2024.gada 18. maijs

Ēriks, Inese, Inesis

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 28.jūnijā

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 28.jūnijā

Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada pašvaldības uzņēmums informē iedzīvotājus, kuri ūdens patēriņa skaitītāju rādītājus nodod, iemetot veidlapu pastkastē. Saistībā ar to, ka aizvadītā gada nogalē SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” Dzīvojamo māju pārvaldīšanas un apsaimniekošanas daļas darbinieki pārcēlās uz telpām Liepu ielā 2, Preiļos,  sākot no 27. jūnija, pastkaste, kas paredzēta ikmēneša patēriņa skaitītāju rādījumiem un iepriekš atradās Rancāna ielā 3a, būs pieejama Liepu ielā 2 no ārpuses.

Veselības inspekcijas Sabiedrības veselības departamenta Latgales kontroles nodaļa ir informējusi Preiļu novada pašvaldību par peldvietas ūdens kvalitāti paraugam, kurš tika noņemts 8. jūnijā. Inspekcija paziņojusi, ka Preiļu pilsētas pludmalē ūdens pēc mikrobioloģiskajiem rādītājiem atbilst augstāk Ministru kabineta noteikumu prasībām. Ūdens sastāvs peldvietā neapdraud peldētāju veselību un ir atļauts peldēties. Atzinums par testēšanas pārskatu ir pieejams Preiļu novada pašvaldības mājaslapā.

17. jūnijā Preiļu novadu apmeklēja biedrības “Latvijas Atkritumu saimniecības asociācija” pārstāves projekta “LIFE Waste to Resources” apakšaktivitātē “Mājkompostēšanas popularizēšana Preiļu novadā”, lai apskatītu, kā projekta dalībniekiem veicas ar mājkompostēšanu, kā arī sniegtu kādu vērtīgu padomu. Kopā tika apmeklētas sešas mājsaimniecības, kuras labprāt piekrita padalīties ar jau paveikto. Pērn decembrī projektā 30 Preiļu novada privātmāju mājsaimniecības uzsāka dalību šajā projektā, saņemot beztermiņa lietošanā speciālu kompostēšanas tvertni, pretī sniedzot aktīvu līdzdarbību informācijas sniegšanā un datu apkopošanā par kompostējamo atkritumu daudzumu un veidiem mājsaimniecībā periodā līdz 31. decembrim. Kopumā projekta dalībnieki ir gandarīti, ka bijusi iespēja piedalīties šādā projektā. Tvertnes, kas tiek izmantotas komposta uzkrāšanai, esot ērtas, izskatās estētiski un ir ērti lietojamas. 

Turpinām aktualitātes

Pabeigta projekta “Sabiedrības informēšanas pasākumu nodrošināšana Preiļu novada ūdenstilpņu zivju resursu aizsardzībai” realizācija. Pamatojoties uz projektu un noslēgto līgumu SIA ONE GREEN ir pabeigusi garantijas darbu izpildi - triju informatīvo stendu piegādi un uzstādīšanu, līmplēves pārlīmēšanu astoņiem stendiem. Divi informatīvie stendi uzstādīti pie Ciriša ezera Aglonas pagastā; viens stends uzstādīts pie Pelēču ezera Aizkalnes pagastā; Astoņu stendu līmplēves pārlīmēšana veikta Gaiļmuižā, Kastīrē, Kategradē, Gelenovā, Silmalās, Zolvā - Rušonas pagastā; Jaunaglonā, Ukinos - Aglonas pagastā, Preiļu novadā.

