2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 24.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 24.jūlijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Nav skaidrs, vai atbildīgajiem dienestiem ir izdevies apturēt neattīrītu notekūdeņu noplūšanu Baltijas jūrā no Liepājas attīrīšanas iekārtām. Kā vēstīts, svētdienas pievakarē Liepājā sabrukusi notekūdeņu attīrīšanas iekārtu pirmsattīrīšanas rezervuāra siena, radot daļas neattīrītu kanalizācijas ūdeņu noplūdi jūrā. Liepājas mērs Gunārs Ansiņš šorīt Latvijas Televīzijā tā arī neatbildēja uz žurnālista jautājumu, vai noplūde ir apturēta. Vienlaikus gan viņš aicināja liepājniekus "mazāk patērēt ūdeni pēc būtības, jo katrs kubikmetrs iziet Baltijas jūrā". Ansiņš atkārtoti aicināja iedzīvotājus tuvāko dienu laikā izvairīties no peldēšanās Liepājas apkārtnē, īpaši Dienvidkurzemes novada Medzes pagastā, jo straumes virzās uz turieni.

Šodien norisināsies Ventspils Augstskolas rīkotā "Nakts uzņemšana studijās", kad dokumentus klātienē būs iespējams iesniegt līdz pulksten 22, lai ikviens studētgribētājs paspētu iesniegt dokumentus un lai dokumentu iesniegšana klātienē būtu iespējama arī ārpus klasiskā darba laika. Pieteikties studijām pamatlīmeņa studiju programmās iespējams arī vienotajā uzņemšanas sistēmā latvija.lv, bet maģistra un doktora studijām, sūtot pieteikumu uz e-pastu "studijas@venta.lv". Pieteikumu var iesniegt arī klātienē kādā no vienotajiem uzņemšanas punktiem. Kā norāda Ventspils Augstskolas pārstāvji, pieteikšanās pirmais periods noritējis sekmīgi un topošie studenti turpina iesniegt savus pieteikumus studijām. Līdz šim aktivitāte bijusi nedaudz augstāka kā iepriekšējos gados.

Būtiskākie jauni egļu astoņzobu mizgraužu bojājumi fiksēti Gulbenes, Žīguru un Rēzeknes apkaimēs. Augsta bojājuma pakāpe saglabājas arī vietās, kurās tā bija novērojama iepriekšējos gados — Lubānas mitrājā un Gaujas Nacionālā parka teritorijā, īpaši Cēsu, Līgatnes un Siguldas apkārtnēs. No jauna ievērojami postījumi fiksēti arī Pierīgā un Dienvidkurzemes novadā. Egļu astoņzobu mizgrauža izplatība turpinās, un to lidošanas intensitāte ir atkarīga gan no teritorijas, gan no laika apstākļiem, kas šogad ir izteikti mainīgi. 

Turpinām ziņas

Dobeles pils pagalmā 2. septembrī notiks desmitie Dobeles pils svētki. Atzīmējot atjaunotās pils trešās sezonas sākumu, svētku moto šogad būs "Dailes ieskauti". Dobeles pils apmeklētājiem šajā dienā būs atvērta no desmitiem līdz pieciem pēcpusdienā. Savukārt pēc tam paredzēts koncerts, kurā uzstāsies Linda Leen. Visas dienas garumā Dobeles pilskalnā un tā apkārtējā teritorijā būs iespēja doties pastaigā ar vairākiem kontrolpunktiem, kuros izvietotas senas Dobeles pils un pilskalna fotogrāfijas precīzajās to uzņemšanas lokācijās. Savukārt vakarā plānotas dejas kopā ar "Bad Habits".

Dienvidlatgalē, Dagdas apkārtnes mežos, atrastā Latvijā ļoti reti sastopama sēne - ēnainā jumtene. Sēni, veicot ikdienas pienākumus, atradis Latvijas valsts meža vecākais vides eksperts Gaidis Grandāns. Uzņēmumā atzīmē, ka Latvijā patlaban zināmas nedaudz vairāk kā 20 ēnainās jumtenes sugas atradnes, un šis ir pirmais zināmais sugas novērojums Latgalē. Sēne iekļauta Latvijā īpaši aizsargājamu sugu sarakstā. Ēnainā jumtene ir neliela izmēra cepurīšu sēņu suga. Tās cepurītes diametrs variē no trīs līdz sešiem centimetriem. Sēne sastopama lapkoku, pārsvarā ozolu, kritalās. Retos gadījumos suga konstatēta arī uz mirušas skujkoku koksnes. 

Mazūdens un sausuma ietekmē Iecavas upē savairojušās aļģes, konstatējis Valsts vides dienests. Dienests šonedēļ saņēmis vairākus satrauktu Iecavas iedzīvotāju ziņojumus, kuri ir nobažījušies par iespējamu Iecavas upes piesārņojumu. Pēc ūdens analīžu veikšanas secināms, ka mazūdens un sausuma perioda ietekmē ir savairojušās aļģes. Vienlaikus neseno lietavu ietekmē aļģes ir savēlušās tādos kā kunkuļos. Ņemot vērā, ka ūdens līmenis upē ir kritiski zems, sākušies rūgšanas procesi.  Apsekojot upi, izmantojot multiparametrus, konstatēts, ka ūdens nav piesārņots ar ķīmiskām vielām, pārbaudes laikā upē esošajiem dzīvajiem organismiem, tajā skaitā zivīm un vēžiem, kaitējums nav konstatēts. Skābekļa līmenis un ūdens elektrovadītspēja atbilst normai. Vienlaikus vides dienests turpinās cēloņu izpēti, tajā skaitā darbu ar blakus upei esošo komersantu.

Un vēl

Sestdien, 9.septembrī, notiks ikgadējais Zaubes savvaļas kulinārais festivals. Šogad festivāls pārcelts no jūlija uz rudens sākumu, lai izmantotu bagātīgās rudens veltes. Rudens garšas parādīsies gan piedāvātajos ēdienos, meistarklasēs, gan arī praktiķu padomos, kā pārtiku sagatavot ziemai. Ar savām zināšanām savvaļas ēdiena gatavošanas meistarklasēs dalīsies pazīstamie pavāri Ingmārs Ladigs un Renārs Purmalis, savas prasmes demonstrēs Vineta Cipe un Sandra Matule no raidījuma "Īstas latvju saimnieces". Savā ēdiena gatavošanas pieredzē dalīsies Zaubes mednieku un makšķernieku kolektīvs. Veselīga dzīves veida eksperti dalīsies atziņās kā gūt labumu no dabas veltēm sava organisma stiprināšanai, būs arī meistarklases bērniem. Festivāla noslēgumā apmeklētāji varēs baudīt etno grupas "Tā kā pērn" sniegumu, dejot.

Atstājiet komentāru