2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 20.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 20.jūlijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Šodien pulksten astoņos vakarā norisināsies šī gada “Daugavas pārpeldēšanas festivāls”, ko rīko biedrība “Daugavas abi krasti” sadarbībā ar kuģīti “Balta kaza”. Daugavas pārpeldēšanas maršruts kā iepriekš — no Jaunjelgavas piestātnes līdz Klidziņas piestātnei un atpakaļ, kas ir apmēram 800 metru. Organizatori aicina peldētājus piedalīties, apzinoties savas spējas veikt šo attālumu. Reģistrācija un iesildīšanās paredzēta stundu pirms peldējuma sākuma.

Lipkes memoriāls Subates pilsētas bibliotēkā 24.jūlijā pulksten 12 godinās ebreju glābējus. Subates pilsētas bibliotēkā ar goda zīmi "Sudraba pagale" cildinās to Prodes pagasta iedzīvotāju piemiņu, kuri nacistu okupācijas gados no nāves paglāba ebreju izcelsmes ārsta Benjamina Landas un viņa sievas Hannas dzīvību. Pasākumā piedalīsies ebreju glābēju - Baložu-Kaniņu dzimtas un Alberta Krievāna - pēcteči.

Šī gada pirmajos divos ceturkšņos pēc vairākiem ārzemēs pavadītiem gadiem uz dzīvi Vidzemē no ārvalstīm pārcēlušās 68 ģimenes jeb 179 cilvēki. 31 ģimene izmantojusi Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) remigrācijas koordinatora sniegto atbalstu. Laikā no janvāra līdz jūnijam VPR remigrācijas koordinatore Inga Madžule ir sagatavojusi informatīvos piedāvājumus 180 ģimenēm jeb 400 cilvēkiem, kuri interesējas par atgriešanos Latvijā un pastāvīgu dzīvi Vidzemē. Aktuālākie jautājumi, kurus koordinatoram uzdod remigranti, ir par izglītības iespējām bērniem bērnudārzā un skolā. Jau ierasti lielāka interese par pārcelšanos ir vasaras mēnešos, jo nereti viens no iemesliem, kāpēc atgriežas dzimtenē, ir vēlme, lai bērni sāk skolas un bērnudārza gaitas Latvijā. Agrāk viens no visvairāk interesējošajiem jautājumiem - bija mājoklis. Pašlaik remigranti savas sākotnējās mājvietas atrod pie vecākiem vai radiniekiem. Daudzus gadus nemainīgi aktuāli ir jautājumi par nodarbinātību.

Turpinām ziņas

Hanzas pilsēta Limbaži šajā gadā svin 800. dzimšanas dienu, pilsētā svētki tiek svinēti gada garumā, katru mēnesi dzīvojot īpašās sajūtās "Limbaži ir". Augusts ir svētku nedēļas mēnesis, no 29. jūlija līdz 6. augustam pilsēta iekrāsosies svētku krāsās, svinēt kopā ar limbažniekiem aicināts ikviens pilsētas viesis. Svētku kulminācijas nedēļa tiks atklāta 29. jūlijā, kad Limbažu estrādē muzicēs grupa "Skyforger" un vietējā folkloras kopa "Delve". Visu svētku nedēļu Limbažu Lielezerā ikviens ir aicināts doties ekskursijā ar īpašo 800 jubilejas gada kuģīti. Savukārt 3. augustā notiks Kaspara Zemīša un Daumanta Kalniņa koncerts Burnieku kvartālā, bet 4. augustā varēs doties tradicionālajā svētku gājienā, kurā ierasti piedalās pašvaldības iestādes, uzņēmumi un iedzīvotāji.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Ventspils slimnīcas Uzņemšanas nodaļas māsa Kristīne Ķīce-Lagzdiņa pagājušajā svētdienā kādam pacientam noņēmusi 19 ērces. Viņa norāda, ka šis gadījums liek atgādināt par piesardzību, dodoties dabā, un vakcināciju pret ērču encefalītu. Ērces mēdz būt tik sīkas, ka ar neapbruņotu aci vai pašam tās var būt grūti saskatīt. Konkrētajam pacientam ar tuvinieku palīdzību bija izdevies konstatēt un atzīmēt 17 piesūkušās ērces, bet vēl divas atrastas un izņemtas, ierodoties slimnīcas Uzņemšanas nodaļā. Pacients ilgu laiku bija pavadījis mežā - bez iespējas pārbaudīt, vai kāda ērce nerāpo pa apģērbu vai ķermeni, un ērces konstatētas tikai atgriežoties mājās. 

Mediķi atgādina, lai izvairītos no ērču piesūkšanās, atrodoties brīvā dabā, vajadzētu tērpties gaišā, slīdošā un noslēgtā apģērbā, samazinot ērces iespēju nokļūt saskarsmē ar ādu, piemēram, liekot bikšu galus zeķēs, valkājot piegulošas apkaklītes. Gaišs apģērbs palīdz arī laikus pamanīt ērci pirms tās piesūkšanās. Vēlams apģērbu apstrādāt ar kukaiņu un ērču repelentu, kā arī veikt regulāras ādas un mājdzīvnieku pārbaudes pēc atrašanās brīvā dabā.

Un vēl

30. jūlijā jau 20. reizi Āraišu vējdzirnavās notiks tradicionālā Maizes diena. Dabas aizsardzības pārvaldes rīkotais pasākums sāksies no pulksten 12. Svētkos būs pieejama jaunizcepta maize, varēs iepazīt maizes cepējus un Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībnieces un nogaršot viņu radīto produkciju. "Kukulīšu takas" vadīs radošo darbnīcu par maizes ceļu no labības tīruma līdz graudiem un gatavai maizei. Maizes dienā uzstāsies folkloras grupas un varēs vērot Krāslavas novada zirgu sētas "Klajumi" zirgu dejas. Labvēlīgos laikapstākļos tiks darbināti arī dzirnavu spārni.

Atstājiet komentāru