2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 3.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 3.jūlijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Augšdaugavas novads cer uz kompensāciju šī gada aprīlī Daugavas palu nodarīto postījumu segšanai. Palu ūdeņi novada teritorijā nodarīja zaudējumus 757 tūkstošu eiro apmērā, liecina domes aprēķini. Taču valsts novadam plāno segt tikai 70% no šīs summas jeb aptuveni pusmiljonu eiro. Pārējā summa vairāk nekā 200 tūkstoš eiro apmērā pašvaldībai būs jārod savā budžetā. Applūdušie Maļutku un Ļubestes vasarnīcu kooperatīvi, gandrīz 30 ceļu posmi, vairākas caurtekas un tilts ir šī gada Daugavas palu radītie bojājumi Augšdaugavas novada pašvaldībā, kopumā septiņos pagastos.

Kopš pagājušā gada rudens Zilākalnā notiek arheoloģiskā izpēte, kurā līdz šim arheologi ir atraduši 24 cilvēku apbedījumus, kas saistāmi ar 17.gadsimta kapsētu. Pie apbedījumiem atrastas arī dažas monētas, saktas zosla, arī zārku naglas. Secināts, ka apbedīšana veikta, ievērojot kristīgās tradīcijas. Vispirms laukuma virskārtu noņem ar traktortehniku. Atsedzoties arheoloģiskām liecībām, arheologi tālāk darbojas ar rokām, saudzīgi atrok, attīra un dokumentē katru atradumu. Cilvēku kauli tiek nodoti antropologam, kurš pēta apglabāto cilvēku vecumu, dzimumu un garumu, kā arī dažādas slimības un patoloģijas. Plānots, ka jūlijā arheologu darbs turpināsies, paplašinot izpētes laukuma platību atbilstoši projektētajam būvlaukumam. Pēc tā varēs veikt esošā torņa demontāžu un sākt jauna skatu torņa būvniecību.

Daugavpils domes deputāti nolēmuši iesniegt pieteikumu dalībai ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas jeb UNESCO Radošo pilsētu tīklā. Daugavpils pilsētas pašvaldība UNESCO Radošo pilsētu tīklam piesaka sevi kā radošo pilsētu dizaina jomā, balstoties uz līdzšinējām aktivitātēm pilsētvides veidošanā, kultūras satura pilnveidi un dizaina prasmju stiprināšanu visos izglītības līmeņos. Dalība UNESCO radošo pilsētu tīklā ir nozīmīgs solis, kas ļauj īstenot starptautiska mēroga iniciatīvas. UNESCO Radošo pilsētu tīkls tika izveidots 2004.gadā. Pašlaik tīklā iekļautas 295 pilsētas no 90 valstīm.
 
Turpinām ziņas

Strazdes muižas parkā ierīkots krāsu un sajūtu labirints no audekla. Pagājušā gada nogalē ugunsnelaime izpostīja senākā Talsu novada lietišķās mākslas - audēju - kolektīva Strazdē aužammāju un 11 stelles, un pašām audējām nācās pielāgoties citām telpām un apstākļiem. Vēl tagad divas stelles nav radušas īstu mājvietu, tomēr neērtības nav mazinājušas kopas uzņēmību. Tieši otrādi, pat vistumšākajā situācijā rasts alternatīvs risinājums. Ugunsgrēka laikā tika sabojāta ne tikai visa kolektīva iedzīve, iesāktie darbi, kas tapa Dziesmu un deju svētkiem, bet liesmas skāra arī Strazdes audēju karogu un krietni bojāja jau nākamajiem rokdarbiem sarūpētos materiālus. Lai arī tos audējas pēc nelaimes centās atjaunot, tomēr bija skaidrs, ka smalkos daiļamata darbus no tiem radīt vairs nebūs iespējams. Lai materiāli neietu zudībā un rastos iespēja sarūpēt tos no jauna, Strazdes audējas piedalījās Talsu novada pašvaldības kultūras un tūrisma projektu konkursā. Piesaistot maksimālo atbalsta apmēru 1000 eiro, audējas radīja jaunu kopas karogu un nebijušu vides objektu Strazdes muižas parkā.

Latvijas Dabas fonds un dabas zemnieks Jurijs Prokofjevs sestdien, 8.jūlijā, aicina uz Pļavas garšas dienu Sitas un Pededzes palienē. Pļavas garšas dienā kopā ar ekspertiem varēs iepazīties ar palieņu pļavām un to dabas vērtībām, uzzināt, kā noris saimniekošana šādās teritorijās, kā arī piedalīties grila meistarklasē un degustēt palieņu pļavās audzētu liellopu gaļu. Dalība pasākumā ir bez maksas. Prokofjeva saimniecība "Sita Nature park" atrodas dabas lieguma "Sitas un Pededzes paliene" teritorijā. Šajā dabas liegumā Pededzes upe ir izteikti līkumaina, tajā ir plaši dabiskie zālāji un liela dabisko zālāju biotopu daudzveidība, ligzdo daudzi pļavu putni.

Un vēl

Par 18 tūkstoši 924 eiro Dikļos top Dziesmu svētku taka. Dikļos kā pirmo Dziesmu svētku norises vietā jau iepriekš izveidota Dziesmu svētku promenāde un Dziesmu svētku pastāvīgā ekspozīcija. Lai veicinātu kultūrvēsturisko tradīciju saglabāšanu, tūrisma attīstību un vietējo iedzīvotāju lokālpatriotismu, kā arī nodotu kultūrvēsturisko mantojumu nākamajām paaudzēm, šovasar sākta jauna projekta realizācija. Projektā paredzēts izveidot audio, video un animācijas audio gidu. Audio teksta saturs tiks nodrošināts trīs valodās - latviešu, angļu un igauņu. Tekstus ierunās profesionāli aktieri. Projektā tiks izgatavoti un uzstādīti desmit katedras tipa stendi, uz kuriem izvietoti trīs QR kodi, katrai valodai savs, kā arī stāsta būtiskākā informācija latviešu valodā un viena līdz trīs notikumu raksturojošas fotogrāfijas. 

Atstājiet komentāru