2024.gada 8. septembris

Ilga

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 21.jūnijā

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 21.jūnijā

Radio1 Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

Šogad aprit desmit gadi kopš mūžībā devies Preiļu Goda pilsonis Jānis Eglītis. Viņš daudzu preiliešu atmiņās palicis ne vien ar saviem sasniegumiem un ieguldījumu pilsētas attīstībā un izglītības jomā, bet arī kā harizmātisks, nesavtīgs un ļoti labestīgs cilvēks. Vairākus gadus tieši Jāņu dienā Preiļu muižas kapelā tiek rīkoti koncerti Jāņa Eglīša piemiņai un arī šajā gadā ikviens tiek aicināts uz muzikālu piemiņas brīdi 24. jūnijā plkst. 13. 

Koncertu sniegs divi spoži jaunās paaudzes mākslinieki – tenors, diriģents Ainārs Kiserovskis un viena no šī brīža Latvijas spožākajām soprānu balsīm, novadniece Ilze Grēvele-Skaraine. Koncertmeistare Agnija Romanovska. Koncertu rīko Preiļu novada pašvaldība, atbalsta Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejs, Preiļu Mūzikas un mākslas skola.

Ir apritējis mēnesis, kopš Preiļu pilsētā tika uzstādīti specializētie konteineri tekstila materiālu šķirošanai, un ir vērojama liela aktivitāte no iedzīvotāju puses. Specializētajos konteineros iedzīvotāji bez maksas nodod nevajadzīgo apģērbu, apavus un citus tekstila izstrādājumus – mājas tekstilu, somas un jostas, tādējādi nodrošinot to atkārtotu izmantošanu un pārstrādi, nevis nonākšanu atkritumu poligonos. Konteineri pildās ātri, un šobrīd tie tiek tukšoti katru nedēļu. Lai veicinātu korektu izpratni par to, ko tad īsti nozīmē tekstila materiālu šķirošana, ir svarīgi ievērot nosacījumus, kas attiecas uz tekstila nodošanu. 

Tekstila materiālus pirms nodošanas šķirošanas konteinerā nepieciešams ievietot stingri aizsietā, caurredzamā maisā, nevis vienkārši samest konteinerā. DRĪKST nodot nesabojātus, nesaplēstus, tīrus, sausus kreklus, bikses, kleitas, svārkus, vestes, jakas, mēteļus, šalles, cimdus, zeķes, apakšveļu, cepures, dvieļus, aizkarus, gultas veļu pārklājus, spilvenus segas, paklājus (maksimums 1,5x2 m), jostas, somas, kā arī valkāšanai derīgus apavu pārus. NEDRĪKST nodot saplēstu, sabojātu apģērbu, audumu atgriezumus, tekstilu, kas ir sasmērēts ar sadzīves ķīmiju vai motoreļļām, mitru, sapelējušu tekstilu, matračus, mīkstās rotaļlietas, kā arī bojātus apavus, gumijas zābakus, ziemas sporta apavus un bižutēriju.

Arī Preiļu novada pašvaldībā 16. jūnijā tika saņemts ziņojums par mirušiem putniem. Atbildīgā iestāde, kas risina šādus jautājumus, ir Pārtikas un veterinārais dienests. PVD turpina saņemt ziņojumus no dažādām vietām Latvijā, kurās pamanīti miruši savvaļas putni, tiek ņemti paraugi un sūtīti laboratoriskajiem izmeklējumiem. Par atrastiem mirušiem savvaļas putniem, īpaši ūdensputniem, jāziņo, zvanot uz PVD uzticības tālruni - automātisko atbildētāju 67027402 vai informējot tuvāko PVD pārvaldi. 

Lai neapdraudētu savu veselību un nepieļautu slimības tālāku izplatību, PVD aicina nekādā gadījumā neaiztikt mirušus vai slimus putnus, nenest slimus un novārgušus putnus mājās, uz dzīvnieku patversmēm vai veterinārajām klīnikām, jo tādējādi var tikt veicināta slimības izplatība. Papildu informācija par to, kā rīkoties konstatējot vairāku putnu vienlaicīgu nobeigšanos ir pieejama Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā.

Turpinām aktualitātes

Pašvaldība guvusi atbalstu trijiem projektiem, kas tiks realizēti ar Valsts Zivju fonda līdzfinansējumu. Viens no projektiem paredz iegādāties jaunu aprīkojumu - binokli, bezpilota lidaparātu ar nakts redzamības kameru, četras krūšu kameras un četrus peldošos kombinezonus zivju resursu aizsardzības efektivitātes paaugstināšanai Preiļu novada ūdenstilpnēs, kurās notiek licencētā makšķerēšana. Lai uzlabotu kontroles kvalitāti, trīs pašvaldības atbildīgās personas iegūs bezpilota lidaparāta vadīšanas tiesības. 

Otra projekta rezultātā Preiļu novada Rušona ezerā tiks ielaisti 50 tūkstoši  zandartu mazuļi, līdz ar to tiks radīti labvēlīgi apstākļi makšķerēšanas rekreācijas un tūrisma attīstībai Preiļu novadā. Vēl viens projekts paredz izstrādāt zivsaimnieciskās ekspluatācijas noteikumus Preiļu novada Bleidas, Šusta, Limankas un Dovales (Ziļma) ezeriem, lai plānotu šo ezeru ilgtspējīgu apsaimniekošanu un pārvaldību, nodrošinātu zivju resursu aizsardzību un atražošanu, uzlabotu ezeru ekoloģisko stāvokli. Plašāka informācija pieejama Preiļu novada pašvaldības mājaslapā.

Šī gada jūnija sākumā norisinājās SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” Atkritumu apsaimniekošanas daļas organizētā ikgadējā lauksaimniecības plēvju bezmaksas izvešana Preiļu novada saimniecībām, kurām ir noslēgts līgums ar uzņēmumu par sadzīves atkritumu izvešanu. Kopā plēvju nodošanā piedalījās 62 Preiļu novada saimniecības,  kā rezultātā savāktas aptuveni 50 tonnas izlietotās lauksaimniecības plēves. Šogad vislielākais plēvju daudzums savākts Rožkalnu pagastā – 20,25 tonnas. 

SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” atgādina, ka lauksamniecības plēves bez maksas var nodot atkritumu šķirošanas laukumā Rīgas ielā 4, Preiļos, uzņēmuma darbalaikā, kā arī pateicas ikvienam, kurš piedalījās, izvēloties pareizāko lauksaimniecības plēvju utilizācijas veidu, nekaitējot veselībai un apkārtējai videi.

.Un vēl

Šogad Preiļu pilsētas centru rotā balti siena zārdi, kā arī lielformāta puķes, kas uzstādītas ziedu upes krastos. Noformējuma kombinācija rada īstu pļavas sajūtu – tā vien gribas iebrist šai ziedošajā pļavā, izsmaržot ik ziedu un ik stiebru ievīt Līgo vainagā! Savukārt foto rāmis šoreiz ieguvis jaunu uzrakstu – “Līgo Preiļos!”. Iedzīvotāji tiek aicināti būt aktīviem un iemūžināt sevi Vasaras saulgriežu laikā – publicējot foto sociālajos tīklos, lietojot tēmturi #LigojamPreilos, lai arī Preiļu novada pašvaldība un pārējie iedzīvotāji redzētu līgotāju pulka svētku mirkļus. Noformējums tapis sadarbībā ar SIA “PREIĻU SAIMNIEKS”, bet Līgo saukli izveidoja SIA “Volmārkoks”.

Atstājiet komentāru