2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gadā 25.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gadā 25.jūlijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Valsts vides dienests aprēķinās Liepājas attīrīšanas iekārtās notikušās avārijas rezultātā videi nodarīto kaitējumu un vērtēs amatpersonu atbildību. Dienesta Kurzemes reģiona pārvaldes vadītāja Evita Šestakova norāda, ka avārija vēl nav novērsta un pašlaik vissvarīgākais ir iespējami ātri veikt visus neatliekamos pasākumus, lai ierobežotu notekūdeņu iekļūšanu Baltijas jūrā. No Liepājas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas pirmsattīrīšanas rezervuāra svētdien noplūdušie ūdeņi šodien izkliedētā veidā sasniegs Pāvilostu. Tikmēr rezervuārā plāno veidot pagaidu kanalizācijas vadu, kas apietu sabrukušo daļu. Liepājā iedzīvotājus aicina nepeldēties jūrā un mazāk patērēt ūdeni. Valsts vides dienests sola izvērtēt amatpersonu atbildību saistībā ar notikušo. 

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 82 mežacūkām, kamēr nedēļu iepriekš saslimšana tika konstatēta 38 mežacūkām. Tajā skaitā pagājušajā nedēļā Latvijā reģistrēts līdz šim šajā gadā lielākais Āfrikas cūku mēra gadījumu skaits vienas nedēļas laikā. Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta arī septiņām mežacūkām Jēkabpils novadā, tajā skaitā trim mežacūkām Kūku pagastā, divām mežacūkām Asares pagastā, vienai mežacūkai Kalna pagastā un vienai mežacūkai Rites pagastā. Tādējādi mežacūku populācijā Āfrikas cūku mēris šogad Latvijā konstatēts kopumā 383 mežacūkām 23 novadu 97 pagastos.

Ņemot vērā augstos Āfrikas cūku mēra izplatības rādītājus mežacūku populācijā, kā arī arvien pieaugošos inficēšanās draudus mājas cūkām, Pārtikas un veterinārais dienests aicina, dodoties dabā un pamanot beigtu mežacūku, netuvoties tai, bet nekavējoties ziņot dienestam. Informēt PVD iespējams, zvanot pa tālruni 29394696.

Vidzemes slimnīca šomēnes atklājusi jaunu zīmolu "Piedzimt Valmierā", lai veicinātu pozitīvu dzimstības kāpumu Vidzemē. Zīmola mērķis ir aktualizēt sabiedrībā jautājumus, kas skar grūtniecību un dzemdniecību, kā arī palīdzēt sagatavoties jaunajām ģimenēm dzemdību procesam un dzemdību norisei. Slimnīcā norāda, ka pie jaunā zīmola izveides aktīvi ir strādāts visu šo gadu, projektā slimnīcas pārstāvjiem sadarbojoties ar Vidzemes augstskolas studentiem, lai izveidotu Dzemdību un ginekoloģijas nodaļas mārketinga stratēģiju. Zīmols "Piedzimt Valmierā" ietvers aktīvu komunikāciju sociālajos tīklos par topošajām un jau esošajām māmiņām aktuālām tēmām. 

Turpinā, ziņas

Preiļu novadā veidos iedzīvotāju konsultatīvās padomes katrā no pagastiem. To uzdevums ir izskatīt vietējās kopienas priekšlikumus un ziņot par tiem pašvaldībai, piedalīties budžeta jautājumu apspriešanā, līdzdarboties sabiedrisko pasākumu organizēšanā. Dažviet Latvijā konsultatīvās padomes darbojas pat ļoti aktīvi, bet citviet kūtrāk. Jūlijā 14 Preiļu novada pagastos un pilsētā notika kopsapulces un iedzīvotāju konsultatīvo padomju vēlēšanas. Pieredze atšķiras: daļā pagastu interesentu daudz un visi ļoti aktīvi, citviet māc raizes par papildu atbildību un pienākumiem. Nolikumā noteikts, ka katrā šādā padomē jābūt vismaz septiņiem cilvēkiem.  Iedzīvotāju konsultatīvo padomju izveides noslēdzošās vēlēšanas Preiļu novadā gaidāmas rīt, 26. jūlijā Pelēču pagastā.

Jau vairāk nekā gadu Skaistkalnes Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas Romas katoļu baznīcā un tās apkārtnē notiek pamatīgi atjaunošanas darbi. Būs atjaunoti tās torņi, un jau rīt, 26. jūlijā, pulksten 11 ir plānota torņu kupoldaļas pacelšana, lai baznīca atkal slietos virs Skaistkalnes tās iepriekšējā izskatā. Skaistkalnes baznīcas draudzē lepojas, ka Ir padarīts ļoti daudz – ir nostiprināti dievnama pamati, veikta iekštelpu renovācija, ieliktas siltās grīdas un nomainīts grīdas segums, sānu altāris renovēts un izvietotas atjaunotās votas, Dievmātes svētbildei no jauna darināta riza jeb zelta  ietērps, ar ko apklāta daļa gleznas, nomainīts jumts, fasāde renovēta, elektroinstalācija un apgaismes objekti nomainīti, kā arī veikti dažādi citi uzlabojumi. Iekārtots baznīcas laukums, pretrunīgi vērtēti, bet izcirsti lielie koki, kas nu ļauj skaisto baroka pērli uz pakalna pamanīt jau pa gabalu. Baznīcas laukumā tagad ir iespējams pulcēties lielākam cilvēku skaitam uz āra pasākumiem dažādos svētkos, kā arī rīkot koncertus.

Un vēl

Rundāles pils muzejā 2.augustā notiks senioru trešdienas pasākums, kurā būs iespēja izglītības kuratores vadībā iepazīt starptautisko izstādi "Ziedošie gobelēni", iedziļinoties gobelēnu tapšanā un attēlotajos sižetos, kā arī uzzināt vairāk par Francijas Nacionālo mēbeļu fondu, kura glabātie gobelēni šobrīd apskatāmi Rundāles pilī. Starptautiskajā izstādē "Ziedošie gobelēni" no Francijas Nacionālā mēbeļu fonda Gobelēnu, Bovē, Savonrī manufaktūru kolekcijām izstādīti 15 dārza tēmai veltīti gobelēni, kas tapuši šajās manufaktūrās no 16.gadsimta sākuma līdz 20.gadsimta vidum. Izstāde Rundāles pils Lielajā galerijā un Mazajā galerijā būs apskatāma līdz 17.septembrim.

Atstājiet komentāru