2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 5.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 5.jūlijā

Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

Otro gadu pēc administratīvi teritoriālās reformas visām Preiļu pašvaldībā deklarētajām daudzbērnu ģimenēm, kuru bērni apmeklē kādu no Preiļu novada pašvaldības izglītības iestādēm, ir iespēja pieteikties pabalstam mācību līdzekļu iegādei. Pabalsts ir vienreizējs un tā apmērs katram skolēnam ir 40 eiro. Pabalstam tiek aicināts pieteikties sākot no 1. augusta pie sava pagasta sociālā darba speciālista, iepriekš noskaidrojot, kādās dienās tiek pieņemti apmeklētāji un vai darbinieks nav devies atvaļinājumā. 

Atgādina, ka pabalsts tiek piešķirts augustā, septembrī, oktobrī, jo, iespējams, uz šo brīdi kāds no bērniem vēl nav izvēlējies izglītības iestādi, kur mācīties tālāk, kā arī Labklājības pārvaldes darbiniekiem pieejamajās informācijas sistēmās vēl nav tikusi aktualizēta informācija par bērnu izglītības iestādēm gadījumos, ja bērns šogad ir absolvējis pirmsskolas, pamatskolas vai vidējās izglītības iestādi. Šādā gadījumā bērna likumiskajam pārstāvim Labklājības pārvaldē ir jāiesniedz izziņa no izvēlētās izglītības iestādes vai minētais pabalsts jāpieprasa septembra, oktobra mēnešos, kad darbinieku rīcībā būs aktuālā informācija.

Preiļu novada pašvaldība informē, ka Preiļu novadā ir 212,17 hektāru zemes platības, kas invadētas ar Sosnovska latvāni, tas sastāda 8,52 % no visas Latgales teritorijas un 1,92 % no visas Latvijas teritorijas, kas invadēta ar latvāni. Viens no izplatības ceļiem ir mežistrādes un ceļu būves tehnika, kas strādā vietās, kur notikusi latvāņu izplatība. Pārvedot ar tehniku invazīvās sugas tiek “ievazātas” jaunās teritorijās. Valsts augu aizsardzības dienests aicina būt atbildīgiem un novērst šādas situācijas, tīrot tehniku un darba apģērbu, tāpat arī lietojot augsni no brīvajām teritorijām, kurās augs nav sastopams. 

Pašvaldība lūdz visus zemes īpašniekus vai zemes īpašuma valdītājus, kuru teritorijas ir invadētas ar Sosnovska latvāni, veikt invazīvās augu sugas iznīcināšanu. Izvēloties metodi, jāņem vērā ar Sosnovska latvāni invadētās audzes apvidus īpašības, zemes lietošanas veids, augsnes īpašības, kā arī latvāņa attīstības stadija un vides aizsardzības ierobežojumi. Ierobežošanas pasākumi jāplāno līdz pilnīgai audzes iznīcināšanai.  Pašvaldības policija, sadarbojoties ar pagastu pārvaldniekiem un Invazīvo augu sugu izplatības ierobežošanas pasākumu īstenošanas ekspertu grupas locekļiem, veiks novada teritoriju apsekošanu un latvāņa ierobežošanas pasākumu veikšanas monitorēšanu. Ja latvāņa ierobežošanas pasākumi netiks veikti, zemes īpašniekam vai zemes īpašuma valdītājam tiks piemērots administratīvais sods. 

Turpinām aktualitātes

Centrālās finanšu un līguma aģentūras izsludinātajā atklātajā projektu pieteikumu atlases konkursā iesniegti trīs ēku energoefektivitātes paaugstināšanas projekti – Saunas pagasta pārvaldes, Labklājības pārvaldes un Dzimtsarakstu nodaļas ēkām. Projektu mērķis ir uzlabot pašvaldības ēku un infrastruktūras energoefektivitāti, lai samazinātu ikgadējo primāro enerģijas patēriņu un sasniegtu enerģijas ietaupījumu, ieviešot efektīvākos siltumnīcas efekta gāzu emisiju mazinošos pasākumus pašvaldību ēku energoefektivitātes un siltumnoturības uzlabošanai. 

Projektu apstiprināšanas gadījumā plānots īstenot ēku fasādes siltināšanu, logu, durvju nomaiņu, mehāniskās ventilācijas sistēmas montāžu, apkures sistēmas atjaunošanu, izbūvējot divcauruļu apkures sistēmu ar termoregulatoriem pie katra sildķermeņa, ēkas apgaismojuma sistēmas atjaunošanu, uzstādot LED apgaismojumu, saules PV paneļu izvietošanu, ēkas inženiersistēmu atjaunošanu, ka arī Saunas pagasta pārvaldes ēkas siltumapgādi nodrošinās zemes siltumsūknis.

No 15. jūnija līdz 22. jūnijam Preiļu novada pašvaldības Facebook lapā norisinājās publiskais balsojums, kura rezultātā tika noteikti Preiļu novada pašvaldībā izsludinātā jauniešu iniciatīvu projektu konkursa “Paplašini robežas!” laureāti. Konkursa laikā ikviens iedzīvotājs varēja iepazīties ar jauniešu projektu idejām un balsot par sev tīkamākajiem projektiem. Publiskajā balsojumā kopumā tika savāktas 405 balsis. Projekta kopējais vērtējums tika iegūts summējot vērtēšanas komisijas piešķirtos punktus un publiskajā balsojuma gūtos punktus. Preiļu novada pašvaldība novēl jauniešiem veiksmi ideju realizēšanā un izsaka pateicību visiem balsotājiem par aktivitāti! Konkursa rezultāti pieejami Preiļu novada pašvaldības mājaslapā.

Un vēl

Skaidrojums iedzīvotājiem par karstā ūdens cirkulācijas maksu daudzdzīvokļu mājās.

Siltumenerģijas daudzumu, ko saņem daudzdzīvokļu māja, siltummezglā fiksē siltuma skaitītājs. Attiecīgi, apkures sezonas laikā patērētā siltumenerģija dalās sekojoši - siltumenerģija, kas patērēta apkurei, karstā ūdens sagatavošanai un karstā ūdens cirkulācijas nodrošināšanai. Karstā ūdens cirkulācija bez pārtraukuma mājai tiek nodrošināta kā apkures sezonā, tā arī vasaras sezonā, jo tā nodrošina karstā ūdens padevi, kā arī atbilstošu temperatūru sanitārajos mezglos.  Karstā ūdens apgādes sistēma ir daudzdzīvokļu mājas kopīpašuma daļa, un karstā ūdens cirkulācija uzskatāma par daļu no mājas ekspluatācijas (kopīpašuma uzturēšanas) nodrošināšanas, tādēļ izdevumi par tās uzturēšanu tiek sadalīti vienādās daļās starp visiem dzīvokļu īpašniekiem. Par cirkulāciju ir jānorēķinās visiem neatkarīgi no tā, vai norēķinu periodā dzīvoklī ir vai nav izmantots karstais ūdens. Par siltuma zudumiem maksā visi dzīvokļu īpašnieki, neatkarīgi no tā, vai mēnesī tērēts tiek viens vai desmit ūdens kubikmetri. Par karstā ūdens patēriņu katra ģimene maksā atsevišķi atkarībā no reālā mēneša patēriņa, ko uzskaitījis individuālais ūdens patēriņa skaitītājs. Pat ja dzīvoklī karstā ūdens patēriņš ir vienāds ar nulli, tas nenozīmē, ka ūdens cirkulācija attiecīgajā mēnesī konkrētajam īpašniekam nebūtu jāmaksā.

Atstājiet komentāru