2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 18.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 18.jūlijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Šonedēļ sākas balsošana par vērtīgākajiem dabas kapitāla objektiem trīs pašvaldībās - Madonā, Kuldīgā un Cēsīs. Šis process ir daļa no Latvijas Dabas fonda īstenotā projekta "Dabas kapitāls mūsu ikdienā", kura mērķis ir veidot izpratni par dabas vērtībām caur dabas kapitāla jēdzienu. Jau notikušas tikšanās ar vietējiem iedzīvotājiem, izglītojošas lekcijas un dabas kapitāla objektu apspriešana, bet tagad iedzīvotāji aicināti izvēlēties piecus objektus katrā pašvaldībā, kas vēlāk taps par dabas kapitāla maršrutu. Balsošana notiks gan tiešsaistē, gan klātienes pasākumos katrā no pilsētām. 

Madonā izvēlētie dabas kapitāla objekti ir Smeceres sils, Kāla ezers, Mīlestības graviņa, kā arī Madonas reljefs, kas ir pamats gan lielākai dabas daudzveidībai, gan arī paver plašas iespējas vizuāli un funkcionāli pievilcīgai pilsētvides veidošanai.  Cēsu iedzīvotāju izvirzīto dabas kapitāla objektu vidū ir Ruckas parks, Cēsu pils parks ar dīķi, Rūcamavots un Gaujas vecupe. Savukārt kuldīdzniekiem būs jābalso par tādiem objektiem kā Alekšupīte, Ventas rumba, kā arī, par veco Kuldīgas dzelzceļu, kurš ir gan pastaigu vieta, gan putnu vērošanas teritorija.

Vaidavā sākusies nometne militāro misiju veterānu bērniem "Mazais Namejs 2023", kuru pēc fonda "Namejs" aicinājuma organizē skauti un gaidas. Tradīcija tika aizsākta 2018.gadā. Pasākuma mērķis ir dot iespēju veterānu bērniem jēgpilni un aktīvi pavadīt brīvo laiku. 80 nometnes dalībnieki piecu dienu nometnē kopā ar skautiem un gaidām praktizēs āra dzīves prasmes, gūs jaunus draugus, attīstīs patstāvību, radošumu, pielāgoties dažādiem apstākļiem, spēju strādāt komandā un apgūst personisko neatkarību. Dalībnieki dosies arī pārgājienā apkārt Vaidavas ezeram. Savukārt šodien jaunieši apmeklēs Ādažu militāro bāzi, tuvāk iepazīs savu vecāku ikdienu gaitas, piedalīsies arī NATO vienības organizētās izzinošās nodarbībās un paraugdemonstrējumos.

AS "Valmieras stikla šķiedra" investējusi 15 miljonus eiro vēl vienas augsta silīcija oksīda satura stikla kausēšanas krāsns būvniecībā. Jaunās krāsns sildīšana sākta piektdien, 14.jūlijā. Tā darbosies līdztekus divām esošajām e-stikla un vēl vienai augsta silīcija oksīda satura stikla kausēšanas krāsnij. Jaunā krāsns tiek sagatavota stikla šķiedras ražošanas sākšanai, un augusta sākumā tā varētu nodrošināt eksporta produktus.

Turpinām ziņas

Šodien pēcpusdienš Baložos, Ķekavas novadā, tiks svinīgi atklāta Ķekavas novadā lielākā saules elektrostacija. SIA "Baložu komunālā saimniecība" uzbūvējusi un nodevusi ekspluatācijā šobrīd lielāko saules elektrostaciju Ķekavas novadā. Saules bateriju parks izvietots Baložu pilsētas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu teritorijā. Elektrostacija sākusi darbu jūlija pirmajā nedēļā. Projekta ideja un realizācija tika sākta 2022.gada nogalē, kad elektrības cenas sasniedza augstāko līmeni. 

Kuldīgā, Skrundas ielā 14, konstatēts un reģistrēts dižkoks - Eiropas dižskabārdis. Par to pašvaldību informējusi Dabas aizsardzības pārvalde, uzslavējot pašvaldību par saudzīgu un dabai draudzīgu saimniekošanu. Eiropas stumbra apkārtmērs 1,3 metru augstumā ir sasniedzis 3,92 metrus, tāpēc tas atzīstams par dižkoku. Eiropas dižskābardis par īpaši aizsargājamu koku kļūst, sasniedzot vismaz 3,8 metru apkārtmēru 1,3 m augstumā. Atpazīstamības nolūkā dižkokiem piestiprina informatīvu zīmi "Ozollapu" jeb dižkoka statusa apliecinājumu. Arī Kuldīgā dižkoks šādu zīmi jau ir saņēmis, un tas ir reģistrēts Latvijas dižkoku reģistrā.  

Un vēl

Liepājas Latviešu biedrības nama foajē no 20. līdz 22.jūlijam bez maksas būs skatāma liliju izstāde un mākslinieces Ingas Jurānes ziedu gleznu ekspresizstāde. Savukārt 20.jūlijā Liepājas Latviešu biedrības nama galerijā interesenti varēs noklausīties izglītojošo lekciju "Augstās dobes", kuru vadīs Gramzdas "Ēdenes dārza" īpašnieks, diplomēts agronoms Māris Narvils. Pēc lekcijas sadarbībā ar radošo darbnīcu "LaLu" darbosies meistarklase, kurā būs iespēja pagatavot īpašos liliju ziedus. Šogad liliju izstādē piedāvās biedrības kolekcionāru, selekcionāru un audzētāju dažādu šķirņu, krāsu un formu ziedus. Izstādē būs skatāmas arī lilijas no Salaspils botāniskā dārza kolekcijas. Tāpat savas kolekcijas ziedu eksemplārus izstādei vedīs liliju audzētāja Inguna Vālodze no Aizputes un vairākkārtēja izstāžu dalībniece Maruta Audare no Liepājas

Atstājiet komentāru