegs ērģelniece Ilona Birģele, kā arī Latvijā un pasaulē ievērojamā vijolniece Paula Šūmane. Īpaša vieta tiek atvēlēta latviešu komponistu radītajai ērģeļmūzikai. Šogad Valmierā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos komponista Jančevska skaņdarba "Meditācija gaismai" versija ērģelēm un vijolei. Tāpat koncertā skanēs 2022.gada rudenī pirmatskaņotā Krilovas mūzika "Iedomājies...ir saullēkts", kā arī latviešu mūzika - Dārziņa "Melanholiskais valsis" un citi. Ieeja par ziedojumiem.

Spārnu pilskalnā un atjaunotajā Īles luterāņu baznīcā izskanēs klasiskā mūzika un saulgriežu dziedājumi. Trešdienas, 21.jūnija, vakars sāksies atjaunotajā Īles luterāņu baznīcā ar nelielu garīgās mūzikas koncertu, kur izskanēs opusi no dāņu un vācu komponistu daiļrades - Dītriha Bukstehūdes, Heinrika Šica un Johana Sebastiāna Baha. Pēc tam sekos tradicionālā Spārnu pilskalna daļa. Šoreiz programmā itāļu zelta baroka pārstāvji - Antonio Vivaldi, Georgu Frīdrihu Hendeli un retāk atskaņotais Džovanni Alberto Ristori. Vakara noslēgumā tiks aizdegts Jāņu ugunskurs un klausītāji varēs noklausīties "a cappella" saulgriežu dziedājumus Anša Bētiņa un Artūra Čukura interpretācijā.

Un vēl

Svētdien, 18.jūnijā, Tukumā notiks laikmetīgās dejas kamerfestivāls "Atspulgs kustībā". Šī gada programmā "Atspulga" apmeklētājiem būs iespēja klātienē redzēt vairāk nekā 15 dažādus laikmetīgās dejas darbus, tajā skaitā četras īpaši šim notikumam radītas horeogrāfijas. Kamerfestivāla norises šogad koncentrētas trīs vietās Tukuma pilsētā - kultūras telpā "Tukku Magi", peldvietā - mežā pie Melnezera un topošajā Ziedoņa dārzā Mālkalnā, tā īpaši atzīmējot dzejnieka Imanta Ziedoņa 90.dzimšanas dienas gadu. Rīkotāju mērķis ir iepazīstināt apmeklētājus ar laikmetīgo deju un tās daudzpusību, parādot nelielu daļu no iepriekšējā sezonā tapušiem darbiem šajā dejas žanrā. "Atspulgs kustībā" ir arī platforma profesionālās ievirzes deju skolu un augstskolu studentiem savu radošo darbu publiskai izrādīšanai. Noteikta sadaļa kamerfestivālā atvēlēta arī jaundarbu radīšanai.

Atstājiet komentāru