2024.gada 18. oktobris

Erlends, Rolanda, Rolands, Ronalds

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 20.jūnijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 20.jūnijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Vairāk nekā 13 miljonus eiro Latvijas - Šveices sadarbības programmas gaitā ieguldīs Daugavas krasta Aizkrauklē attīrīšanā. Sadarbības programmā, kas tiks īstenota līdz 2029.gadam, Šveice sniegs atbalstu vides, veselības un izglītības jomas projektiem. Pirmdien Rīgas Tehniskajā universitātē svinīgā ceremonijā atklāja Latvijas - Šveices sadarbības programmas otro periodu. Jaunajā plānošanas periodā 13 miljoni Šveices franku jeb aptuveni 13 miljoni 180 tūkstoši eiro tiks ieguldīti vēsturiski piesārņotās teritorijas Aizkrauklē, kas atrodas Daugavas krastā pie Pļaviņu hidroelektrostacijas, attīrīšanā. Piesārņojums Aizkrauklē radies 20.gadsimta otrajā pusē, kad Aizkraukles dzelzsbetona rūpnīcas darbības rezultātā ar naftas produktiem tika piesārņota teritorija 10,6 hektāru platībā.

Tiesībsargs Juris Jansons ir nolēmis vērsties policijā ar aicinājumu vērtēt cilvēku veselību apdraudošus pārkāpumus Kandavas pansionātā. Tiesībsargs konstatējis, ka Kandavas un Tukuma Sociālo dienestu atbildīgās amatpersonas ilgstoši ievietojošas seniorus un cilvēkus ar funkcionāliem traucējumiem iestādē, kas sniedz ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijai līdzīgus pakalpojumus, taču tas nav reģistrēts likumā noteiktajā kārtībā un neatbilst minimālajām prasībām, kādas jānodrošina šādās institūcijās. Tiesībsargs par konstatēto Kandavas speciālajā pansijā ir vērsies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu izvērtēt, vai šajās darbībās nav saskatāma Krimināllikumā paredzētā atbildība, un jau saņēmis atbildi, ka notikušo izskatīs Valsts policija.

Liepājas reģionālajā slimnīcā drīzumā noslēgsies izmeklēšana par gadījumu, kad pacients saņēma medikamentu, kas paredzēts tikai kā "placebo" kāda klīniskā pētījuma dalībniekiem, turklāt šāda piekrišana netika dota ne no paša pacienta, ne no radiniekiem. Turklāt medikaments bija ar beigušos derīguma termiņu. Izmeklēšanu sākusi arī Veselības inspekcija. Slimnīcā apgalvoja, ka šāds atgadījums esot pirmo reizi un nekas tāds turpmāk netikšot pieļauts. Tikmēr pacients nolēma ārstēšanos tomēr turpināt Liepājā. Pacients, kuram tika ievadītas "placebo" medikaments, jau ceturto nedēļu ārstējas Liepājas slimnīcā, jo uzticība esot zudusi tikai konkrētajam nodaļas ārstam, nevis visai iestādei. Veselības inspekcijas un slimnīcas iekšējā izmeklēšana joprojām turpinās. Liepājas pašvaldība, kurai pieder kapitāldaļas SIA "Liepājas reģionālā slimnīca", komentārus sniegt atteicās, gaidot izmeklēšanas rezultātus.

Turpinām ziņas

Jelgavas pašvaldība Loka maģistrāles lietā ar sūdzību vērsusies Eiropas Komisijā. Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad ilgstošas tiesāšanās rezultātā Centrālā finanšu un līgumu aģentūra piemēroja Jelgavas pašvaldībai finanšu korekciju. Taču tieši šī iestāde bija viena no institūcijām, kura uzraudzīja maģistrāles rekonstrukciju un rekonstruēto ielu apsekoja arī pēc tās nodošanas ekspluatācijā. Pašvaldībā apgalvo, ka jau trešo gadu jelgavnieki novērtē ērtības, ko sniedz pilnībā pārbūvētā Loka maģistrāle gandrīz piecu kilometru garumā un sakārtotās apbraucamās ielas vēl 6,4 kilometru garumā, kas ir neatsverams ieguvums pilsētas uzņēmējdarbības attīstībai un iedzīvotāju pārvietošanās kvalitātei, pauž pašvaldībā. Taču, neskatoties uz to, Loka maģistrāle joprojām ir strīdus objekts.

Šogad vasaras saulgriežu brīvdienās, 23. un 24. jūnijā, būs izmaiņas gandrīz 500 reģionālo autobusu maršrutos visā Latvijā. Lielākā daļa no reisiem, ko nodrošinās 14 pārvadātāji, kursēs atbilstoši brīvdienu grafikiem. Pasažieri tiek aicināti pirms braucieniem ar reģionālajiem autobusiem pārbaudīt aktuālos kustības grafikus autotransporta direkcijas mājaslapā vai portālā 1188.lv. Izmaiņas gaidāmas arī maršrutos, kur reisu izpildi Jēkabpils, Līvānu un Preiļu novados nodrošina  SIA Tukuma auto un Aizkraukles novadā akciju sabiedrība “Liepājas autobusu parks’.

Un vēl

Zemgales plānošanas reģions ir izstrādājis dabas tūrisma maršrutu un izdevis brošūru "Atklāj ģeovietas Zemgalē un Ziemeļlietuvā! Ģeoloģiskie un ģeomorfoloģiskie tūrisma objekti". Brošūrā ietverti 120 dabas objekti - no Skaistkalnes karsta kritenēm Bauskas novadā un Staburaga klints Aizkraukles novadā līdz Lietuvas garākajām alām un karsta kritenēm pie Biržiem. Atbilstoši pašvaldību iecerei, maršruts piedāvās gan skaistu skatu baudīšanu, gan atpūtas un piknika iespējas labiekārtotos un speciāli tam paredzētos laukumos.

Atstājiet komentāru