2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Radio1 Līvānu novada aktualitātes 2023.gada 29. jūnijā

Radio1 Līvānu novada aktualitātes 2023.gada 29. jūnijā

Līvānu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

Lai nodrošinātu satiksmes drošību, Līvānu novada pašvaldība noteica, ka no 27.jūnija posmā no Upes ielas 7 līdz Dubnas ielai būs uzstādīta ceļa zīme "Gājējiem iet aizliegts".  Gājējus aicināja izmantot Sofijas ielu. Šis lēmums izsauca lielu iedzīvotāju neapmierinātību. Pašvaldība pateicas Līvānu novada iedzīvotājiem par aktīvo iesaisti un diskusijām saistībā ar Upes ielā 27.jūnijā uzstādītajām ceļazīmēm “Gājējiem iet aizliegts”. Pašvaldība norāda, ka zīmju izvietošanas mērķis ir mazāk aizsargāto satiksmes dalībnieku drošība, tomēr šādi lēmumi vienmēr jāpieņem pārdomāti un koleģiāli, izvērtējot visus aspektus. Ņemot vērā iedzīvotāju reakciju uz aizlieguma zīmju izvietošanu, kurā masveidā pausts viedoklis, ka minētajā zonā nav notikuši ceļu satiksmes negadījumi, kas būtu par pamatu mainīt gadu desmitiem esošo kārtību, kā arī nepietiekamu skaidrojošo darbu un pamatojumu to uzstādīšanai, Līvānu novada pašvaldība zīmju izvietošanu ir atcēlusi un tās tiks noņemtas. Līdz ar to Upes ielas posmā gājēju kustība netiks ierobežota. 

No 1.augusta par 62,8% pieaugs sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifs poligonā "Cinīši", kuru pārvalda SIA ""Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija", liecina publiskotais Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". No augusta sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifs būs 115,35 eiro par tonnu bez pievienotās vērtības nodokļa, pie dabas resursu nodokļa likmes 95 eiro par tonnu saskaņā ar Dabas resursu nodokļa likumu. Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija reģistrēta 2002.gadā, un tās pamatkapitāls ir 533 tūkstoši 200 eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir Daugavpils pilsētas, Augšdaugavas, Krāslavas, Preiļu un Līvānu novada pašvaldības.

Septiņas Latvijas skolas šogad saņēmušas Pasaules Dabas fonda atbalstu un īstenojušas idejas dabas daudzveidības veicināšanai skolu apkārtnēs. Dārzos skolēni audzē dārzeņus, zaļumus, ogulājus un augļu kokus, pilnveido jau esošos un ierīko jaunus, tajā skaitā permakultūras un vertikālos dārzus. Lai attīstu prasmi skolēnos audzēt ekoloģiski tīru pārtiku, Līvānu novada Rudzātu vidusskolā šajā konkursā ierīkota siltumnīca un izveidota ārstniecības augu dobe. Siltumnīca tapa maija beigās, palīdzot skolēnu vecākiem, un 9., 10.klašu skolēniem. Skolēni bioloģijas skolotājas vadībā mācās, kā audzēt tomātus, gurķus un citus augus. 

Turpinām ziņas

20.jūlijā Līvāni svinēs pilsētas svētkus. To devīze - DZĪVI LĪVĀNI 2023, šī gada pasākums turpinās papildināt Līvānu pilsētas svētku sajūtu un atmiņu kolekciju ar piedzīvojumiem visām paaudzēm, Līvānu kartē iezīmējot arvien jaunas vietas un notikumus. DZĪVI LĪVĀNI - pilsētas svētku misija ir pulcināt tos, kuri sen nav tikušies, priecāties vienam par otru un atgādināt, ka pilsētas enerģija un dzīvība atkarīga no katra iedzīvotāja, jo vietu rada cilvēki. Svētku norises sāksies 20. jūlijā, kad Līvānos vienosies draudzes kopīgā lūgšanā ekumeniskajā vakarā novada Kultūras centrā. Vakaru turpinās Latvijas Nacionālās Operas mākslinieki: soprāns Inga Šļubovska, baritons Rinalds Kandalincevs, klavieres Ērika Millere. Programmā: Doniceti, Pučīni un citu 19. gadsimta komponistu skaistākās operu ārijas un dueti programmā Belkanto un verisma VIRSOTNES.

Pamazām, bet neatlaidīgi, tiek veikti darbi, lai šajā vakarā būtu iespējams satikties arī pie Līvānu ezera. Vakara programmā “Vakars uz ezera” apmeklētājus gaidīs SUPošana, mūzika, smiekli, saulriets un kopienas izrāde, ko iestudēs vietējā kopiena, sadarbojoties ar pieaicinātajiem profesionāļiem.

Piektdienas, 21.jūlija  vakarā pilsēta jauniešu iniciatīvu centra “Kvartāls” teritorijā ielūdz uz jaudīgu jauniešu notikumu DIVAS DABAS, kas iesildīs grupu “Borowa MC”, vakaru turpinās Funky DJ Elegant run SpatzBeatz (bungas). Darbosies Radošais KVARTĀLS un uzkodu un atpūtas zona.  

Savukārt, sestdien - 22.jūlijā būs Līvānu pilsētas svētku kulminācija, kad pasākumi norisinās visas dienas garumā, sākot jau ar baznīcu zvanu skaņām rīta agrumā, ar līvāniešu svētku gājienu un svētku koncertprogrammu vakarā.  

Arī Bēbīšu svētki – bēbīšu svinīgā sveikšana - šogad notiks Līvānu pilsētas svētku galvenajā dienā 22.jūlijā pulksten 12 aiz Līvānu stikla un amatniecības centra. Uz Bēbīšu svētkiem aicinātas Līvānu novadā deklarēto 2022.gada 2.pusgadā un 2023.gada 1.pusgadā dzimušo bērniņu ģimenes kopā ar mazuļiem. Ja jaundzimušā vecāki līdz 15. jūlijam nav saņēmuši ielūgumu, tad aicina sazināties ar Dzimtsarakstu nodaļas vadītāju Velgu Švirksti pa tālruni: 26387438 vai e-pastu: dzim@livani.lv.

Tāpat arī jaunās ģimenes ar bēbīšu ratiņiem, trīsriteņiem, skrejriteņiem un citiem braucamrīkiem aicina doties svētku gājienā un būt goda vietā - gājiena priekšgalā. Gājiena sākums pulksten 19, pulcēšanās no pulksten 18.30 pie Līvānu novada Kultūras centra. Ģimenes aicinātas izrotāt ratus, padomāt par ģimeņu vizuālo tēlu, jo atraktīvākajām ģimenēm būs saldas balvas.

Un vēl

Līvānu novada pašvaldība aicina tirgotājus pieteikt dalību Līvānu pilsētas svētku tirdziņā! Dalībniekiem ir iespēja piedalīties: DIENAS TIRGŪ - 22. jūlijā no pulksten 9 līdz 16. Aicina popularizēt pašu ražoto produkciju vai sniegt, reklamēt savus pakalpojumus, izvietot radošās darbnīcas, kā arī demonstrēt seno amatnieku amatu prasmes. NAKTS TIRGŪ -  22.jūlijā no pulksten 9 līdz 23. jūlija pulksten 5, pašu ražoto produkciju, pārtikas preces, karstās un aukstās uzkodas, alkoholiskos dzērienus. Pieteikties dalībai Tirgū var līdz 17. jūlijam. Plašāka informācija par pieteikšanos Līvanu novada pašvaldības mājaslapā.

Atstājiet komentāru