2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 12.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 12.jūlijā

Radio1 Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

Jau iepriekš tika ziņots, ka SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” Atkritumu apsaimniekošanas daļas darbinieki vairākos atkritumu šķirošanas punktos Preiļos veica veco metāla konteineru nomaiņu uz jauniem plastmasas konteineriem, jo vecie bija kritiskā tehniskā un vizuālā stāvoklī. Jaunie konteineri ir vizuāli pievilcīgāki un ērtāki atkritumu iztukšošanai. SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” vērš iedzīvotāju uzmanību uz sekojošo – lai lietošanas laikā konteiners neradītu nepatīkamas smakas, nešķirotie sadzīves atkritumi pirms ievietošanas atkritumu konteineros, ir jāiesaiņo atkritumu maisā un tas jāaizsien, kā arī konteinera vāks ir jātur ciet. Jautājumu gadījumā, kas saistīti ar atkritumu apsaimniekošanu, aicina sazināties ar Atkritumu apsaimniekošanas daļu, kontaktinformācija: epasts - psatkritumi@preili.lv, tālrunis - 29420721.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija izvērtējusi un apstiprinājusi atkritumu apsaimniekošanas SIA “Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija” sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifu. No 1. augusta, jaunais tarifs ar dabas resursu nodokli, salīdzinot ar pagaidām spēkā esošo tarifu, būs par 63 % lielāks. Kā norāda regulators, viens no iemesliem, kas sekmējis izmaksu pieaugumu, ir kopējais cenu kāpums valstī, tāpēc ar spēkā esošo tarifu vairs nav iespējams nosegt faktiskās pakalpojuma sniegšanas izmaksas. Tāpat izmaksas ietekmējis arī tas, ka depozīta sistēmas darbība samazinājusi atkritumu poligonā pieņemto nešķiroto sadzīves atkritumu apjomu, kā arī šo atkritumu sastāvā ir mazāks otrreizējai pārstrādei atšķirojamo materiālu īpatsvars.

Šobrīd nešķiroto sadzīves atkritumu tarifs, kas tiek piemērots Latgales reģionā esošajiem atkritumu apsaimniekotājiem, kas ieved atkritumus atkritumu poligonā “Cinīši”, tajā skaitā SIA “PREIĻU SAIMNIEKS”, ir 70,86 eiro par tonnju, taču no 1. augusta tarifs būs 115,35 eiro bez PVN. Ņemot vērā  atkritumu apsaimniekošanas tarifa sadārdzinājumu Dienvidlatgales stappašvaldību organizācijā, mainīsies sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un izvešanas maksa arī SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” klientiem. Svarīgi atzīmēt, ka Preiļu novada iedzīvotājiem un uzņēmumiem šī maksa tiek palielināta tikai pamatojoties uz poligona pakalpojuma tarifa sadārdzinājumu, SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” izmaksu daļa netiek mainīta. Plašāka informācija pieejama SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” mājaslapā.

Turpinām aktualitātes

19. augustā no pulksten 8 rītā līdz vieniem dienā Preiļos, Raiņa bulvārī, 1. Maija ielā, Svētku laukumā un Paulāna ielā norisināsies Preiļu pilsētas svētku tirgus “Bezgalīgā mīlestībā. Preiļi 95”. Dalībai tirgū pieteikties tiek aicināti mājražotāji, amatnieki, zemnieki un dārzkopji, kā arī visi, kuri izdomājuši, radījuši un izaudzējuši paši savām rokām. Pieteikuma anketa ir pieejama Preiļu novada pašvaldības mājaslapā un tā ir jāaizpilda līdz 16. augustam. Jautājumu gadījumā lūdz sazināties ar vecāko komercdarbības speciālisti Ingūnu Bramani, zvanot uz tālruņa numuru 20610484 vai rakstot uz e-pasta adresi inguna.bramane@preili.lv.

Rosīgs un aktīvs darbs notiek pie pirmsskolas izglītības iestādes “Pasaciņa”, kur kopš pavasara tiek būvēti jauni rotaļu laukumi. Būvniecības process tuvojas noslēgumam un jau augusta sākumā mazie dārziņa apmeklētāji varēs novērtēt padarīto. Projekta mērķis ir nodrošināt atbilstošas higiēnas prasības pirmsskolas izglītības iestādē “Pasaciņa”, veicot rotaļu laukumu pārbūvi, veidojot piemērotu vidi bērnu āra aktivitātēm ilgtspējīgā periodā. Šī projekta laikā tiek veikta visas teritorijas labiekārtošana, trīs rotaļu zonu izveide, sporta laukuma izveide, ierīkots energoefektīvs apgaismojums. Ģenerāluzņēmējs un būvprojekta autors ir SIA “Fixman”, bet būvuzraudzību veic SIA “Marčuks”.

Un vēl

15. un 16. jūlijā Preiļu novadā norisināsies “Mājas kafejnīcu dienas”. Tas ir pasākums, kas aicina apmeklētājus uz konkrētu galamērķi, izbaudīt tā kulināro piedāvājumu, iepazīt tradīcijas un kultūru un vietējo kopienu caur ēdienu. Šogad piedalīsies 7 mājas kafejnīcas. Tiks pasniegti ne vien Latgalē tradicionāli pazīstami ēdieni kā mājas aknu pastēte, štovēti kāposti un aukstā biešu zupa, bet arī “Čedara” siera konfektes ar Beļģu šokolādi, “Čili kon karne”. 

15. jūlijā darbosies: Kafejnīca “Zaķumuiža” no pulksten 11. līdz 20.; Burgernīca “Plivdas & draugi” no pulksten 11. līdz 15.; Kafejnīca “Pie senās klēts” no pulksten 11. līdz 18.; Kafejnīca “Skolas pagalmā” no pulksten 11. līdz 18.

15. un 16. jūlijā darbosies: Kafejnīca “Kāzu lustes Jašas krastā” pulksten 13.; Kafejnīca “Pie ezera” Aglonas Cakulos no pulksten 11. līdz 19.; Terase “Pampūkas” no pulksten 11. līdz 21. Sīkāka informācija un pasākuma afiša pieejama Preiļu novada pašvaldības mājaslapā.

Atstājiet komentāru