Lai uzlabotu braukšanas apstākļus un nodrošinātu līdzenāku brauktuvi, Preiļu novadā tiek veikta grants seguma ceļu greiderēšana. Uz lielas daļas grants seguma ceļu ikdienas uzturēšanas darbi norit atbilstoši vasaras sezonai. Lielākās grūtības sagādāja ilgstošais sausums, kura dēļ atsevišķos ceļa posmos greiderēšanas darbus nevarēja veikt. Bet šobrīd, pateicoties lietum un labvēlīgajiem laikapstākļiem, tuvākajā laikā tiks izlīdzināti arī tie autoceļi, uz kuriem darbi līdz šim bija apturēti. Saņemot informāciju no iedzīvotājiem, kuri sūdzas par “trepi”, kas izveidojusies uz viņiem nozīmīgiem ceļiem, nākas konstatēt, ka lielākās problēmas šobrīd veidojas uz “Latvijas Valsts ceļi” pārziņā esošajiem ceļu posmiem, kā arī uz ceļiem, kas atrodas Preiļu novada Rušonas pagasta teritorijā, jo šo posmu vasaras uzturēšanas darbu veikšanu visvairāk ietekmēja sausums.

Preiļu novada pašvaldība aicina iedzīvotājus, kuriem ir sūdzības par ceļu stāvokli, iepazīties ar karti, kurā redzams Valsts ceļu tīkls. Karte pieejama “Latvijas Valsts ceļi” mājaslapā. Gadījumos, ja ceļš pieder Preiļu novada pašvaldībai, lūgums sazināties ar  sava pagasta pārvaldnieku. Kontaktinformācija pieejama Preiļu novada pašvaldības mājaslapā. Gadījumos, ja ceļš pieder “Latvijas Valsts ceļi”, lūgums sazināties ar Latgales reģionālo nodaļu, tālrunis 67036454 vai rakstot uz epastu – latgale@lvceli.lv.

Un vēl

Preiļu novada iedzīvotāji ir vieni no šī gada Dziesmu un Deju svētku dalībniekiem, kas piedalās svētku radīšanā, dziesmu un deju svētku tradīcijas kopšanā. Svētku norise būs no 30. jūnija līdz 9. jūlijam.  Jau 2. jūlijā Preiļu novada amatiermākslas kolektīvi piedalīsies 27.to Vispārējo Dziesmu un 17.to Deju svētku gājienā. Latgale uzsāks gājienu pulksten 14.30 un Preiļu novadu pārstāvēs 8 tautu deju kolektīvi – vidējās paaudzes deju kolektīvi -  “Talderi”, “Stabulnieki”, “Amizieris”, “Rušona” un Sīļukalna . Piedalīsies jauniešu deju kolektīvi – Sīļukalna, Aglonas un “Dancari”.

Uz svētku gājienu dosiem 7 folkloras kopas – “Vydsmuiža”, “Jumaļeņa”, “Dzeipurs”, “Rūtoj”, “Naktineica”, “Olūteņš”, “Golūda”, divi vīru ansambļi no Preiļiem un Stabulniekiem, divi mazākumtautības kolektīvi “Rjabinuška” un “Kaļinuška”, Preiļu koris “Latgale” un Preiļu jauniešu pūtēju orķestris.  Gājienam pievienosies arī Latgales etnogrāfiskā vēstniecība, kas caur “Vidsmuižas Annužu” - lelli tautastērpā - iepazīstinās visu pasauli ar Latgales tradicionālo mantojumu. Gājienā tiks iznestas “Vidsmuižas Annuža”, “Silajāņu Ilža”, “Rēzeknes Madaļa”, Jasmuižas, Vārkavas un Šķilbēnu tautumeitas.

No 3.jūlija sāksies mēģinājumi gan tautas deju kolektīviem, gan koriem un pūtēju orķestrim. Savukārt, no 8. jūlija koncertos piedalīsies folkloras kopas, vīru ansambļi un mazākumtautību kolektīvi.

Preiļu novada pašvaldība novel - lai Preiļu novada svētku dalībniekiem pietiek spēka izdejot rakstus, izdziedāt un nospēlēt skanīgākās dziesmas, un, lai mīlestība stiprina ticību sev, savam novadam un valstij!


Attēlā:  Aizvadīta klātienes tikšanās Preiļu novadā mājkompostēšanas projektā. Attēlā - projekta dalībniece Anita ar bērniem un LASA pārstāves – projekta koordinatore Ināra Teibe un projekta vadītāja Rūta Bendere.

Foto: Sigita Āboliņa

Atstājiet komentāru