2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 13.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 13.jūlijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Līvānu novadā tiks īstenotas piecas Mazo grantu projektu konkursā iesniegtās idejas. Atbalstīts biedrības  "Atbalsts Līvānu novada bērniem" projekts "Robotika". Projektu dievnama pirts telpas ierīkošanai, krāsns uzstādīšanai, pieliekamā un pagraba ierīkošanai vecticībnieku baznīcā Rudzātu pagasta Mālkalnā iesniegusi biedrība "Pomorje". Iniciatīvas grupa "Roku rokā visi kopā" iesniegusi projektu "Svaigā gaisā domas raisās" bērnu spēļu namiņa un smilšukastes uzstādīšana Rožupē. Iniciatīvas grupa "Līvānu katoļu draudzes aktīvisti" iesnieguši projektu Līvānu katoļu baznīcas dārza teritorijas labiekārtošanai. Iniciatīvas grupas "Radoši Rudzātiem" projektā plānots atjaunot satikšanās telpu - "Mednieku istaba". Plašāk par projektu aktivitātēm un piešķirtā finansējuma apjomu, lasiet Līvānu novada pašvaldības mājaslapā.

Zviedrijas uzņēmējs plāno būvēt dzīvojamos namus Ogres novadā. Ogres novada Ikšķilē, kopš pagājušā gada septembra darbojas saliekamo dzelzsbetona paneļu ražotne, kuru izveidojis viens no lielākajiem privātajiem Zviedrijas komercīpašumu attīstītājiem "Kilenkrysset AB". Uzņēmums šajā ražotnē investējis vairākus miljonus eiro, radītas 40 jaunas darba vietas. Maijā līdzās esošajai ražotnei sākta jaunas rūpnīcas būvniecība. Šajā vietā pamazām tiek attīstīta ideja par Skandināvijas industriālā parka izveidi. Līdztekus investīcijām ražošanas attīstībai Ogres novadā Zviedrijas uzņēmējs plāno attīstīt arī mājokļu būvniecību.

Latvijas Kara muzeja filiālē, Liepājas Karostā, apmeklētājiem ir aplūkojams Ukrainas bruņoto spēku iznīcināts Krievijas okupantu tanks "T-72B", kas jau iepriekš ticis izvietots arī citās Latvijas pilsētās. Tanku 2022.gada 31.martā cīņas laikā iznīcināja Ukrainas aizstāvji Bučas apgabalā. Ukrainas bruņotajiem spēkiem izdevās tanku neitralizēt, izmantojot kumulatīvo lādiņu, trāpot tanka munīcijas nodalījumam, kas izraisīja sprādzienu un spēcīgu ugunsgrēku. Interesenti ir aicināti apmeklēt Liepājas krasta artilērijas bateriju Nr.2 katru nedēļu no trešdienas līdz svētdienai. Apmeklētāji baterijas Nr.2 teritorijā tiek ielaisti tikai gidu pavadībā.

Jau ziņots, ka no 2022.gada jūnija Liepājā ir apskatāma jauna Latvijas Kara muzeja vēstures ekspozīcija "Liepājas krasta artilērijas baterijā Nr.2", kas darbojas kā muzeja filiāle. Ekspozīcija ir ierīkota 19.gadsimta beigās uzbūvētajā krasta artilērijas baterijā Nr.2, kas Karostas daudzo objektu vidū joprojām ir noslēpumainākā vieta Liepājā.

Turpinām ziņas

Atjaunojot vēsturisko pastmarku sēriju "Latvijas nacionālie parki", VAS "Latvijas pasts" piektdien, 14.jūlijā, izdos īpašu pastmarku jaunākajam nacionālajam parkam Latvijā - "Rāznas Nacionālais parks". Pastmarkas dizainu miniatūras gleznas formā veidojis Latvijas Mākslas akadēmijas profesors un bijušais rektors Aleksejs Naumovs. Jaunās pastmarkas nominālvērtība ir 1,65 eiro, un tā paredzēta sūtījumu apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu Latvijas teritorijā, savukārt pastmarkas tirāža sasniedz 50 tūkstoši eksemplāru. Līdz ar pastmarku tiks izdota arī speciāla aploksne 500 eksemplāru tirāžā.

Kā zināms, Rāznas Nacionālais dabas parks ir viena no Latvijas jaunākajām un lielākajām īpaši aizsargājamām teritorijām. Tas iekļauts Eiropas Savienības īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklā - "Natura 2000", kā arī starptautiski putniem nozīmīgo vietu sarakstā. Rāznas Nacionālais parks jau vairāk nekā 15 gadus sargā Latgalei raksturīgo kultūrainavisko vidi un dabas vērtības.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā eksponēts viens no senāk datētajiem arheoloģiskajiem atradumiem Lietuvā - raga cirvis. Tas ir muzejā skatāmās Lietuvas Nacionālā muzeja izstādes "Lingbi cirvis: 13 tūkstošu gadu garantija" eksponāts. Izstādi papildina interaktīvi materiāli par šī arheoloģiskā atraduma izcelsmi un nozīmi Baltijas reģiona vēstures pētniecībā. Raga cirvis tika uziets pavisam nejauši Biržu rajona Parupes ciemā, netālu no Lietuvas robežas ar Latviju. Cirvi atrada 2014.gadā, apstrādājot lauksaimniecības zemi Viļus Veckūna viensētā. Atradējiem rags likās gana iespaidīgs, tāpēc to atdeva zemes īpašniekam. Vēlāk pie Viļus Veckūna viesojās draugs no Vācijas, kurš, redzot unikālo kaula izstrādājumu, atcerējās, ka līdzīgu eksponātu redzējis Vācijas muzejā. Īpašnieks raga cirvi nodeva speciālistiem, kuri veica izpēti un noskaidroja, ka cirvis ir 13 tūkstošus gadus vecs. Pēc izpētes cirvis atgriezās pie Viļus Veckūna, kurš to nodeva Lietuvas Nacionālā muzeja krājumā.

Un vēl

Sestdien, 15.jūlijā, vakarā notiks Alūksnes Muižas parka svētki "Daba runā uz cilvēku. Pārmaiņas". Svētki tiek rīkoti, lai "apliecinātu, ka baronu fon Fītinghofu veidotais parks kopā ar Alūksnes Jauno pili ir cilvēka fizisko, garīgo un emocionālo spēju atjaunošanas vieta, kur izzināt dažādu mākslas stilu mazās arhitektūras formas, baudīt dendroloģisko bagātību, vērot ainavisko reljefu. Sestdien pulksten sešos vakarā Alūksnes novada muzeja gidi aicinās uz izglītojošu ekskursiju Alūksnes Jaunajā pilī - Alūksnes novada muzejā un Muižas parkā, kā arī rosinās piedalīties erudīcijas spēlē "Fītinghofu zelta dzīsla Alūksnē". Vakarā gaitā paredzēti dažādi pasākumi, bet  līdz ar tumsas iestāšanos Alūksnes Muižas parkā norisināsies gaismas spēles.

Atstājiet komentāru