2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 28.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 28.jūlijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Atvērtas sirdis, dzirkstošas acis un milzīgs entuziasms – šādas īpašības piemīt katram no aptuveni četrsimt pasaules latviešu saieta dalībniekiem Preiļos, kur tas notiek pirmo reizi. Nedēļas garumā dažādu speciālistu vadībā ģimenes apgūst tautas tērpu darināšanu, tautasdziesmu un godu nozīmi, kā arī valodas, kultūras un vēstures tradīcijas. Saietam dots vadmotīvs "Mūža ritums", tādēļ daudzinājums veltīts cilvēka mūža galvenajiem godiem, jo īpaši bedību jeb bēru tēmai. Pasākuma galvenais mērķis ir stiprināt latviskas ģimenes, sekmēt to draudzību un kopības izjūtu, attīstīt latvisku kultūrvidi. Šoreiz aptuveni piektdaļa dalībnieku ir ārzemju latvieši.

"Daugavpils satiksme" vakar sākusi jauno "Scania Citywide LF" elektroautobusu testēšanu. Uzņēmums paralēli īsteno vairākus sabiedriskā transporta infrastruktūras attīstības projektus, kas Daugavpilī ļaus attīstīt videi draudzīga un ilgtspējīga sabiedriskā transporta pieejamību. Seši jaunie bezemisiju elektriskās piedziņas autobusi "Scania Citywide LF" testa režīmā izbrauks vairākus pilsētas maršrutus, lai pārbaudītu tehniskās īpašības, drošību un darbību pārvietojoties pa dažādu ceļu segumu un atšķirīgos laikapstākļos. Šāda testēšana ļauj novērtēt elektroautobusu efektivitāti un uzticamību, pirms tie tiks ieviesti regulāros pasažieru maršrutos. Jaunie autobusi ir 12 metrus gari. Tie var uzņemt līdz pat 70 pasažieriem.

Āfrikas cūku mēra ierobežošanai Madonas un Krāslavas novados ap novietnēm noteiktas karantīnas zonas, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta publicētais rīkojums oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis". Karantīna ar aizsardzības zonu noteikta Madonas novada Cesvaines pagastā un Cesvaines pilsētā, trīs kilometru rādiusā ap infekcijas skarto novietni, bet karantīna ar uzraudzības zonu noteikta Madonas novada Cesvaines, Liezēres, Aronas, Sarkaņu un Dzelzavas pagastā un Cesvaines pilsētā, 10 kilometru rādiusā ap mēra skarto novietni. Savukārt karantīna ar aizsardzības zonu noteikta Krāslavas novada Robežnieku un Indras pagastā trīs kilometru rādiusā ap divām mēra skartajām novietnēm, bet karantīna ar uzraudzības zonu noteikta Krāslavas novada Robežnieku, Indras, Kalniešu, Skaistas un Asūnes pagastā, 10 kilometru rādiusā ap infekcijas skartajām novietnēm. Uzraudzības un aizsardzības zonas paredz cūku transportēšanas ierobežojumus, higiēnas prasības novietnēm, transportlīdzekļiem un personām, kā arī cūkgaļas produktu izplatības ierobežojumus.

Turpinām ziņas

Septiņas Latvijas pašvaldības iesaistīsies starptautiskā kampaņā par tīru Baltijas jūru. No Latvijas kampaņā "Save Our See" jau ir pieteikušas dalību septiņas pašvaldības, proti, Rīga, Jūrmala, Liepāja, Ventspils, Ādažu novads, Talsu novads un Valmieras novads. Lai gan Valmieras novads neatrodas tieši pie jūras, pašvaldības pārstāvji uzskata, ka dzīvojot Gaujas piekrastē ir jādomā arī par Baltijas jūras tīrību. Kampaņa sāksies Baltijas jūras dienā, 31.augustā, un beigsies Pasaules talkas dienā, 16.septembrī.

Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktora amatam ir pieteicies viens pretendents. Saskaņā ar nolikumu šī kandidāta atbilstību vērtēs komisija. Tad, ja komisija atbalstīs šī pretendenta virzīšanu muzeja direktora amatam, pašvaldība, pamatojoties uz Muzeju likumu, veiks konsultācijas ar Latvijas Muzeju padomi. Ņemot vērā minēto, ir grūti paredzēt precīzu datumu muzeja jaunā direktora apstiprināšanai amatā. Kā vēstīts, Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktora amats kļuva vakants pēc tam, kad 17.aprīlī īsi pirms Ogres novada domes ārkārtas sēdes, kurā bija plānots lemt par Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktores Evijas Smiltnieces atstādināšanu no amata uz laiku, viņa pašvaldībai uzteica darbu.

Un vēl

Nākamnedēļ, 5.augustā notiks Slīteres Nacionālā parka Ceļotāju diena. Daļa pasākumu ir ar iepriekšēju pieteikšanos, savukārt citi - brīvi pieejami un apmeklējami visas dienas laikā. No r apmeklītaētāji gaidīti uz izzinošām nodarbēm pie Šlīteres bākas. Tā būs iespēja iepazīt Slīteres simtgadei veltīto zīmējumu izstādi "Mana, tava, mūsu Slītere", veicot dažādus uzdevumus, saņemot nelielas balvas, kā arī iesaistīties citās radošās un izzinošās nodarbēs bākas apkaimē. No pusdielaika ikgadējo Lībiešu svētku laikā pie Mazirbes tautas nama būs iespēja darboties Mobilajā dabas klasē, uzzinot vairāk par piekrastes dabas bagātībām. Ceļotāju dienas programmā būs arī vairākas iespējas doties dabā kopā ar zinošiem dabas speciālistiem - šīm aktivitātēm nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, jo dalībnieku skaits ir ierobežots. Dažādi pasākumi norisināsies visas dienas garumā. Šogad parks svin simts gadus kopš tā pirmsākuma - Šlīteres dabas pieminekļa - izveides. Laika gaitā mainījusies gan aizsargājamās teritorijas platība, gan nosaukums.

Atstājiet komentāru