2024.gada 8. septembris

Ilga

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 16.jūnijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 16.jūnijā

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Veselības inspekcija sākusi pārbaudi Liepājas reģionālajā slimnīcā par zāļu aprites procesu. Pārbaude sākta saistībā ar ziņām par pacienta iesaistīšanu klīniskā pētījumā bez viņa piekrišanas. Jau ziņots, ka kāda smagi slima pacienta radiniece, viesojoties slimnīcā, pamanīja, ka tuviniekam ievadīta medikamenta etiķete norāda uz beigušos derīguma termiņu. Etiķete arī vēstīja, ka tas ir placebo medikaments un tas ir lietojams tikai klīniskā pētījuma dalībniekiem. Ne pacients, ne viņa ģimene nebija informēti par viņa iekļaušanu pētījumā. Slimnīcas vadība solīja izmeklēt notikušo, un to tagad izmeklēs arī Veselības inspekcija. Inspekcija jau ir apmeklējusi slimnīcu, taču plašākus komentārus tā varēs sniegt tikai pēc detalizētas izpētes.  

Preiļu novada dome nolēmusi ārpakalpojuma sniedzējam pasūtīt izvērtējumu par pašvaldības līdzdalību kapitālsabiedrībās. Atvēlēti 12 tūkstoši 100 eiro no pašvaldības budžeta, lai konkursā izvēlētu auditorkompāniju, kas veiktu izvērtēšanu. Preiļu pašvaldībai pieder 100% SIA "Preiļu saimnieks" daļu, 75% SIA "Preiļu slimnīca" daļu, 40% SIA "Cirīšu HES" daļu un 6,1% SIA "Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija" daļu. Izpilddirektora Aigara Zīmeļa ieskatā, pašvaldībai būs grūti atrast argumentus, kādēļ saglabāt dalību Cirīšu hidroelektrostacijas apsaimniekotājā, tādēļ, visdrīzāk, izvērtējuma rezultātā tiks nolemts atteikties no dalības šajā uzņēmumā. Tāpat Zīmelis norādīja, ka Preiļu novada pašvaldībai pieder pārāk maz atkritumu apsaimniekošanas organizācijā daļu, lai varētu ietekmēt lēmumu pieņemšanu, un pašvaldībai ir ļoti daudz jautājumu par atkritumu apsaimniekošanu. Dalību Preiļu slimnīcā pašvaldībai būtu jāsaglabā, jo ir ļoti svarīgi uz vietas nodrošināt primāro veselības aprūpi novada iedzīvotājiem, uzskata Zīmelis. Runājot par "Preiļu saimnieku", novada izpilddirektors bilda, ka jāizvērtē gan uzņēmuma darbība, gan arī tā līdzšinējie darbības virzieni.

Stājušies spēkā Preiļu novada saistošo noteikumu grozījumi, ar kuriem noteiktas jaunas nodevas par alkohola tirgošanu pasākumos, liecina publikācija oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis". Par alkohola tirgošanu Preiļos nodeva būs 50 eiro par pasākumu, bet Preiļu novadā - 25 eiro par pasākumu. Iepriekš alkoholu pasākumos varēja tirgot, samaksājot parasto nodevu par jebkādu ielu tirdzniecību svētkos, kas ir no diviem līdz pieciem eiro dienā atkarībā no norises vietas.

Turpinām ziņas

Augšdaugavas novadam plāno piešķirt 524 tūkstoši 233 eiro palu radīto postījumu novēršanai, liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas) izstrādātais Ministru kabineta rīkojuma projekts. Augšdaugavas novada pašvaldība 19.maijā iesniedza VARAM finanšu līdzekļu pieprasījumu vairāk nekā 20 palu laikā izskaloto ceļa posmu remontam, Munču tilta pāri Berezovkai un dambja pie vasarnīcu kooperatīva "Maļutki" Lauceses pagastā stiprināšanas darbiem. Kā ziņots iepriekš, palu laikā marta nogalē tika bojāti ceļi un tilti Augšdaugavas novadā. Palu izraisītie bojājumi konstatēti Bebrenes, Dvietes, Līksnas, Pilskalnes, Sventes, Laucesas un Tabores pagastos. Palu seku novēršanai kopumā esot nepieciešami 757 tūkstoši eiro, 30 % no izdevumiem sedz pašvaldība.

Ogres novada dome nolēmusi Ogres novada muzeju reorganizāciju pabeigt 2026.gadā. Balsojumā nepiedalījās Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis, jo nevēloties mest ēnu uz muzeju par lēmumu ietekmēšanu. Savukārt domes deputāte Santa Ločmele iebilda pret priekšlikumu, jo pašvaldības dome jau pagājušā gada 22.decembrī pieņēma lēmumu par novada muzeju reorganizāciju. Administratīvi teritoriālās reformas rezultātā jaunajā Ogres novadā ir vairāki pašvaldības muzeji - Ogres Vēstures un mākslas muzejs un Andreja Pumpura Lielvārdes muzejs, kas ir akreditēti, un pašvaldības iestādes, kas īsteno muzeja funkcijas, proti, Birzgales muzejs "Rūķi", Ķeguma novada muzejs un Kultūras mantojuma centrs "Tīnūžu muiža".Tiek noteikts, ka Ogres Vēstures un mākslas muzejs kā centrālais muzejs koordinē un nodrošina ar kultūras mantojumu saistītas kultūrpolitikas īstenošanu Ogres novadā. Savukārt Andreja Pumpura Lielvārdes muzejs saglabā savu juridisko statusu un akreditāciju un turpina savu darbu patstāvīgi. Savukārt pārējiem Ogres novada pašvaldības muzejiem un iestādēm, kas īsteno muzeja funkcijas, būtu lietderīgi veikt to krājumu novērtēšanu (auditēšanu) un domei lemt par kultūras mantojuma objekta statusa noteikšanu, nepieciešamības gadījumā mainot esošo nosaukumu, paredz pieņemtais lēmums.P

Un vēl

Jau par stabilu tradīciju kļuvušas Sēlijas kopienu dienas, kas vairākas reizes gadā notiek dažādās Sēlijas vietās. Šogad vasaras saulgriežos, 22. jūnijā, Sēlijas kopienu un nevalstisko organizāciju līderi aicināti tikties Sēlpils pagasta brīvdienu mājā “Sprīdīši”.Kopienu dienā notiks gan darbs pie jau iesāktās Sēlijas viedā reģiona stratēģijas, gan saulgriežu svinēšana. Lekcijās un darba grupās tiks plānoti priekšlikumi stratēģijas saturam. Tāpat būs iespēja iepazīties ar dažādajām Sēlijas kopienām, uzzināt šīs vasaras pasākumu afišu un notiks svētku tirdziņš. Pasākuma dalībnieki aicināti vest līdzi savus produktus, prezentācijas materiālus un stāstus. Dalība forumā bezmaksas.

Atstājiet komentāru