2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 31.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 31.jūlijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Rēzeknes domes deputāti aicinājuši atbildīgo ministriju pašvaldības budžeta audita laikā no amata atstādināt pilsētas mēru Aleksandru Bartaševiču. Rēzeknes domes deputāts Jāzeps Korsaks informē, ka pašvaldības deputāti nosūtījuši vēstuli gan vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Mārim Sprindžukam, gan finanšu ministram Arvilam Ašeradenam, aicinot veikt detalizētu un ļoti sīku pašvaldības darbības izvērtējumu. Kamēr notiek pašvaldības budžeta audits un tā vadības procesu sakārtošana, deputāti aicinājuši atstādināt no amata domes priekšsēdētāju Aleksandru Bartaševiču. Opozīcijas deputāti pauduši bažas, ka pašvaldības struktūrvienību parādu dēļ jaunajā apkures sezonā uzņēmums SIA "Rēzeknes siltumtīkli" nespēs nodrošināt siltumapgādi.

Veselības ministrija plāno pārtraukt grūtnieču un dzemdību palīdzību Dobeles un apkārtnes slimnīcā un Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībā, pacientes attiecīgi novirzot uz Rēzeknes un Jelgavas slimnīcām. Šādas pārmaiņas ministrijā pamatoja ar pacientu drošības un ārstniecības kvalitātes interesēm. Bet Dobeles mediķiem tas ir liels šoks un pārsteigums, sajūsmā nav arī topošās māmiņas. Ziņa par ieceri pārtraukt dzemdību pieņemšanu Dobeles slimnīcā, pacientes novirzot uz samērā netālu esošo Jelgavas slimnīcu, un attiecīgi arī finansējumu pārvirzot turp vai kur citur, esot nākusi negaidīti. Jau ziņots, ka saskaņā ar jaunāko Veselības ministrijas plānu Dobeles slimnīca neizpilda dzemdību skaita kritērijus. Ministrijā uzsver – vairāk dzemdību nozīmē vairāk pieredzes un vairāk iemaņu. Tātad labāku ārstniecības kvalitāti. Ja turpināsies esošās dzimstības tendences, tuvākā vai tālākā nākotnē varētu slēgt attiecīgā profila nodaļas arī citās reģionu  slimnīcās.

Šonedēļ Liepājā notiks aviācijas šovs "Baltic International Airshow 2023". Pasākums notiks 5. un 6.augustā lidostā "Liepājā". Aviošova programma abās dienās paredzēta visas dienas garumā. Pasākuma rīkotāji informē, ka "Baltic International Airshow 2023" piedalīsies pārstāvji no Beļģijas, Polijas, Čehijas, Lietuvas, Somijas, Zviedrijas un Latvijas. Aviošovā priekšnesumi tiks veikti ar iznicinātājiem "F-16", "Gripen" un "L-159 Alca", kā arī virkni citiem lidaparātiem. Pasākums Liepājas lidostā notiks otro reizi. To organizē SIA "Baltic Airshow".

Turpinām ziņas

Ar vides jomu saistītie pārstāvji rosina vērtēt alternatīvu teritoriju izmantošanu Augšdaugavas novada industriālā parka izveidei. Saeima maijā konceptuāli atbalstīja deputātu izstrādāto likumprojektu, ar kuru valsts meža zemi paredzēts bez atlīdzības nodot Augšdaugavas novada pašvaldībai industriālā parka izveidei. Savukārt gan Latvijas Permakultūras biedrība, gan Vides konsultatīvā padome aicina izvērtēt alternatīvu teritoriju izmantošanu parka attīstībai. Augšdaugavas industriālajam parkam nepieciešamos 50 hektārus lielu teritoriju industriālajai apbūvei varot atrast, piemēram, Višķu pagastā, kur esot degradētas, ar latvāņiem aizaudzētas teritorijas, nevis augstvērtīgi meži.

Kā ziņots, Augšdaugavas novadā izpilddirektors Pēteris Dzalbe iepriekš norādīja, ka novadā taps industriālais parks, kas varētu dot vairākus simtus darbavietu. Novads cer, ka uzņēmumi, kas agrāk darbojās Krievijā un Baltkrievijā, orientējoties uz Eiropas Savienības tirgu, meklēs vietas, kur pārcelt vai izbūvēt savas kokapstrādes un metālapstrādes ražotnes, lai saglabātu savu tirgus nišu, un Augšdaugavas novada industriālais parks tiem šķitīs pievilcīga vieta. 

Lai gan vasara un tūrisma sezona jau pilnbriedā, šī būs tikai pirmā pilnā darba nedēļa vēsturiskajai Līgatnes pārceltuvei, kas cilvēkus pār Gauju tikai ar straumes spēku ved arī ziemā. Slēgts kopš februāra beigām, prāmis pavasarī neatjaunoja darbību, jo bija sabojāts palos. Vienlaikus pašvaldība domā par tilta būvniecību. Pašva ldībā norāda, pat ja būs tilts, pārceltuve paliks un varēs turpināt darbu, jo tas ir nozīmīgs tūrisma objekts.

Un vēl

Valmieras novada Sēļu muižā 12.augustā notiks desmitie Mazie opermūzikas un mākslas svētki. Šogad opermūzikas nakts koncertā "Liktenīgā sieviete - Hanna" apmeklētājus priecēs komponista Franča Lehāra slavenās operetes "Jautrā atraitne" muzikāls stāsts pēc Viktora Leona un Leo Šteina sarakstītā libreta. Tā ir viena no visu laiku populārākajām operetēm pasaulē, kuras lieliskā mūzika un romantiskais stāsts apbur visu paaudžu skatītājus arī šodien. Mazie opermūzikas un mākslas svētki Sēļu muižā sāksies ar svētku atklāšanas ceremoniju un ekskursiju muižas kompleksā, apskatot un atverot vairākas mākslas izstādes.

Atstājiet komentāru