2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 21.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 21.jūlijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs 13.jūlijā kādā kriminālprocesā veicis kratīšanu Siguldas novada domē, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Siguldas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Zane Leimane apstiprina, ka KNAB pašvaldības telpās ir veicis procesuālās darbības. Viņa norādīja, ka plašāku informāciju par KNAB procesuālajām darbībām pašvaldība nav tiesīga sniegt. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka kriminālprocesā iesaistīts viens no domes deputātiem un kāds uzņēmējs. Patlaban divām kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību. Nevienai personai šajā kriminālprocesā nav piemēroti drošības līdzekļi. KNAB plašāku informāciju par kriminālprocesu patlaban nevarot sniegt. Savukārt pēc Latvijas Televīzijas rīcībā esošās informācijas, KNAB sācis kriminālprocesu par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu, kas saistīta ar pašvaldības Īpašumu pārvaldības nodaļas un Vides pārvaldības nodaļas organizētajiem apzaļumošanas darbiem novadā.

Ogres novada būvvalde atteikusi izdot būvatļauju telekomunikāciju sakaru torņa būvniecībai Stirnu ielā 8, Ogrē. Šādu lēmumu būvvalde pieņēmusi, apkopojot publiskās apspriešanas rezultātus un ņemot vērā būvniecības normatīvo aktu prasības. Iedzīvotāji iebilst, ka telekomunikāciju tornis var būtiski ietekmēt tā ietekmes zonā esošo nekustamo īpašumu vērtību vai pat padarīt īpašumus nepārdodamus. Iedzīvotāji sabiedriskajā apspriešanā norāda arī uz to, ka nav tiešu pierādījumu, kas balstīti uz pētījumiem, ka ilgstoša elektromagnētiskā starojuma ietekme nerada kaitējumu veselībai vai pat dzīvībai. Tāpat iedzīvotāji pauda bažas, ka tik augsts tornis rada bīstamību, jo grunts zem plānotās būvniecības vietas ir ar augstu gruntsūdens līmeni. Pašvaldība ir gatava piedāvāt citu piemērotu pašvaldībai piederoša zemes gabala ilgtermiņa nomu telekomunikāciju sakaru torņa izbūvei.

Savukārt Bauskas novadā dzīvojošie ir satraukušies par Lietuvā iecerēta liela vēja parka būvi pie Skaistkalnes karsta kriteņu zonas, Latvijas Radio stāstīja reģionālā laikraksta "Bauskas Dzīve" galvenā redaktore Anita Rozentāle. Tikmēr vēja parka projekta attīstītājs sola ievērot visas ar ietekmes uz vidi novērtēšanu saistītās procedūras. Pēc viņas teiktā, Lietuvā iecerēts gigantisks vēja parks, kāda nav nedz Latvijā, nedz tiešā tās tuvumā. To iecerēts būvēt tikai 2,7 kilometru attālumā no Skaistkalnes ciema centra un 1,2 kilometru attālumā no Skaistkalnes karsta kriteņu zonas Skaistkalnes pagasta teritorijā. Arī Lietuvā vietā, kur iecerēts būvēt šo vēja parku, ir karsta kriteņu zona. Rozentāle zināja stāstīt, ka vēja parkā iecerētas 35 turbīnas, kur katras augstums plānots līdz 270 metriem, bet jauda līdz 7,5 megavatiem. Vides speciālisti laikrakstam atzinuši: tā kā tik vērienīga vēja parka Latvijas tuvumā nav, iespējamo problēmu loks nav zināms un aptverts un jārēķinās ar nezināmo. 

Turpinām ziņas

Ventspils Amatu mājā skatāma tradicionālo Kurzemes galvassegu izstāde - kurzemnieču vainagi, kaspīnes, sievu cepures, kā arī mūsdienu interpretācijā radītas galvassegas. Izstādi "Kurzemes galvassegas" veidojušas tautas lietišķās mākslas studijas "Liepava" dalībnieces, apskatei piedāvājot aptuveni 100 darbus - no tiem 20 ir sieviešu etnogrāfiskās cepures, 40 vainagi un kaspīnes jeb matauklas. Izstādē piedalās astoņas liepavietes ar Kurzemes etnogrāfisko kreklu un cimdu rakstu studijām un mūsdienu galvassegu interpretācijām. Mūsdienās nodarbošanās, kas saistīta ar savas identitātes apzināšanu un saglabāšanu, kļūst arvien populārāka - studijā "Liepava", kas dibināta 1953.gadā, to tur godā 56 dalībnieki. Ikdienā liepavietes darina košus Kurzemes cimdus un zeķes, segas, brunču audumus, Kurzemes lielos lakatus, dreļļus, grezni tamborētus un adītus galdautus. Galvasrotas Amatu mājā būs skatāmas līdz augusta beigām.

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" jau ceturto reizi mēģina izsolē pārdot Gulbenes novada Lejasciema pagastā esošo Mālmuižas pili. Šoreiz to piedāvā iegādāties ar 48 tūkstoši 480 eiro sākumcenu, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis". Mālmuižas pils sastāv no zemes vienības 9,88 hektāru platībā un septiņām būvēm. Nekustamā īpašuma "Mālmuiža" kadastrālā vērtība 2021.gada 1.janvārī bija 21 tūkstotis 348 eiro. Jau vēstīts, ka izsolē aprīlī Mālmuižas pils sākumcena bija noteikta 80 tūkstoši 800 eiro, jūnijā - 72 tūkstoši 720 eiro, bet jūlijā - 64 tūkstoši 640 eiro. Visās trijās izsolēs īpašumam nepieteicās neviens pretendents.

Un vēl

Lai pasargātu mežu no egļu astoņzobu mizgrauža masveida izplatības, SIA "Rīgas meži" veiks sanitāro cirti Tīnūžu pagastā. Meža ciršanu plānots sākt augustā un tā notiks meža masīvā Egļu un Kadiķu ielu stūrī. Šajā meža masīvā konstatēti būtiski mizgrauža bojājumi. Nākamajā pavasarī mežaudzi plānots atjaunot, iestādot priedes. Ņemot vērā, ka meža masīva tuvumā ir dzīvojamais rajons un šajā apkārtnē ir cilvēku un transporta plūsma, uzņēmums aicina iedzīvotājus mežizstrādes laikā būt piesardzīgiem, kā arī rēķināties par iespējamiem īslaicīgiem pārvietošanās ierobežojumiem.

Atstājiet komentāru