2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 17.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 17.jūlijā

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pļaviņās no 1.septembra siltumenerģijas tarifu plānots samazināt par 17,51% - no 98,62 līdz 81,35 eiro par megavatstundu, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētais paziņojums. Šis tarifs ir plānots līdz 2024.gada 31.oktobrim. Noteiktā tarifa izmaiņas pret spēkā esošo tarifu ir saistītas ar kurināmā izmaksu samazināšanos.Jau vēstīts, ka SIA "Pļaviņu komunālie pakalpojumi" piešķirta atļauja pašai atbilstoši Siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu kurināmā cenu izmaiņu gadījumā. Kompānija "Pļaviņu komunālie pakalpojumi" 2022.gadā strādāja ar 999 tūkstoši 741 eiro apgrozījumu un 5 tūkstoši 76 eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmums pieder Aizkraukles novada pašvaldībai.

Arī Aizkrauklē maksa par siltumu no 1.septembra būs par 5,98% zemāka, teikts SIA "Aizkraukles siltums" paziņojumā oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Patlaban Aizkraukles pilsētā un pagastā apkurei piemēro tarifu 72,06 eiro par megavatstundu, bet no 1.septembra tas būs par 5,98% mazāks jeb 67,75 eiro par megavatstundu. Noteiktā tarifa izmaiņas pret spēkā esošo tarifu ir saistītas ar dabasgāzes cenas samazinājumu. "Firmas.lv" dati liecina, ka "Aizkraukles siltums" pieder Aizkraukles novada pašvaldībai. 2022.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 3,249 miljoni eiro, bet peļņa - 104 tūkstoši 654 eiro. 

Vēl vienā mājas cūku novietnē Madonas novada Cesvaines pagastā konstatēts Āfrikas cūku mēra uzliesmojums, turklāt ir aizdomas par vēl vienu mēra uzliesmojumu Krāslavas pusē. Novietne ar sešām cūkām Cesvaines pagastā atrodas aizsardzības zonā, kas piektdien, 14.jūlijā tika noteikta šajā pašā pagastā ap citu Āfrikas cūku mēra skartu novietni ar 44 cūkām. PVD abās slimības skartajās novietnēs Cesvaines pagastā veic slimības apkarošanas un ierobežošanas pasākumus un epidemioloģisko izmeklēšanu. Lai likvidētu uzliesmojuma perēkli un nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, visas novietnēs esošās cūkas tiks likvidētas.

Kā ziņots, šogad Āfrikas cūku mēris konstatēts 301 mežacūkai 23 Latvijas novados. Sevišķi uzmanīgiem jābūt arī Augšdaugavas, Jēkabpils, Madonas, Preiļu, un Varakļānu novadu mājas cūku turētājiem, jo šajās teritorijās ir konstatēts vislielākais meža cūku inficēšanas gadījumu skaits.

Turpinām ziņas

Naktī uz sestdienu Preiļu novada Preiļu pagastā degusi saimniecības ēka un kūts, kurā bija govis, vistas un truši. Ugunsdzēsējiem no liesmām izdevās izglābt 13 govis un teļus, desmit vistas un desmit trušus, kā arī nosargāt blakus esošo dzīvojamo māju. Degšanas kopējā platība bija 270 kvadrātmetri. Darbu notikuma vietā ugunsdzēsēji pabeidza sestdien no rīta pulksten 7.30.

Savukārt naktī uz svētdienu Līvānos degusi saimniecības ēka un malkas šķūnis. VUGD ap pulksten pustrijiem naktī saņēmis izsaukumu uz Draudzības ielu, Līvānos, kur saimniecības ēkā bija izcēlies ugunsgrēks un liesmas strauji izplatījās uz blakus esošajām ēkām. Dega saimniecības ēka ar tajā izbūvētu pirti 130 kvadrātmetru platībā un malkas šķūnis 15 m2 platībā. Ugunsdzēsējiem pulksten četros no rīta izdevās ierobežot liesmu izplatīšanos. Karstuma ietekmē vairākām blakus esošajām ēkām deformējās apšuvums. No blakus esošās dzīvojamās mājas evakuēts viens cilvēks. 
Konstrukciju jaukšanas un dzēšanas darbi turpinājās arī svētdien dienā.

Un vēl

Jau pēc mēneša vairāki tūkstoši katoļticīgo dosies uz Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem Aglonā. Līdz tam gan bazilikā, gan Preiļu novada pašvaldībā rit dažādi sagatavošanās darbi un tiek gaidītas pirmās svētceļnieku grupas. Aglonā gatavošanās Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem sākas gandrīz gadu iepriekš, bet lielākie darbi tieši tagad – mēnesi pirms tiem. Šajā reizē specifiski ierobežojumi pasākumu norisē nav gaidāmi un iecerēts, ka lielākā daļa dievkalpojumu notiks ārā pie bazilikas un, kā ierasti, būs veltīti gan lūgšanām par slimniekiem, gan ģimeniskām vērtībām.

Paredzēts, ka ārpus bazilikas teritorijas notiks arī tirdzniecība, šobrīd tai pieteikušies aptuveni 20 uzņēmēji. Tāpat arī pašvaldība saglabājusi pagājušā gada transporta kustības shēmu. No 13. augusta vakara līdz 15. augustam tranzīta un visa smagā transporta plūsma tiks novirzīta prom no Aglonas. Tiks uzstādītas arī papildu ceļazīmes, kas regulēs satiksmi. Valdība pērn svētku organizēšanai piešķīra aptuveni 200 tūkstoši eiro, līdzīgi varētu būt arī šogad. Svētku laikā tiks domāts arī par cita veida drošību. Šogad iedzīvotājiem lūgts būt videi draudzīgākiem un sveces ievietot papīra trauciņos. Pirmie svētceļnieki Aglonā ienāks jau 11. augustā. Svētkiem tuvojoties, organizatoru mājaslapās, kā arī medijos būs publicēta plašāka pasākumu programma, informācija par pasažieru pārvadājumu iespējām un transporta kustības shēmām.

Atstājiet komentāru