2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 11.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 11.jūlijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novadā paaugstināts pabalsts bērniem audžuģimenēs, liecina pašvaldības informācija. Ar saistošo noteikumu grozījumiem pašvaldības ikmēneša pabalsts uzturam audžuģimenē ievietotam bērnam ir paaugstināts no 215 eiro uz 225 eiro uz par bērnu līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai un no 258 eiro uz 275 eiro par bērnu vecumā no septiņiem gadiem līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai. Vienreizējs pabalsts apģērba un mīkstā inventāra iegādei audžuģimenē ievietotam bērnam ir 50% no valstī noteiktās minimālās algas apmērā, bet specializētajā audžuģimenē ievietotam bērnam - minimālās mēnešalgas apmērā.

Ogres Valsts ģimnāzijā uzņemtas deviņas 10.klases. Uzņemšana Ogres Valsts ģimnāzijas 10.klasēs ir noslēgusies, taču turpinās uzņemšana pārējo Ogres novada vispārējās vidējās izglītības iestāžu - Edgara Kauliņa Lielvārdes vidusskolas, Ikšķiles vidusskolas, Madlienas vidusskolas - 10.klasēs. Katrā novada vidusskolā izveidota viena klase. Izglītības pārvalde norāda, ka pašlaik 10.klasēs uzņemti vairāk nekā 300 skolēni, bet līdz jaunā mācību gada sākumam uzņemto skolēnu skaits vēl var mainīties.

Pētījumā par cilvēka neskartiem ezeriem Teiču dabas rezervātā atklātas raksturīgākās iezīmes ezeru unikālām ekoloģiskajām īpašībām. Pasaulē patlaban ir pavisam maz cilvēku darbības neskartu vietu. Viena no šādām teritorijām - Teiču dabas rezervāts - atrodama Latvijā. Rezervāta teritorija, kas slēgta apmeklētājiem, aptver 19 tūkstoši hektāru sūnainu purvu. Pētnieki Teiču purvu raksturo, kā noslēpumiem pilnu dzīvu organismu, kas nerimtīgi aug un attīstās. Jaunie sūnu slāņi spiež uz vecajiem, un purvs, laikam ejot, plaisā. Plaisās pēdējo divu trīs tūkstošu gadu laikā izveidojušies 18 ezeri. Pētniekiem izdevies atrast iezīmes, kas raksturo šo neskarto ezeru unikālas ekoloģiskas īpašības. Tādējādi pētījuma rezultātiem būs praktisks pielietojums ūdens resursu apsaimniekošanas plānošanā un organizēšanā. 

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā Āfrikas cūku mēris Latvijā konstatēts desmit mežacūkām, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta publiskotā informācija. Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta četrām mežacūkām Krāslavas novadā.  Tāpat Āfrikas cūku mēris konstatēts trīs mežacūkām Alūksnes novadā, kā arī konstatēts vienai mežacūkai Jēkabpils novada Vīpes pagastā, vienai mežacūkai Madonas novada Liezēres pagastā un vienai mežacūkai Smiltenes novada Virešu pagastā.  Tādējādi mežacūku populācijā mēris šogad Latvijā konstatēts kopumā 263 mežacūkām 23 novadu 83 pagastos.

"Rīgas meži" atjaunos Cenas tīreļa purva laipu, tāpēc tā uz laiku būs slēgta. Uzņēmums paplašinās un atjaunos purva laipu aptuveni 800 metru garumā. Darbu laikā no nākamās nedēļas laipa būs slēgta. Tādēļ iedzīvotāji tiek aicināti izmantot citas "Rīgas mežu" piedāvātās atpūtas iespējas, tajā skaitā takas. 2020.gadā tika atjaunota laipas daļa no tās sākuma 565 metru garumā. Tad tika uzlaboti gan laipas stiprinājumi, gan tā tika paplašināta no 60 centimetriem līdz 80 centimetriem. Tāpat remonts tika veikts skatu torņa kāpnēm un stiprinājuma elementiem. Šogad uzņēmums darbus turpinās. Tiks paplašināta un uzlabota taka 784 m garumā līdz apļa sākumam. Atlikušajā takas daļā tiks izlīdzināti savērsušies posmi, nomainīti bojātie dēļi, atjaunoti tiltiņi un uzstādīti jauni informatīvo plakātu izvietošanas stendi.

Un vēl

Ķekavas novada zemju īpašniekus pašvaldība aicina pļaut latvāņus. Kā uzsver pašvaldības Sabiedrības informēšanas un mārketinga nodaļa, sākoties latvāņu ziedēšanas laikam, Reģionālā pašvaldības policija sākusi nekustamo īpašumu apsekošanu. Privātīpašniekiem vai valdītājiem, kuru īpašumos aug šis invazīvais augs, jāveic izplatības ierobežošanas pasākumi, pretējā gadījumā var tikt uzsākta administratīvā lieta. Par latvāņu augšanas neierobežošanu fiziskām personām draud naudas sods no 50 līdz tūkstoš 500 eiro, bet juridiskām personām no 300 līdz 3 tūkstoši eiro. Aizvadītajā gadā Ķekavas pašvaldības Administratīvā komisija izskatījusi 35 administratīvo pārkāpumu lietas un piemērojusi naudas sodus 9 tūkstoši eiro apmērā.

Atstājiet komentāru